Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland is een land in het zuidwesten van de Grote Oceaan. Het bestaat uit twee grote eilanden en een aantal kleinere eilandjes. Nieuw-Zeeland is een constitutionele monarchie, lid van het Gemenebest van Naties. Daarmee is Elizabeth II het staatshoofd; zij wordt vertegenwoordigd door een gouverneur-generaal. 26.500 jaar geleden vindt de grootste vulkaanuitbarsting uit de geschiedenis plaats op het Noordereiland.

Deze Oruanui eruptie leidt tot de vorming van een caldera op het Noordereiland die tegenwoordig bekend is als Lake Taupo. Tijdens een latere eruptie in 181 die tot in China en Rome de lucht kleurde, is het meer tot zijn huidige grootte uitgegroeid.

Tussen 500 en 1300 vestigen de eerste Polynesiërs, die vanaf dan Maori's heten, zich in het noorden van Nieuw Zeeland, dat zij Aotearoa noemen. Sommige vondsten wijzen op eerdere bewoning, maar daar is geen zekerheid over. Op enkele vleermuizen na komen er geen zoogdieren voor. De eerste Europeanen die Nieuw-Zeeland aandoen zijn Abel Tasman en zijn bemanning die in december 1642 in het noorden van het Zuidereiland contact leggen met plaatselijke Maori's.

De ontmoeting verloopt erg stroef en nadat enkele manschappen gedood zijn, vertrekt deze Nederlandse ontdekkingsreiziger zonder aan land te zijn geweest richting Tonga. In oktober 1769 gaat de Britse luitenant James Cook wel meerdere keren aan land en hij is in staat handel te drijven met de Maori's. Vanaf ongeveer 1790 bezoeken Britse, Franse en Amerikaanse walvisvaarders regelmatig de wateren rondom Nieuw-Zeeland en enkele decennia later vestigen de eerste Europeanen zich op Nieuw-Zeeland.

Als gevolg van de Europese inmenging en de verkoop van wapens aan Maori's, breken er regelmatig schermutselingen uit tussen Maori's onderling en Europeanen. In een poging een eind te maken aan de onenigheden over land, wordt op donderdag 6 februari 1840 door enkele Maori stamhoofden en vertegenwoordigers van de Britse Kroon het Verdrag van Waitangi getekend.

Vanaf dat moment is Nieuw-Zeeland een zelfstandige Britse kolonie en zijn er afspraken over de verdeling van land. Tussen 1845 en 1872 vinden er veel conflicten plaats die samen bekend staan als de "New Zealand Wars" of "The Land Wars". In 1893 voerde Nieuw-Zeeland als eerste land algemeen stemrecht voor vrouwen in. Tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog vechten veel Nieuw-Zeelandse militairen in Europa en Afrika mee met het Britse leger.

De jaren na de oorlog houdt Nieuw-Zeeland een sterke band met het Verenigd Koninkrijk en blijft daar voor een groot deel afhankelijk van. Maar in 1967 gaat het land over van het Pond Sterling op de Dollar. En vanaf 1973 gaat het Britse moederland zich steeds meer richten op Europa; dit gaat ten koste van de Commonwealth-partners over zee. In 1985 is er een conflict met Frankrijk, dat in de haven van Auckland het vlaggenschip van Greenpeace, de Rainbow Warrior tot zinken brengt.

Tot en met 1993 worden de parlementen van Nieuw-Zeeland elke drie jaar gekozen volgens het districtenstelsel. Vanaf 1996 geldt een stelsel van evenredige vertegenwoordiging. Daarmee krijgen ook kleinere partijen een kans, en sindsdien wordt met coalities geregeerd.

Nieuw-Zeeland kent een grote verscheidenheid aan landschapsvormen. Het heeft grillige alpen met eeuwige sneeuw, ijzige gletsjers, kristalheldere meren, diep ingesneden fjorden, dichtbegroeide regenwouden, actieve vulkanen, toendravlakten, groene grasheuvels met schapen, landbouwgrond en uitgestrekte gouden zandstranden. Door de eeuwenlange isolatie heeft Nieuw-Zeeland een unieke flora en fauna.

