Niue

Niue is een eiland in de Grote Oceaan, gelegen in PolynesiŽ, op het zuidelijke halfrond, ten oosten van Tonga en ten zuiden van Amerikaans-Samoa.
In 1901 werd Niue overgedragen door de Britten aan Nieuw Zeeland.

Niue heeft een oppervlakte van 260 vierkante kilometer en het hoogste punt van Niue is 65 meter. Het eiland Niue is niet onafhankelijk, maar heeft een vrije band met Nieuw-Zeeland. In januari 2004 werd Niue getroffen door cycloon Heta, die 2 inwoners doodde en 200 inwoners dakloos maakte. Een aantal hiervan besloot hun huizen niet te herbouwen. In reactie hierop speculeerde de premier van Nieuw-Zeeland dat als het aantal inwoners nog verder afneemt en de basisvoorzieningen in gevaar komen, de status van Niue als zelfregulerende natie in geding komt. De gouverneur van Niue heeft dit echter afgewezen. De huidige premier is Young Vivian.

Alofi is de hoofdstad van het eiland Niue en ligt aan de westkant van het eiland. In 2001 had het dorp 611 inwoners. Alofi is verdeelde in Alofi-noord en Alofi-zuid, waar de regering is gevestigd.  Planten en boomsoorten die op Niue voorkomen zijn: ebben, frangipani, hibiscus, kokospalm, limoen, papaja en de rododendron. Dieren die op Niue voorkomen zijn haaien, walvissen, dolfijnen, vlinders, zeeslangen en de vleermuis. Op Niue kan men wandelen, fietsen, duiken, snorkelen en zwemmen met dolfijnen.

Bezienswaardigheden op Niue: Togo Chasm (grot en een schitterend uitzicht), Huvalu Forest Conservation Area en Limu (snorkelen en picknicken). Op Niue is het mogelijk om diverse grotten onder water te bezichtigen. De grotten kunnen worden vergeleken met druipsteengrotten.

Foto Niue

Standaard Informatie:

Naam: Niue

Hoofdstad: Alofi

Valuta: Nieuw Zeelandse dollar

Inwoners: 1.444

Taal: Niuees & Engels