Wallis en Futuna
Wallis en Futuna zijn sinds 1961 een Frans overzees gebiedsdeel in de Grote Oceaan, ten noordoosten van Fiji en ten westen van Samoa. Wallis en Futuna bestaan uit twee eilandengroepen: de Walliseilanden met het circa 100 km² grote Wallis (of 'Uvea in de plaatselijke taal) en het twintigtal eilandjes er omheen, en de 230 km meer naar het zuidwesten gelegen zustereilanden Futuna en Alofi, die ook wel de Hoornse Eilanden worden genoemd.
Wallis en Futuna bevinden zich nabij de datumgrens tussen Nieuw-Caledonië en Tahiti, op 22.000 km van Parijs. Wallis en Futuna hebben een vulkanisch reliëf en diep ingesneden kusten, die beschermt worden door een gordel van riffen. De archipel is dan ook moeilijk te bereiken. Het klimaat van Wallis en Futuna is tropisch: warm en vochtig.
Van de overwegend jonge bevolking woont tweederde op Wallis en eenderde op Futuna. Het eiland Alofi is onbewoond. Wegens de slechte economische omstandigheden (landbouw voor eigen gebruik, visserij die zelfs niet aan de lokale vraag kan voldoen, heel beperkt toerisme) zijn veel onderdanen uitgeweken naar Nieuw-Caledonië.
De flora op deze eilanden bestaan uit banaan, cassave, kokospalm, taro en yam. Op Wallis en Futuna komen slechts twee zoogdiersoorten voor, waarvan er één, de bruine rat, geïntroduceerd is door de Europeanen. De andere soort, de Tongavleerhond, een vleermuis, heeft Wallis en Futuna blijkbaar op natuurlijke wijze bereikt.
Matâ'utu, ook wel Mata-Utu is de hoofdstad van het Franse territorium Wallis en Futuna. De stad ligt op het eiland 'Uvea, in het district Hahake, waarvan het ook de hoofdstad is. Wallis en Futuna bestaan uit drie traditionele koninkrijken: Wallis, Alo (oostelijk deel van Futuna) en Sigave (westelijk deel van Futuna). Het staatshoofd is de Franse president. Hij wordt bijgestaan door een raad die bestaat uit drie door hem aangeduide leden en de drie lokale koningen.