Het land was oorspronkelijk bijna geheel met bossen bedekt. De nu nog overgebleven oerbossen bestaan uit kauribomen, boomvarens en mossen. De zeldzame kauribomen kunnen meer dan vijftig meter hoog worden en komen alleen nog op het Noordereiland voor. De eerste bewoners jaagden op moa's. Dat waren grote, vleugelloze vogels van drie meter hoog. Moa's leefden van grassen, bladeren en vruchten.

Ze zijn uitgestorven omdat ze zo gemakkelijk te vangen waren. Met de komst van de Europeanen kwamen ook ratten, katten en andere roofdieren naar Nieuw-Zeeland. De vleugelloze vogels zijn voor hen een eenvoudige prooi. De bekendste vleugelloze vogel is de kiwi, die alleen in Nieuw-Zeeland leeft. Kiwi's kom je zelden in het wild tegen.

In nocturnalhouses zijn kiwi's in een nagebootste nachtelijke, natuurlijke omgeving te zien. Oorspronkelijke vogels die nu nog in de Nieuw-Zeelandse bossen voorkomen zijn de tui, bellbird, fantail, kea, kaka, pukeko, morepork en de Nieuw-Zeelandse duif. De zeldzame takahe leeft in het fjordengebied.

De hoofdstad van Nieuw-Zeeland, Wellington, ligt aan Port Nicholson. Dit is een natuurlijke haven aan de Cook Street. Het is een drukke en bruisende stad. The Papa is het nationale museum van Nieuw-Zeeland en gevestigd in Wellington. Hier krijgt men een unieke kijk op Nieuw-Zeeland en de bewoners. Er is tevens een museum over Wellington: The Museum of Wellington City and Sea.

Andere bezienswaardigheden in de Wellington zijn de oude St. Paul’s Cathedral, de botanische tuinen, de Wellington Zoo, en natuurlijk de 'bijenkorf', het parlementsgebouw van Nieuw-Zeeland. De Bay of Islands kent een subtropisch klimaat. Het telt ongeveer 150 kleine eilandjes, waarvan sommige geheel zijn begroeid met pohutukawabomen. Bezoekers vinden er grillige baaien, uitgestrekte zandstranden, hoge duinen en diepblauw water. Hier kan men uitstekend zeilen, waterskiën, diepzeeduiken, zeevissen en wandelen door regenwouden met oeroude kauribomen. Russel, Paihia en Waitangi zijn de belangrijkste plaatsen.

In Waitangi staat het Treaty House, waar op 6 februari 1840 de overdracht werd getekend tussen de Engelsen en vooraanstaande Maorileiders. Het bezit prachtig maorihoutsnijwerk en een indrukwekkende 37 meter lange oorlogskano. In het hart van het Noordereiland ligt de toeristische plaats Rotorua. De omgeving is bekend om zijn geothermische activiteit. In het Whakarewarewa National Park ligt een groot aantal thermische natuurverschijnselen bij elkaar, zoals spuitende geisers, dampende rotsen, warmwaterbronnen en kokende modderpoelen.

Er staan tevens Maorihuizen met prachtig houtsnijwerk, waar traditionele dansen worden opgevoerd. Uiteraard zijn er in Rotorua tal van mogelijkheden om een thermisch bad te nemen. Mount Tarawera is een gedoofde vulkaan, die in 1886 de directe omgeving bedolf onder een dikke laag modder en as. Je kunt je door een vliegtuig in de vulkaan laten afzetten of er met een terreinwagen over heen rijden.

Het Tongariro National Park is het eerste Nieuw-Zeelandse nationaal park. Het omvat de drie vulkanen Ruapehu, Tongariro en Ngauruhoe. Deze zijn nog regelmatig actief. Vanuit de nederzetting Whakapapa Village kan men korte en lange wandeltochten maken. De Round the Mountain Track duurt zeker zes tot acht dagen. Deze wandelroute gaat langs de drie vulkanen en heeft zijvertakkingen naar hete bronnen en watervallen.  Het Abel Tasman National Park is het kleinste nationale park van het land en grenst in het noorden aan de Golden Bay.

