Malaria

Malaria is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door malariaparasieten die door een muggenbeet het lichaam binnendringen. De malariaparasieten vermenigvuldigen zich eerst in de lever, daarna in de rode bloedcellen.
Er bestaan vier vormen van malaria waarvan er ťťn mogelijk dodelijk is.

Gebieden

In bijna alle (sub)tropische en gebieden kun je besmet raken met malaria. Met name Zuid-Amerika, Afrika en Zuidoost AziŽ zijn bekende malariagebieden. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) schat het aantal besmettingen wereldwijd op 300 tot 400 miljoen. Twee tot drie miljoen malariapatiŽnten overlijden jaarlijks aan de ziekte. De laatste jaren is het aantal besmettingen in veel landen gestegen.

Besmetting

De vrouwelijke Anopheles-muggen brengen malaria over. Via hun beten komen parasieten in het menselijk lichaam. Deze vermenigvuldigen zich eerst in de lever en later in de rode bloedcellen. De vrouwtjesmuggen steken over het algemeen tussen de avondschemering en zonsopgang.

Verschijnselen

Typische ziekteverschijnselen van malaria zijn het hebben van koude rillingen, gevolgd door koorts. Doorgaans worden deze verschijnselen voorafgegaan door een grieperig gevoel.

Soms zijn de verschijnselen echter minder uitgesproken en heeft de patiŽnt vooral hoofdpijn en een grieperig gevoel. De meest ernstige vorm heet Malaria tropica. Bij deze variant kunnen de klachten snel verergeren en tot de dood leiden. Malaria tertiana, ofwel 'derdedaagse koorts' komt in twee varianten voor. De vierde variant heet Malaria quartana, ook wel 'vierdedaagse koorts'.

Behandeling

Als je tijdens een verblijf in de tropen of na terugkomst in Nederland koorts krijgt of vermoed dat je malaria hebt, ga dan zo snel mogelijk naar een arts of ziekenhuis. Laat je bloed onderzoeken op malariaparasieten en start bij besmetting direct met de behandeling. Vermeld bij je doktersbezoek altijd dat je in een malariagebied bent (geweest).

Malariaprofylaxe zijn middelen die gebruikt worden ter voorkoming, maar ook ter bestrijding van malaria. Het bestrijdt de verschijnselen van Malaria tropica. Aanvallen nemen dankzij dit medicijn in heftigheid af. Malaria tertiana kan maanden of zelfs jaren na besmetting nog koortsaanvallen en koude rillingen geven.

Voorkomen

Er bestaat helaas geen vaccin tegen malaria. Je kunt malaria voorkomen door jezelf te beschermen tegen muggensteken en in bepaalde gebieden malariamiddelen in te nemen.

Gebruik als bescherming tegen de muggen een antimuggenmiddel met DEET, draag bedekkende kleding en slaap onder een (geÔmpregneerd) muskietennet
gebruik malariaprofylaxe volgens advies (dit middel kan malaria niet volledig voorkomen, bescherming tegen muggenbeten blijft dus nodig).

Bron: Landelijke CoŲrdinatiecentrum Reizigersadvisering en de Travelclinic van het Havenziekenhuis in Rotterdam

Handige links:

Opens internal link in current windowL.R.C.

Opens internal link in current windowTravelclinic

Opens internal link in current windowG.G.D.