Verenigde Staten
De Verenigde Staten vormen het op drie na grootste land ter wereld, ná Rusland, China en Canada. Bijna alle staten liggen aaneengesloten, geklemd tussen Canada in het noorden, de Grote Oceaan in westen, Mexico in het zuiden en de Atlantische Oceaan in het oosten. De 49ste en grootste staat, Alaska, ligt in het uiterste noordwesten van het Amerikaanse continent en wordt gescheiden van de rest van de Verenigde Staten en door Canada. De eilandengroep Hawaï is de vijftigste staat en ligt ruim vierduizend kilometer voor de westkust van de Verenigde Staten in de Grote Oceaan. Het gebied, dat nu ingenomen wordt door het continentale deel van de Verenigde Staten, werd oorspronkelijk bewoond door talrijke inheemse Amerikaanse volken en werd gekoloniseerd vanaf de 16e eeuw door Spanje, Frankrijk, Nederland en Engeland.
Als resultaat van de Franse en Indiaanse oorlog (1754 - 1763) nam Groot-Brittannië de Franse koloniën in Noord-Amerika over (het oostelijk deel van Canada en delen van het huidige Illinois en Ohio). Daarmee kwam het grootste deel van de oostkust onder Britse controle. De kolonisten hadden de bescherming van het moederland tegen de Fransen niet langer nodig, en begonnen zich te verzetten tegen de Britse belastingheffing. De originele dertien koloniën verklaarden hun onafhankelijkheid van Groot-Brittannië in 1776, waarop de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog begon. In 1783 erkende het Koninkrijk van Groot-Brittannië de onafhankelijkheid. Er werd een overheid gevormd die een nieuwe grondwet opstelde die na 1789 effectief werd.
De natie begon spoedig zich westelijk uit te breiden. De groeiende spanningen over de kwestie van de zwarte slavernij verdeelden het land volgens geografische lijnen. Er volgde een burgeroorlog (1861-1865). De rest van de 19e eeuw werd gekenmerkt door verhoogde westelijke uitbreiding, industrialisatie, en de toevloed van miljoenen immigranten. In de 20e eeuw namen de Verenigde Staten deel aan beide Wereldoorlogen. Daarbij vielen vele slachtoffers. Na de Tweede Wereldoorlog, waar de Verenigde Staten in terecht kwamen na de Japanse aanval op Pearl Harbor in 1941, werden de Verenigde Staten een wereldmacht. Door hun enorme omvang kennen de Verenigde Staten een enorme verscheidenheid aan landschappen en daarbijbehorende klimaten.
De hoogste bergen van de Verenigde Staten zijn te vinden in Alaska. Mount McKinley is daar met 6149 meter Amerika's hoogte berg. Woestijnlandschappen komen voor in westen en zuiden van de Verenigde Staten. Florida in het zuidoosten is echter subtropisch. De Mississippi is de grootste rivier van de Verenigde Staten. Washington ligt in het District of Columbia (DC). Dit gebied hoort bij geen enkele van de vijftig staten. Daarom is Washington de onafhankelijke hoofdstad van het land. Een belangrijke trekpleister van het land is het Witte Huis. De zetel van de Amerikaanse presidenten werd gebouwd in 1800, maar elke president breidde het gebouw of de tuinen weer iets uit.
Het Vietnam Veterans Memorial is een indrukwekkend, V-vormig gedenkmonument, opgetrokken uit zwart marmer. In de muren staan de namen gegraveerd van bijna zestigduizend veteranen die gedood werden in de Vietnam-oorlog. De sfeer rond het monument is indrukwekkend. Het hele jaar door worden bloemen gelegd, gedenken veteranen hun gevallen kameraden en maken familieleden met potlood en papier afdrukken van de inscripties. Niet gehinderd door enige vorm van bescheidenheid noemen de inwoners hun stad: the capitol of the world.
En het moet gezegd worden, als er een stad aanspraak mag maken op die titel is New York het wel. De stad leeft 24 uur per dag en er is enorm veel te zien. Het Vrijheidsbeeld bijvoorbeeld. De Statue of Liberty was een geschenk van Frankrijk en werd een symbool voor vrijheid en gelijkheid. Maar er zijn velen die dit gebouw willen zien, dus houd rekening met enorme drukte. Manhattan is het kloppende hart van de stad. Hier staan de enorme wolkenkrabbers die de financiële motor van de stad en eigenlijk het hele land huisvest. Manhattan betekent ook amusement, zoals op Broadway. In Manhattan zijn ook het belangrijkste musea van de stad gevestigd: Metropolitan en het Guggenheim Museum. In het Metropolitan vind je een enorme collectie oude Europese kunst, terwijl het Guggenheim wereldberoemd is voor haar moderne kunst.
