Tuberculose

Tuberculose is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. Deze verplaatst zich in het lichaam via de bloed- en lymfevaten. Diverse organen zoals longen, lymfeklieren, hersenen, hersenvliezen, nieren, gewrichten en wervelkolom kunnen aangetast raken.

Gebieden

In Nederland komen jaarlijks zo'n 1700 gevallen van tuberculose voor. Vergeleken met de Derde Wereld is dat heel weinig. In veel ontwikkelingslanden is de ziekte ťťn van de belangrijkste doodsoorzaken. Dit komt mede door de dramatische groei van het aantal aids-patiŽnten. Zij hebben onvoldoende afweer waardoor ze extra vatbaar zijn voor tuberculose.

Besmetting

TBC wordt veroorzaakt door de tuberkelbacterie. PatiŽnten met open tuberculose brengen deze over. De bacteriŽn worden vanuit de longen opgehoest waarna personen in dezelfde ruimte via de uitgeademde lucht geÔnfecteerd kunnen raken.

Verschijnselen

Mensen kunnen de bacterie die tuberculose veroorzaakt lang bij zich dragen zonder dat deze klachten hoeft te geven. De uiteindelijke symptomen van tuberculose zijn hoesten, moeheid, lusteloosheid, gewichtverlies, verminderde eetlust, (lichte) temperatuurverhoging en nachtzweten.

Voorkomen

Als je een half jaar of langer naar een land gaat waar tuberculose veel voorkomt en veel contact hebt met de locale bevolking, is het B.C.G.-vaccin aan te raden. Deze vaccinatie wordt alleen aangeraden als je nog nooit besmet bent geweest met tuberculose en nooit eerder een B.C.G.-vaccinatie ontvangen heeft. Het vermindert de kans op tuberculose niet maar beschermt tegen eventuele ernstige gevolgen van de ziekte en verbetert de overlevingskans. Bij vaccinatie ontstaat na vier ŗ vijf weken op de plaats van injectie een zwelling, waarin vaak na nog een aantal weken een zweertje ontstaat. Er blijft altijd een litteken zichtbaar. Verder kun je het beste:

- grote mensenmenigten in afgesloten ruimten vermijden
- in de tropen afstand houden van hoestende mensen
- bij twijfel over besmetting na terugkomst jezelf laten testen. Als je geen B.C.G.-vaccinatie hebt gehad is besmetting aantoonbaar, ook als je je niet ziek voelt.

Bron: Landelijke CoŲrdinatiecentrum Reizigersadvisering en de Travelclinic van het Havenziekenhuis in Rotterdam

Handige links:

Opens internal link in current windowL.R.C.

Opens internal link in current windowTravelclinic

Opens internal link in current windowG.G.D.