Vanuatu

De Republiek Vanuatu is een land in OceaniŽ. Voorheen stond het bekend als de Nieuwe Hebriden. Het ligt in MelanesiŽ ten oosten van de Koraalzee-eilanden, ten zuiden van de Salomonseilanden, ten westen van Fiji en ten noorden van Nieuw-CaledoniŽ. Veel van de eilanden van Vanuatu zijn al heel lang bewoond. De eerste sporen van bewoning dateren van 2000 voor Christus. De 'ontdekking' van Vanuatu wordt door de Europeanen wordt toegeschreven aan de Portugese zeevaarder Pedro Fernandes de Queirůs in 1606. Daarna kwamen de Europeanen niet meer terug tot het jaar 1768, toen de Franse zeevaarder Louis Antoine de Bougainville de eilanden herontdekte. James Cook noemde de eilanden in 1774 de Nieuwe Hebriden, een naam die aanbleef tot de onafhankelijkheid.

In 1825 leidde de ontdekking van sandelhout op het eiland Erromango tot een rush die aanhield tot een botsing tussen de geÔmmigreerde Polynesische arbeiders en de inheemse MelanesiŽrs in 1830. In de jaren 1860 haalden landbouwers uit AustraliŽ, Fiji, Nieuw-CaledoniŽ en Samoa. Toen internationaal de katoenprijzen instortten, ging men over op koffie, cacao, bananen en, met het meeste succes, kokosnoten. In 1906 werden de Nieuwe Hebriden omgevormd tot een Engels-Frans bestuur. In de jaren Ď60 ontstond de vraag vanuit de bevolking naar onafhankelijkheid, die Vanuatu, na democratische verkiezingen, op 30 juli 1980 kreeg. Vanuatu heeft een tropisch maritiem klimaat, naar het zuiden toe overgaand in een subtropisch klimaat.

De regentijd van Vanuatu loopt van november tot april. De inheemse fauna is beperkt tot enkele soorten vleermuizen, reptielen, spinnen en vlinders. Port Vila op het eiland Efate is de belangrijkste toeristische bestemming voor diegenen die niet alleen voor het duikplezier komen. De stad is koloniaal van uiterlijk, dus met een Engelse, een Franse wijk (waar elke 'Street' opeens 'rue' heet en de Franse koloniale bouwstijl overheerst) en een Aziatische wijk. De hotels en restaurants in de hoofdstad behoren tot de beste van het land, niet tot de goedkoopste. Er zijn enkele bezienswaardigheden, zoals het Vanuatu Cultural Center met exposities van opgezette dieren en volkskunst.

De belangrijkste eilanden van Vanuatu buiten Efate zijn Tanna en Espiritu Santo. Tanna behoort tot de zuidelijkste groep eilanden; het is daardoor wat koeler en vrij van malaria. Het vulkaaneiland heeft zwarte lava- en witte zandstranden, waar de meeste bezoekers blijven rondhangen. In het binnenland wordt de avontuurlijk ingestelde toerist verrast door een nog ongeschonden stukje MelanesiŽ, waar alle tradities ook zonder toerisme in ere worden gehouden. De belangrijkste attracties zijn de natuurgebieden, zoals de warme bronnen aan de oostkust en de hellingen van de vulkaan Yasur met een hoogte van 361 meter die zonder al te veel moeite (tegen betaling) kan worden beklommen.

Het eiland Espiritu Santo diverse pogingen gedaan tot afscheiding, welke tot op heden nog niet zijn gelukt. De hoofdplaats is Luganville (ook Canal of Santo genoemd). Luganville is geen aantrekkelijke plaats. Het binnenland en de stranden elders op het eiland maken een bezoek op dit eiland zeker de moeite waard. Vooral Champagne Beach geldt als uitzonderlijk mooi. Wie wat meer tijd heeft kan uitwijken naar de minder bekende eilanden als de Torres-groep in het uiterste noorden, Maewo in het midden en de zuidelijke eilanden Erromango en Aneityum. Hier is vooral het natuurschoon de moeite van een bezoek waard.

Foto Vanuatu

Standaard Informatie:

Naam: Vanuatu

Hoofdstad: Port Vila

Valuta: Vatu

Inwoners: 215.446

Taal: Engels, Frans & Bislama