Ziekte op reis
De meeste Nederlanders zijn als de dood. Terecht en onterecht. Verschillende tropische ziektes zijn infecties met bacteriën of virussen die je na de diagnose doorgaans effectief kunt bestrijden met antibiotica of andere medicijnen.
Vivere la vita wil u in samenwerking met het Landelijke Coördinatiecentrum Reizigersadvisering en de Travelclinic van het Havenziekenhuis in Rotterdam informeren en adviseren over bovenstaande reisziektes zodat u hier zich in ieder geval minder zorgen over hoeft te maken.
Ziektes: De ziektes die we in ons leven Nederland oplopen, hebben vaak een minder duidelijke oorzaak en zijn ook lastiger te bestrijden: hart- en vaatziekten, kanker, stress. Het is maar wat je enger vindt. Bovendien zijn enkele van de vervelendste tropische ziekten, zoals bilharzia en andere infecties met wormen, pas een probleem na jarenlang verblijf in de tropen.
Inenten: Twee maanden voor de aanvang van een verre reis, hoor je je op de hoogte te stellen van aangeraden inentingen bij de plaatselijke GGD of bij vaccinatiebureaus. Sommige huisartsen willen ook nog wel eens met spuiten in de weer gaan, maar de GGD heeft meestal toch de meest recente en gedetailleerde informatie. Daar staat tegenover dat je zult merken dat elke GGD zijn eigen ideeën heeft over welke medicijnen het beste zijn.
Verschillende medicijnen: Kom je uiteindelijk aan in Indonesië, dan blijkt misschien dat jouw reisgenoot uit Capelle aan den IJssel net iets andere medicijnen voorgeschreven heeft gekregen dan jouw reisgenoot uit Nieuw-Vennep. Het is allemaal een beetje lood om oud ijzer: het ene medicijn geeft misschien 95% bescherming mét bijwerkingen en het andere 85% zonder bijwerkingen. De ene instelling geeft dan de voorkeur aan het ene, de andere aan het andere.
Bescherming: Uiteindelijk gaat het erom dat je een of andere vorm van bescherming krijgt tegen de meest ernstige kwalen. Soms duurt het enige tijd voor een vaccinatie werkzaam is en soms moet je na een paar weken terugkomen voor een herhalingsprik. Daarom is die termijn van twee maanden vooraf beslist nodig. Neem dit hierom niet te licht op want het kan uw vakantie verpesten.
Bewijs: Je krijgt een geel medisch paspoort waarmee je even zorgvuldig moet omspringen als met je gewone paspoort. Bewaar deze zorgvuldig en check uw medisch paspoort altijd voor u gaat reizen.