Trinidad en Tobago

De Republiek Trinidad en Tobago is een land gelegen in de zuidoostelijke hoek van de Caribische Zee, voor de kust van Venezuela. Trinidad & Tobago bestaan uit twee grote eilanden en aantal kleinere eilandjes. Het grootste eiland is Trinidad; het eiland Tobago is veel kleiner en veel minder bevolkt. Trinidad & Tobago maken deel uit van de Bovenwindse Eilanden van de Kleine Antillen. Er is weinig bekend van de geschiedenis van de eilanden voordat ze werden ontdekt door Christoffel Columbus op 31 juli 1498. De Spanjaarden vestigden zich op Trinidad, ondertussen veranderde Tobago regelmatig van Europese eigenaar, maar de nederzettingen op beide eilanden waren klein en onderontwikkeld.

De veranderingen van eigenaar was hoofdzakelijk gericht om Tobago vrij te houden van piraten. In 1652 werd het eiland gekoloniseerd door Koerland. Nederland veroverde het in 1655, maar kort daarna ging het weer over op de oude eigenaar. In de 18e eeuw verkregen de Britten beide eilanden en ze werden in 1889 samengevoegd tot de kolonie Trinidad en Tobago. In het begin van de 21e eeuw is het land ťťn van de welvarendste landen in het Caribische gebied, wat ze vooral te danken hebben aan het winnen en verwerken van olie en aardgas. De afstand tussen de eilanden is 31 kilometer. In het midden van het eiland Trinidad bevinden zich vruchtbare vlakten en savannen.

De noordkust bestaat uit een bergrug, met dichte bebossing. Het hoogste punt is de 940 meter hoge Cerro del Aripo. Het zuidelijk deel van Trinidad is heuvelachtig. In een uitgedoofde vulkaan in het zuidwesten ligt de grootste natuurlijke bron van asfalt ter wereld: het 40 hectare grote asfaltmeer Pitch Lake. Ook op het veel kleinere eiland Tobago ligt een heuvelrug, met als top de 549 meter hoge Pidgeon Peak. Het zuidelijke deel is voornamelijk vlak en heeft een kalkstenen ondergrond, gevormd door voormalig koraal. In geologisch opzicht maken Trinidad en Tobago deel uit van het vasteland van Zuid-Amerika. De bergruggen zijn namelijk een voortzetting van het kustgebergte van Venezuela.

Beide eilanden hebben een tropisch klimaat. Het droge seizoen loopt van januari tot en met mei, met een gemiddelde temperatuur van 26 graden. Er groeien ongeveer 2300 soorten planten op de vruchtbare bodems van de eilanden. Bijvoorbeeld de hibiscus, bougainvilles en diverse orchideeŽn. De berghellingen zijn bedekt met grote regenwouden, met veel tropische boomsoorten. In moerassige gebieden bevinden zich mangrovebossen. Met een bootje is het mogelijk de Caroni-moerassen te verkennen. Ongeveer de helft van de eilanden is bedekt met bossen. Tobago heeft het oudste natuurreservaat voor regenwouden in Amerika, terwijl op Trinidad de veel bezochte natuurreservaten Pointe a Pierre Wildfowl Trust en Asa Wright Nature Centre liggen.

In het eerste reservaat is het mogelijk twee meren te bezoeken, en het tweede natuurreservaat is een ideaal beginpunt voor wandeltochten door het regenwoud. Meer dan 400 vogelsoorten hebben zich op de eilanden genesteld, variŽrend van de bontgekleurde manakins tot de witte flamingo's. Er vliegen ook veel parkieten, bruine pelikanen, zilverreigers en aalscholvers. De nationale vogel van Trinidad en Tobago is de rode ibis. Ook beroemd zijn de vele kolibries die in de lucht stil kunnen blijven hangen. Een van de belangrijkste vogelreservaten in het Carbisch gebied ligt het eilandje Little Tobago, voor de kust bij het dorp Speyside op Tobago. Er zijn 600 vlindersoorten in de natuurgebieden. Andere eilandbewoners zijn bijvoorbeeld apen, kaaimannen en herten.

Rondom de koraalriffen in de heldere Caribische Zee zijn er veelkleurige vissen en bevinden zich anemonen en zeldzame koraalsoorten. Het onderwaterleven is verrassend en afwisselend, met bijvoorbeeld de dolfijn, blauwe marlijn, tarpoon, barracuda, bonefish en kingfish. In het Museo del Mar op de Peninsula de Macanao kunt u hierover uitgebreide informatie krijgen. Port of Spain is een levendige en indrukwekkende havenstad, vol met kathedralen, hindoetempels, moskeeŽn, groene parken en warmbloedige mensen. Vanaf het hooggelegen Fort George (tot 18.00 uur gratis entree) heeft men een prachtig uitzicht over de stad. Het voormalige Engels verdedigingswerk had in de koloniale tijd tot taak om de toegang tot de haven te beschermen.

