Venezuela

Venezuela ligt in het noorden aan de Caribische Zee en in het noordoosten aan de Atlantische Oceaan. Venezuela grenst in het oosten aan Guyana, in het zuiden aan Brazilië en in het zuidwesten en westen aan Colombia. Venezuela heeft een tropisch klimaat. In de Llanos een savanneklimaat, terwijl het binnenland in het noordwesten, zuiden en oosten tropisch heet is. De overheersende wind is de noordoostpassaat, waardoor vooral aan de kust de temperaturen worden gematigd. Het regenseizoen van Venezuela is van mei tot en met oktober. Venezuela was de locatie van de vijfde permanente Portugese vestiging in Zuid-Amerika in 1513, om later deel te worden van het koninkrijk van Granada. Na verschillende onsuccesvolle oproeren werd het land in 1821 onafhankelijk van Spanje onder leiding van Simón Bolívar, Venezuela's beroemdste zoon.

Venezuela vormde met het huidige Colombia, Panama en Ecuador de Republiek van Groot-Colombia. In 1830 werd Venezuela een onafhankelijke, dictatuur. Een groot deel van de negentiende en twintigste eeuw werden gekenmerkt door perioden van politieke instabiliteit, dictoriaal bewind, en revolutionaire onrust. Nadat de militairen in 1958 hun actieve bemoeienis met de nationale politiek gestaakt hadden, begon een tot nu toe onafgebroken periode van democratisch civiel bestuur. In 1992 vond er een mislukte staatsgreep plaats, die door Hugo Chávez georganiseerd was.

Hij ging in gevangenschap, maar kreeg zijn vrijheid een paar jaar later terug. Hij kandideerde en werd president in 1998. In 2002 vond er wederom een, vermoedelijk door de VS gesteunde, mislukte staatsgreep plaats; ditmaal gericht tegen het bewind van Chávez. In opeenvolgende verkiezingen en referenda blijft de omstreden Hugo Chávez duidelijke overwinningen behalen. De natuurlijke rijkdom van Venezuela wordt geschetst door het voorkomen van meer dan drieduizend soorten orchideeën ongeveer 1300 soorten vogels en ongeveer 250 soorten zoogdieren. Venezuela heeft 43 nationale parken, naast een reeks kleinere natuurmonumenten. Deze zijn vooral interessant als vastlegging van de natuurlijke tropische landschappen en vanwege de flora ervan.

Veel moeilijker is het om de dieren van Venezuela goed te zien te krijgen, met uitzondering van enkele nationale parken waar veel vogels wonen. Wie op een gemakkelijke manier veel dieren wil zien, kan beter direct naar één van de particuliere reservaten en/of boerderijen gaan op de 'Llanos'. Het grootste nationale park van Venezuela, Canaima National Park is erg bijzonder. Bijzonder omdat de geïsoleerde toppen van de tafelbergen 'eilanden in de tijd' vormen met vooral een merkwaardige flora. Aantrekkelijk omdat het landschap van de savannes, oerwouden en de omhoog rijzende tafelbergen een magische schoonheid heeft.

In het gelaagde landschap komen veel fraaie watervallen voor, waaronder de beroemde Angel Falls, de hoogste waterval ter wereld. De hoofdstad van Venezuela is Carácas. Carácas ligt in een schilderachtige vallei aan de noordkust. Carácas is snel, progressief, kosmopolitisch en sterk 'vernoordamerikaansd'. Daardoor is de stad een groot deel van haar karakter en koloniale wortels kwijt. Toeristisch is Carácas alleen een interessant voor wie in musea, podiumkunsten, moderne architectuur of sociale tegenstellingen geïnteresseerd is.

Bezienswaardigheden in Carácas: de Plaza Bolívar, met de zeventiende-eeuwse kathedraal, het Casa Natal de Bolívar, geboorteplaats van Simón Bolívar, Santa Capilla, een negentiende-eeuwse neogotische kerk gebouwd naar voorbeeld van de Saint Chapelle in Parijs, het monumentale Palacio de Miraflores, paleis van voormalig leider Joaquín Crespo, het heilige Panteón Nacional, waar veel vooraanstaande Venezolanen lid van zijn, het Petares-district, dat zijn koloniale karakter heeft behouden, het moderne, Parque Central, waar het moderne Carácas te zien is. Cumaná was ooit de eerste Spaanse stad op heel het Zuid-Amerikaanse continent. Het historische deel van de stad bestaat nog. Het ligt sfeervol rondom de voet van de heuvel waar het fort op ligt, dat in die tijd de stad moest beschermen tegen Europese piraten. Men is op kleine schaal begonnen met de renovatie van de oude stadskern. Een plek om de koloniale sfeer van destijds te gaan proeven. Colonia Tovar is een Beiers kolonistendorpje in de bergen van de Cordillerea de la Costa.

Foto Venezuela

Standaard Informatie:

Naam: Boliviaanse Republiek Venezuela

Hoofdstad: Caracas

Valuta: Bolívar

Inwoners: 26.414.815

Taal: Spaans