Het park wordt gekenmerkt door gouden zandstranden en azuurblauwe zeeën, dichtbegroeide bossen, kloven, watervallen en grotten. In dit park ligt de Moordenaarsbaai, waar vijf bemanningsleden van Abel Tasman door de Maori's werden vermoord. Populair en eenvoudig zijn de meerdaagse Coastal Track en Inland Track. Het Westland National Park omvat het gebied rondom de Franz Josef- en Fox gletsjer en strekt zich uit van de hoogste alpentoppen tot de verlaten stranden aan de Tasman Zee.

De smalle strook land tussen de alpen en de zee biedt een gevarieerd landschap met besneeuwde bergen, gletsjers, regenwouden, meren, watervallen, weilanden en kustlagunes. Hier kan men bergbeklimmen, berg- en gletsjerwandelingen, rondvluchten boven de gletsjers maken, skiën en vissen in de meren en rivieren. Queenstown is een zeer toeristische plaats aan de noordoostoever van het Wakatipumeer en het centrum voor outdooractiviteiten. Alles kan: parachutespringen, bungeejumpen vanaf de Karawaubrug, speedbootvaren, raften, waterskiën en sensationele helikoptervluchten maken.

Een aanrader is een boottrip met de stoomboot Earnslaw over het Wakatipumeer naar de Mount Nicholas High Country Sheep and Cattlestation . Een groot gedeelte van de fjordenkust in de zuidwesthoek van het Zuidereiland hoort tot het Fiordland National Park. Dit park heeft beboste heuvels, diep het land insnijdende fjorden, heldere meren, onstuimige riviertjes en duizenden watervallen. De twee populairste fjorden zijn de Milford Sound en de Doubtful Sound .

Het dorp Te Anau, aan het gelijknamige meer, is een geschikte basisplaats voor een verkenning van het park. Van de vele meerdaagse wandelroutes in dit park wordt de Milford Track als de mooiste ter wereld beschouwd. De Mount Cook, de hoogste berg van Nieuw-Zeeland, is 3764 meter hoog en ligt in het Mount Cook National Park, midden in de Zuidelijke Alpen. De hoge alpen in dit nationale park worden tot de beste klimgebieden ter wereld gerekend. Met helikopters en vliegtuigjes is het mogelijk rondom de top cirkelen.

Op het sneeuwveld van de nabijgelegen Tasmangletsjer kun je skiën. Dit park is zeer geschikt voor wandelaars. De Schotse stad Dunedin ligt aan het begin van het schiereiland Otago. Dit schiereiland heeft veel bezienswaardigheden, zoals tuinen, het enige kasteel dat Nieuw-Zeeland rijk is, de witte zandstranden St. Clair en St. Kilda, duinen en steile kliffen waar zeehonden en pinguïns voorkomen.

Op het meest noordoostelijke punt van het schiereiland ligt Taiaroa Head, waar een albatroskolonie woont. Nergens ter wereld leven deze vogels zo dicht bij de menselijke beschaving. Christchurch is de grootste stad op het Zuidereiland. Het heeft veel Victoriaanse gebouwen en parken. Dominant aanwezig is de kathedraal, waar men vanaf de klokkentoren de Zuidelijke Alpen ziet liggen.

Vanuit de stad is het mogelijk om dagtochten te maken naar de thermische bronnen van Hanmer Springs, het Franse stadje Akaroa op het Banks-schiereiland en de walvissen voor de kust van Kaikoura. Vanuit Christchurch rijden de treinen van de Tranzalpine Express dwars door de Zuidelijke Alpen naar Greymouth aan de westkust.

Foto Nieuw Zeeland

Standaard Informatie:

Naam: Nieuw zeeland

Hoofdstad: Wellington

Valuta: Nieuw Zeelandse dollar

Inwoners: 4.173.460

Taal: Engels & Maori