reizigersdiarree

Veel reizigers krijgen tijdens of direct na hun reis diarree. Deze reizigersdiarree wordt meestal veroorzaakt door met de darmbacterie E. Coli besmet voedsel of drinkwater.

Wat is reizigersdiarree?

Als je meer dan drie maal dunne ontlasting hebt gehad binnen 24 uur, spreekt men van reizigersdiarree. Vaak gaat de diarree gepaard met buikkrampen en misselijkheid. Er is sprake van een ernstige vorm van diarree als deze langer duurt dan 2-4 dagen of gepaard gaat met hoge koorts of bloed en slijm bij de ontlasting.

Oorzaak

Veel mensen denken dat het klimaat of de manier van voedselbereiding, oorzaak is van de diarree. In de meerderheid van de gevallen wordt de diarree echter veroorzaakt door ziektekiemen. Deze ziektekiemen krijg je binnen door het eten of drinken van water of voedsel dat vervuild is met ziektekiemen, zoals bacteriën, virussen of parasieten. De kans om reizigersdiarree op te lopen is groter onder primitieve omstandigheden en in een warmer klimaat. Reizigersdiarree kun je overigens ook oplopen in een goed hotel.

Is reizigersdiarree gevaarlijk?

Het belangrijkste risico van reizigersdarree is de kans op uitdroging. Een gezonde volwassene heeft over het algemeen alleen hinder van de diarree. Een kind of oudere kan echter meer problemen krijgen. Zij kunnen snel uitdrogen, zeker als de diarree samengaat met overgeven.

Voorkomen

Door na elke handdruk en voor elke maaltijd je handen te wassen verminder je de kans op reizigersdiarree al aanzienlijk. Verder moet je ervan uit gaan dat het water besmet is. Dit betekent dat ook rauwkost en sla afgespoeld kunnen zijn met besmet water. IJsklontjes worden ook vaak gemaakt van besmet water. Om reizigersdiarree te voorkomen is het dan ook aan te raden om extra hygiënemaatregelen in acht te nemen en om alleen gerechten te eten die heet en vers op tafel komen. De gerechten moeten goed doorbakken en gekookt zijn. Ook is het aan te raden om zelf al het fruit dat je eet te schillen.

Wat te doen bij reizigersdiarree

Vasten helpt niet als je reizigersdiarree hebt. Probeer gewoon te blijven drinken en eten als je niet te misselijk bent.
Het glucose-zoutpreparaat O.R.S. ('oral rehydration salts') helpt tegen uitdroging. Dit preparaat is in Nederland en België onder dezelfde naam bij de apotheek verkrijgbaar. Het verdient dan ook aanbeveling om, vooral bij reizen in (sub-)tropische gebieden, zakjes O.R.S. mee te nemen.

Bij waterige diarree kunnen gezonde volwassenen het middel loperamide (imodium®, diarem® of diacure®)gebruiken. Let wel: loperamide is een stopmiddel dat bij langer gebruik dan twee dagen voor verstopping kan zorgen. Lees daarom goed de bijsluiter voor gebruik. Bij koorts en/ of bloedverlies mag loperamide alleen gebruikt worden, nadat een arts is geraadpleegd.

Wanneer een arts raadplegen

- bij diarree langer dan 3 dagen
- bij hoge koorts
- bij bloed en slijm bij de ontlasting
- bij uitdroging (minder plassen, dorst, sufheid)

Bron: Landelijke Coördinatiecentrum Reizigersadvisering en de Travelclinic van het Havenziekenhuis in Rotterdam

Handige links:

Opens internal link in current windowL.R.C.

Opens internal link in current windowTravelclinic

Opens internal link in current windowG.G.D.