In het stadscentrum ligt Queen's Park Savannah, een groen park dat omringd is met de belangrijkste bezienswaardigheden van Port of Spain. Ten noordwesten ervan staan zeven historische panden, de zogenoemde 'magnificent seven'. Ze werden gebouwd rond 1900. Ten noorden van het park bevinden zich de dierentuin Emperor Valley, de botanische tuinen en het President's House. Naast het Memorial Park, ten zuidoosten van Queen's Park Savannah, staat het National Museum and Art Gallery. In de omgeving van Woodfort Square staan het parlementsgebouw Red House en een Anglicaanse kathedraal. Nog verder zuidelijk ligt Independence Square: een lange straat met in het midden een groenstrook die uitmondt in de haven. Ten oosten hiervan staat een 19de-eeuwse katholieke kathedraal. Noordwestelijk van Port of Spain ligt het brede schiereiland Chaguaranias.

Hier kan men naar het strand Macqueripe of een kijkje nemen in het Military History and Aviation Museum. Of men kan een boottochtje maken naar een van de eilandjes voor de kust. Aan de woeste noordkust liggen vissersdorpen zoals Maracas, Las Cuevas en Blanchisseuse, met diverse visrestaurantjes. Maracas heeft een prachtige baai, maar als u hier gaat zwemmen houd dan rekening met gevaarlijke onderstromingen. Aan het einde van de baai ligt het strand Tyrico. Verder oostwaarts ligt de baai van Las Cuevas, waar het water redelijk kalm is. Een oud fort biedt uitzicht over de omgeving. In de buurt van Blanchisseuse kunt u heerlijk uitrusten op een aantal mooie stranden. Aan de noordoostkust ligt het plaatsje Toco, waar schildpadden op het strand broeden. Ten westen van Toco bevinden zich de vissersdorpjes Grande RiviŤre en Matelot.

In dit gebied staan imposante regenwouden, die alleen toegankelijk zijn per boot of te voet. Een andere bezienswaardigheid voor natuurliefhebbers is het natuurreservaat Asa Wright Nature Centre, in het noordelijke gebergte. Sangre Grande, of 'groot bloed', is het regionale centrum van het noordoosten van Trinidad. De plaats dankt zijn naam aan een legendarische bloedige veldslag tussen Spanjaarden en indianen. Langs de oostkust liggen met wuivende palmen afgezoomde zandstranden. Meer landinwaarts ligt het natuurreservaat Nariva Swamp, waar apen vrij spel hebben.

Bij de zuidoostelijke kaap Galeota Point liggen de installaties van de oliemaatschappij Amoco Trinidad Oil Company. Ook in het zuiden van Trinidad is veel olie-industrie. In het zuidwesten staat een uitgedoofde vulkaan. Pitch Lake vormt de grootste natuurlijke bron van asfalt ter wereld. Het is bovendien een goede plek om vogels te observeren. Centraal op het eiland bevinden zich vruchtbare vlakten en savannen. Op de vlakte van Caroni groeit voornamelijk suikerriet. Het stadje Chaguanas is het regionale centrum, halverwege San Fernando en Port of Spain. Ten noorden van Chaguanas ligt het Caroni-moeras, bekend om zijn grote populatie rode ibissen. Hier kan met een bootje door het moeras varen. De hoofdstad van het eiland Tobago is Scarborough. Het havenstadje ligt tegen een heuvel.

Bovenop deze heuvel staat Fort King George. Deze 18de-eeuwse burcht moest vroeger de haven beschermen tegen zeerovers en vijandelijke mogendheden. Daarin is het fort echter nooit goed geslaagd: het eiland veranderde in de loop der jaren veelvuldig van eigenaar. Uit de vele conflicten tussen de Fransen, Hollanders en Engelsen kwamen de Engelsen in 1814 als overwinnaars te voorschijn. Als gevolg van deze strijd gingen veel gebouwen verloren en dus heeft Tobago tegenwoordig weinig historische bezienswaardigheden. De belangrijkste attracties zijn het fort en het House of Assembly. Vanaf Fort King George is er een mooi uitzicht op de stad en de Rockley baai. Met helder weer is het mogelijk het eiland Trinidad zien liggen. In het 18de-eeuwse verdedigingswerk kan een historisch museum bezoeken, met een grote collectie voorwerpen vanaf de pre-Columbiaanse periode tot en met de koloniale tijd.

De lager gelegen delen van het museum herbergen het Tobago Centre of Fine Arts met wisselende tentoonstellingen van plaatselijke kunstenaars. Het House of Assembly dateert uit 1825 en is een bijzonder exemplaar van 19de-eeuwse bouwkunst. Het gebouw ligt aan het kleine James Park in het centrum van Scarborough. In het marktgebouw is een ruime sortering aan vers voedsel te koop. In de omgeving staan bovendien veel winkeltjes en kiosken. In het noordelijke deel van de stad liggen prachtige botanische tuinen. In de omgeving van Belle Garden staat Richmond Great House, een voormalige planterswoning van een suikerbaron en tegenwoordig een hotel-restaurant. Het gebouw stamt uit 1766 en is stijlvol gerestaureerd. Er zijn dagelijks rondleidingen. In de woning staan veel meubelen en gebruiksvoorwerpen uit het begin van twintigste eeuw. Bovendien is er een mooie verzameling Afrikaanse houtsnijwerk.

Foto Trinidad & Tobago

Standaard Informatie:

Naam: Trinidad & Tobago

Hoofdstad: Port of Spain

Valuta: Trinidad en Tabago dollar

Inwoners: 1.047.366

Taal: Engels