Dengue

Dengue is een virusinfectie die wordt overgedragen door een mug. Er bestaan twee varianten, waarvan ťťn ernstig tot dodelijk is.

Gebieden

Dengue komt in alle tropische gebieden voor en vooral in verstedelijkte gebieden in Zuidoost-AziŽ, Midden- en Zuid-Amerika, het Caribische gebied en Afrika. Jaarlijks lopen meer dan twee miljard mensen uit honderd landen kans op besmetting.

Besmetting

De tijgermug, een kleine zwart-witte mug, brengt het virus over van de ene persoon op de andere.

Verschijnselen

Er bestaan twee vormen van de infectie. Dengue koorts is een griepachtige ziekte. Daarbij horen symptomen als hoge koorts, ernstige hoofdpijn, spier- en gewrichtspijnen en rode huiduitslag. Misselijkheid en braken kunnen ook voorkomen. Dengue hemorragische koorts is de ernstige vorm. Behalve de al genoemde verschijnselen treden blauwe plekken, bloedneuzen, bloedend tandvlees, rusteloosheid en dorst op. Verder kunnen bloedingen en shock ontstaan, mogelijk met dodelijke afloop. Onder reizigers komt dengue hemorragische koorts met shock vrijwel alleen voor als iemand al eerder dengue heeft gehad.

Behandeling

Een vaccin of behandeling tegen dengue is nog niet beschikbaar. Volwassenen genezen meestal volledig, hoewel de herstelperiode lang duurt. Bij kinderen jonger dan tien jaar is medische behandeling noodzakelijk. PatiŽnten met dengue hemorragische koorts en shock moeten worden opgenomen op een Intensive Care-afdeling en ondersteunende therapie krijgen. Zij zijn ernstig ziek.

Voorkomen

Er bestaat geen vaccinatie tegen dengue. Ook is er geen gerichte behandeling. Het is dus van belang dat je je beschermt tegen muggenbeten. Draag daarom bedekkende kleding en gebruik muggenrepellant met DEET.

De muggen die dengue overbrengen steken overdag. Je dient je dan ook overdag in te smeren met muggenwerende middelen. Tijdens de middagrust is het aan te raden om een muskietennet te gebruiken.

Bron: Landelijke CoŲrdinatiecentrum Reizigersadvisering en de Travelclinic van het Havenziekenhuis in Rotterdam

Handige links:

Opens internal link in current windowL.R.C.

Opens internal link in current windowTravelclinic

Opens internal link in current windowG.G.D.