Sint Maarten

Sint Maarten is een eiland gelegen in de Caribische Zee. Sint Maarten is vernoemd naar de heilige Maarten. Sint Maarten ligt ten oosten van Puerto Rico, en zuidelijk van Anguilla, en behoort tot de Kleine Antillen. Sinds 4000 voor Christus is Sint Maarten bewoond, door de Arowakken-indianen. In de 14e eeuw kwamen de Carib-indianen, die veel oorlogszuchtiger waren en aan kannibalisme deden. Zij noemden Sint Maarten Soualiga wat Zout Eiland betekent. Sint Maarten zou op 11 november 1493 door Columbus ontdekt zijn. De Spanjaarden lieten Sint Maarten in eerst instantie met rust. Rond 1630 vestigden Fransen en Nederlanders zich er, vooral vanwege het voorradige zout, maar zij werden door de Spanjaarden verdreven.

Pas in 1644 gaven de Spanjaarden hun op Sint Maarten rechten op.
Op 23 maart 1648 tekenden Frankrijk en de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden een overeenkomst (Verdrag van Concordia), waarbij Sint Maarten verdeeld werd. Pas in 1817 werd deze overeenkomst definitief; Sint Maarten was toen al ongeveer16 keer van eigenaar verwisseld. Bij de verdeling tussen de Fransen en de Nederlanders, zijn er 2 soldaten met ieder een paar flessen Rum, op pad gestuurd. De soldaten moesten steeds een paaltje zetten met de kleur van hun vlag erop. Op het punt waar de redelijk beschonken soldaten samenkwamen is de grenslijn gemaakt, die tot op de dag van vandaag nog steeds zo loopt.

Sint Maarten heeft een vulkanische oorsprong. Er groeien veel boom- en plantensoorten. Het meest opvallend aan het eiland Sint Maarten zijn de heuvels die een hoogte bereiken van 424 meter op het hoogste punt: Bic Paradis. Naast heuvels bestaat een deel van het eiland uit de vlakke delen in het westen, genaamd de Blow Land. Het eiland Sint Maarten kende vroeger veel verschillende plantensoorten, maar door de enorme toename van het toerisme is er veel natuur ingeruild voor accommodaties. Ten oosten van Sint Maarten liggen een paar kleine eilanden waar veel zeevogels broeden. Een groot deel van Sint Maarten wordt gekenmerkt door savannen.

Er groeien ongeveer zevenhonderd verschillende plantensoorten op Sint Maarten, waaronder veel varens. De lanthaan camara is de nationale bloem van Sint-Maarten. Qua diersoorten leeft er op de Kleine Antillen weinig. Zeker op Sint-Maarten zijn de soorten en aantallen afgenomen door de toename van het toerisme. Hagedissen en vogels leven nog steeds volop op Sint Maarten, hoewel de meeste vogels alleen maar op doorreis zijn. Sint-Maarten heeft als hoofdstad Philipsburg voor het Nederlandse deel. In deze stad bevinden zich veel winkels waaronder veel dutyfree-shops. Tussen Groot Baai en Klein Baai, in het zuiden van Sint-Maarten, bevindt zich Fort Amsterdam. Dit fort is driehonderd jaar oud en gebouwd op de ruïnes van een Spaanse burcht. In het zuidwesten van het eiland ligt Maho Baai, een streek die in zijn geheel een Amerikaanse sfeer uitademt. In het Nederlandse deel van Sint-Maarten is deze Amerikanisering niet ongewoon. Marigot is de hoofdstad van het Franse deel van Sint-Maarten. In dit deel bevinden zich veel forten. Paradise Peak is het hoogste punt (450 meter) en biedt uitzicht over het hele eiland.

Foto Sint Maarten

Standaard Informatie:

Naam Nederlands deel: Sint Maarten

Naam Frans deel: Saint Marten

Hoofdstad Nederlands deel: Philipsbrug

Hoofdstad Frans deel: Marigot

Valuta: Antilliaanse gulden vaak worden US dollar & Euro geaccepteerd

Inwoners: Circa 71.000 (gecombineerd)

Taal Nederlands deel: Nederlands

Taal Frans deel: Frans