Bilharzia

Bilharzia is een wormziekte. De larven leven in water en kunnen de intacte huid doordringen.

In een vroege ontwikkelingsfase dringt de larve van de worm uit het oppervlaktewater de huid binnen. In de bloedvaten van de darm of blaas ontwikkelen deze parasieten zich tot volwassen wormen. In zeldzame gevallen kan een ernstige ziekte het gevolg zijn.

Gebieden

Bilharzia komt voor in bepaalde delen van Afrika, delen van Latijns-Amerika, China, Japan, IndonesiŽ en enkele delen van het Midden-Oosten.

Besmetting

De infectie wordt overgebracht door de larven van zoetwaterslakken. Deze zijn voornamelijk te vinden langs oevers van rivieren, meren en moerassen. Wanneer je in besmet water zwemt of baad kan een larve door je huid binnen dringen.

Verschijnselen

De ziekte verloopt in twee stadia. Na besmetting ontwikkelt de larve zich binnen een maand tot een volwassen worm die zich nestelt in de bloedvaten rond de darmen of blaas. Daarna begint de eerste fase die enkele weken tot soms maanden duurt. Koorts, diarree en huidafwijkingen zijn bekende symptomen. In de chronische fase ontstaat een ontsteking in de blaas of darmen. Enkele maanden tot jaren na besmetting kunnen klachten optreden als diarree met bloed of bloed in de urine. De infectie kan overigens ook zonder klachten verlopen.

Voorkomen en behandelen

In de genoemde gebieden kan je beter niet zwemmen, pootjebaden of zelfs je handen wassen in stilstaand of zwak stromend water. Chloorbaden en de zee zijn wel veilig.

Vermoed je dat je besmet bent, raadpleeg dan je huisarts. Meld daarbij wat je reisbestemming was. Er bestaan medicijnen die bilharzia effectief bestrijden. In Nederland wordt hiervoor met name Praziquantel gebruikt. Als je hebt gezwommen in mogelijk besmet water is de infectie makkelijk op te sporen, ook als je (nog) geen klachten heeft.

Bron: Landelijke CoŲrdinatiecentrum Reizigersadvisering en de Travelclinic van het Havenziekenhuis in Rotterdam

Handige links:

Opens internal link in current windowL.R.C.

Opens internal link in current windowTravelclinic

Opens internal link in current windowG.G.D.