Norfolk

Norfolk is een eiland in de Stille Oceaan gelegen tussen AustraliŽ, Nieuw-Zeeland en Nieuw-CaledoniŽ en is ťťn van AustraliŽ's externe territoria. Norfolk Island is 36 km≤ groot en het hoogste punt is 318 meter. Norfolk Island werd in 1774 ontdekt door Kapitein Cook. Norfolk was een van de eerste Europese vestigingsplaatsen in het zuidwesten van de Stille Oceaan. Op 6 maart 1788, minder dan twee maanden na de oprichting van de kolonie New South Wales, arriveerden Luitenant Philip Gidley King en 22 anderen (inclusief 15 veroordeelden) in het huidige Kingston.

Het leven op Norfolk was moeilijk. De grond was vruchtbaar, maar het terugdringen van het regenwoud was moeilijk en de oogst werd aangevallen door ratten en papagaaien. Ondanks deze moeilijkheden groeide de bevolking tot 1100 bewoners. De nederzetting slaagde er echter niet in om zichzelf te onderhouden en het bleek lastig en kostbaar om de nederzetting in stand te houden. Vanaf 1806 werden de bewoners geleidelijk aan overgebracht naar Van Diemensland (TasmaniŽ).

In 1814 was de nederzetting geheel verlaten en werden alle gebouwen vernietigd om ongeautoriseerde bewoning van het eiland te ontmoedigen. Norfolk bleef 11 jaar lang onbewoond. In 1825 werd een tweede strafkolonie gevestigd, zonder vrije migranten, waar de zwaarste criminelen vanuit New South Wales en Van Diemen's Land (TasmaniŽ) naar toe gezonden werden. De omstandigheden waren zwaar en onmenselijk, waardoor moord, muiterij en ontsnappingspogingen veel voorkwamen.

De enige uitzondering was de periode tussen 1840 en 1844 toen de behandeling van gevangenen drastisch verbeterde onder het bewind van Kapitein Alexander Maconochie, een verlichte gevangenishervormer. Tijdens de tweede vestigingsperiode bereikte de omvang van het aantal gevangenen een maximum van 2000. De mooie gebouwen in Kingston werden in die periode door gevangenen gebouwd.

Aangezien de publieke opinie zich tegen de gevangeniskolonie keerde, werden rond 1855 alle gevangenen overgebracht naar Port Arthur en Nieuw Norfolk in Van Diemen's Land (TasmaniŽ). De zoogdieren die op Norfolk Island leven zijn de Polynesische rat, zwarte rat, groene papegaai, guava-vogel en de vleermuis. Flora die op Norfolk Island voorkomen zijn de banaan, koffie en Norfolkden. Norfolk Island Botanic Garden is de botanische tuin van Norfolk. De hoofdstad van Norfolk Island is Kingston. Het economische centrum van Norfolk Island is Burnt Pine.

Foto Norfolk Island

Standaard Informatie:

Naam: Norfolk Island

Hoofdstad: Kingston

Valuta: Australische dollar

Inwoners: 2.128

Taal: Engels & Norfuk