Hepatitis A

Hepatitis A of besmettelijke geelzucht is een ontsteking van de lever die veroorzaakt wordt door een virus. Dit virus wordt overgedragen door met ontlasting besmette handen, voorwerpen, voedsel en water. Naarmate de hygiënische omstandigheden slechter zijn, neemt de kans op besmetting toe. Riolen die uitkomen in zwemwater vormen een directe infectiebron voor zwemmers maar ook voor schaal- en schelpdieren omdat deze zich voeden met organisch materiaal. Mensen die besmet zeevoedsel eten, kunnen hierdoor Hepatitis A oplopen. Ook rauwe groenten, fruit en salades zijn een bron van besmetting als ze zijn gewassen in besmet water.

Verschijnselen

De meest opvallende symptomen van Hepatitis A zijn: algehele malaise, koorts, hoofdpijn, vermoeidheid, gebrek aan eetlust, misselijkheid, pijn in de bovenbuik, diarree, donkere urine en lichtgekleurde ontlasting. Vaak kleuren de huid en het oogwit gelig, vandaar de term geelzucht. Volwassenen zijn gemiddeld vier tot zes weken ziek van Hepatitis A. Een kwart van de patiënten kan langer dan zes maanden niet werken. Bij kleine kinderen verloopt de infectie mild en soms zelfs zonder klachten.

Gebieden

In veel landen is de kans om deze ziekte op te lopen groot.
Daarom wordt bescherming bij bezoek aan veel
(sub)tropische landen en een aantal landen in Oost-Europa aanbevolen. Het virus komt vooral in de (sub)tropen voor, op plekken waar de hygiëne te wensen overlaat, maar ook in landen als Turkije, Tunesië en Egypte komt het virus voor.

Voorkomen

Je kunt Hepatitis A voorkomen door goede vaccinatie, het volgen van algemene hygiëneregels en het vermijden van risicovol gedrag.
Een serie van twee vaccinaties geeft bescherming gedurende 15 jaar.

Bron: Landelijke Coördinatiecentrum Reizigersadvisering en de Travelclinic van het Havenziekenhuis in Rotterdam

Handige links:

Opens internal link in current windowL.R.C.

Opens internal link in current windowTravelclinic

Opens internal link in current windowG.G.D.