San Francisco claimt de meest excentrieke stad van de Verenigde Staten te zijn. Hier heerst een enorm liberale sfeer; een contrast met het toch wel puriteinse Amerika. Het is de bakermat van de hippiebeweging en tegenwoordige hoofdstad van de homoscene. De stad kenmerkt zich door een enorm verschil in hoogte. Wegen lopen heuvel op heuvel af en dat geeft de stad een gezellig, Zuid-Europees stadsbeeld. Beroemd is Chinatown, de Golden Gate brug en Alcatraz, de beroemde strafgevangenis in de baai van San Francisco die gesloten werd in 1963. Los Angeles is erg groot. Er zijn prachtige musea en de stranden liggen niet ver weg. In Anaheim, niet ver van Los Angeles, ligt Disneyland. Amerika telt vele natuurparken. Het zijn er veel te veel om op te noemen. De meeste zijn te vinden in de Rocky Mountains.
Niet in de Rocky's, maar wel heel beroemd is de Grand Canyon in Arizona. De Colorado-rivier sneed zich diep in het landschap in, zodat een prachtig klovenlandschap is ontstaan. De grillige rotsformaties hebben illustere namen gekregen als 'The Alligator'. Op sommige plaatsen is de canyon meer dan anderhalve kilometer diep. Yellowstone National Park is het oudste nationale park ter wereld. In dit gebied, in de staat Wyoming, komen allerlei soorten grootwild voor. Maar de belangrijkste kenmerken zijn de meer dan 10000 hete bronnen en geisers die in het gebied voorkommen. De bekendste is Old Faithfull . Ook zijn in Yellowstone enkele hoge watervallen te bewonderen. Een uniek natuurpark zijn de Everglades in Florida.
Dit mangrove- en moerasgebied komen allerlei beschermde diersoorten voor. Alligators spreken het meest tot de verbeelding. In Lassen national park in Noord Californie staan de meer dan honderd meter hoge Redwood bomen, die al meer dan tweeduizend jaar oud zijn. Het Yosemite park in het Sierra Nevada gebergte is groter dan de provincie Utrecht. Je kunt er kijken naar machtige watervallen, een wild stromende rivier, eeuwenoude bomen, maar je kunt er ook actief zijn. Bergen kunnen beklommen worden, er kan gefietst worden en je kunt er heerlijk kamperen. Een lange wandeling door dit natuurgebied is een belevenis en onvergetelijk. In San Diego ligt het grote zeeaquarium Sea World en eveneens de San Diego Zoo, de dierentuin. Vanuit San Diego is het mogelijk om een excursie te maken naar Tijuana in Mexico. In Californië, Hawaï en Florida bevinden zich de beste kustplaatsen.
De temperaturen zijn daar het beste en de vele miljoenen toeristen trekken hier naar toe om te genieten van zon, zee en strand. In Colorado in de Rocky Mountains zijn enorm veel skimogelijkheden. Plaatsen als Aspen zijn een waar eldorado voor de wintersporter. Las Vegas heeft meer te bieden dan alleen casino’s. Er zijn pretparken en musea, die beslist de moeite waard zijn. Even buiten de stad ligt de Hoover Dam, een gigantische stuwdam in de Coloradorivier. Arizona is de staat waar de meeste indianen wonen. Ze wonen in reservaten, die ze zelf besturen. In het zuiden van Baja liggen de plaatsen San José del Cabo en San Lucas: aardige oude stadjes met jachthavens. Velen gaan hier naar toe om te vissen in de Pacific.
Bij aankomst in de Verenigd Staten dient u in het bezit te zijn van een volledige adres van de eerste verblijfsplaats (hotel, kennissen, camping e.d). Enkel een hotelnaam is dus niet voldoende. O.a. de KLM en Martinair vragen per 24 oktober 2005 bij de incheck aan alle passagiers om deze gegevens in te vullen. Voor u kan het inchecken sneller gaan als u reeds een grensformulier invult.
U kunt dit APIS / grensformulier als PDF bestand downloaden via onderstaande link. Klik hier om te downloaden. U dient dit van te voren zelf in te invullen en vóór vertrek te overhandigen aan het grondpersoneel van de airline waarmee u gaat vliegen.