Gele koorts

Gele koorts is een ernstige infectieziekte die wordt veroorzaakt door een virus. Van de mensen die besmet raken overlijdt circa dertig procent.

Gebieden

Het virus komt uitsluitend voor in Afrika ten zuiden van de Sahara en in Zuid-Amerika. Het risico op besmetting is het grootst in West-Afrika en het Amazonegebied. De meeste besmettingen gebeuren tijdens het regenseizoen en het begin van het droge seizoen.

Besmetting

Gele koorts wordt overgebracht door muggensteken. Het virus komt oorspronkelijk bij apen vandaan. De muggen zijn overdag actief en dan met name in de vroege ochtend en namiddag.

Verschijnselen

Drie tot zes dagen na besmetting doen zich de eerste verschijnselen voor. Koorts, geelzucht en bloedingen zijn opvallende symptomen. Ongeveer dertig procent van de patiŰnten overlijdt aan gele koorts.

Voorkomen

Vaccinatie biedt de enige volledige bescherming tegen gele koorts. Het vaccin werkt zeer effectief, een eenmalige inenting geeft tien jaar bescherming. De bescherming is tien dagen na vaccinatie op peil.

Verplichte vaccinatie

Endemische landen zijn landen waar gele koorts (of een andere ziekte) voorkomt. Om verspreiding van het virus te voorkomen stellen sommige landen vaccinatie verplicht. Hiermee wil de World Health Organisation voorkomen dat gebieden besmet raken die vrij zijn van gele koorts maar waar wel muggen leven die het virus kunnen overbrengen. Bij binnenkomst in een dergelijk land heb je een geldig inentingsbewijs nodig. Wanneer je reist naar een bestemming waar gele koorts vaccinatie verplicht is of aanbevolen wordt, laat je dan minimaal tien dagen voor vertrek inenten. Alleen erkende vaccinatiecentra mogen het gele koorts vaccin toedienen.
Op reisbijbel kun je per land bekijken voor welke landen verplichte of aanbevolen vaccinatie voor gele koorts geldt.

Let wel: voor de meest actuele adviezen raden wij je aan om de landenlijst op de website van het Landelijke Co÷rdinatiecentrum Reizigersadvisering of de Travelclinic van het Havenziekenhuis in Rotterdam te raadplegen.

Bron: Landelijke Co÷rdinatiecentrum Reizigersadvisering en de Travelclinic van het Havenziekenhuis in Rotterdam

Handige links:

Opens internal link in current windowL.R.C.

Opens internal link in current windowTravelclinic

Opens internal link in current windowG.G.D.