Nicaragua

Nicaragua is een land in Midden-Amerika dat in het noorden grenst aan Honduras, in het zuiden aan Costa Rica, in het westen aan de Grote Oceaan en in het oosten aan de Caribische Zee. De naam van Nicaragua is afkomstig van Nicarao, de leider van de inheemse stam die rond het Meer van Nicaragua woonde.

Nicaragua werd in 1502 bezocht door Christoffel Columbus en werd in 1522 veroverd door de Spanjaarden. Na eerst korte tijd bij Mexico gehoord te hebben werd Nicaragua in 1823 onafhankelijk als deel van de Verenigde Staten van Centraal-Amerika. Deze federatie viel in 1838 uiteen en Nicaragua werd een onafhankelijke republiek.

De negentiende eeuw werd gekenmerkt door een strijd tussen conservatieven en liberalen terwijl ook de Amerikaanse avonturier William Walker een tijdje president is geweest. De situatie stabiliseerde toen in 1893 de liberaal José Santos Zelaya president werd. Deze werd in 1909 omver geworpen door Mexico en de Verenigde Staten, en het land werd bezet door de V.S. In 1933 verlieten de Amerikanen het land weer.

Na het vertrek van de Amerikanen kwam Anastasio Somoza Garcia als sterke man naar voren. De familie Somoza wist het land decennialang te regeren. De Somoza's waren uitermate corrupt en dictatoriaal. In 1979 werden ze omver geworpen door de Sandinisten, een socialistische guerrillabeweging. Zij vormden een Comité van Nationale Wederopbouw dat Nicaragua regeerde tot de Sandinist Daniël Ortega in 1985 president werd.

De Verenigde Staten waren bang dat het communisme zich via Nicaragua over Amerika zou verspreiden en leverde steun aan de contra's, die een terreurcampagne voerden tegen de Sandinisten. In 1990 verloor Ortega de verkiezingen aan de Violeta Barrios de Chamorro en de Sandinisten moesten het veld ruimen.

Nicaragua is gelegen op de landbrug van Centraal-Amerika en wordt ten westen begrensd door de Grote Oceaan en ten oosten door de Caribische Zee. Het westelijke gebied is bergachtig, hier staan onder andere de vulkanen Cerro Negro, Cerro Negro en Momotombo. Het oostelijk deel van het land is een tropische laagvlakte die grotendeels wordt ingenomen door regenwoud.

De drie belangrijkste regio’s van Nicaragua zijn het laagland aan de Stille Zuidzee met bijna veertig vulkanen, het centrale bergmassief dat bijna tot aan de grens met Costa Rica reikt, en de laaglanden aan de Caribische zee, een dunbevolkt gebied met veel tropisch regenwoud.

De hoogste berg van Nicaragua is de Pico Mogoton met een hoogte van 2107 meter. In het zuidwesten liggen twee grote meren; Laco Managua en Laco de Nicaragua welke tevens het grootste meer in Midden-Amerika is. Nicaragua heeft vele beschermde gebieden, zoals het regenwoud, de vulkanen en het reservaat. Hier mogen toeristen niet komen, maar gelukkig zijn er nog genoeg andere natuurgebieden te bezichtigen.

Zo is er Laco de Nicaragua, met zijn 400 eilandjes. Dit eilandengebied staat bekend om haar schitterende natuur. Hier leven ongewone vissoorten, waaronder de enige zoetwaterhaai ter wereld. Ook komen er veel verschillende soorten vogels voor. Op het grootste eiland Ometepe staan twee vulkanen. Ook zijn er schitterende stranden en vele wandelroutes. Het beschermde regenwoud in het noordwesten bevat een overvloed aan diersoorten waaronder panterkatten, wrattenzwijnen, poema's, jaguars, luiaards en slingerapen.

Enkele vogelsoorten in dit gebied zijn de kolibrie, de rode specht en de quetzal. De quetzal is de heilige vogel van de Maya's. Hij is te herkennen aan de zeer lange groene staartdekveren. Helaas is er weinig architectuur overgebleven in Nicaragua. Dit is gekomen door de vele verwoestende aardbevingen, de vulkaanuitbarstingen en het vele geweld waar het land in het verleden mee te maken heeft gehad.

In 1857 is Managua benoemd tot hoofdstad. Voor die tijd waren Léon en Granada Nicaragua's belangrijkste steden. Er ontstond echter een strijd omdat Léon liberaal was en Granada conservatief. Uiteindelijk koos men ervoor om Managua, dat tussen beide steden in lag, te benoemen tot hoofdstad. In 1972 werd het centrum van Managua door een aardbeving weggevaagd. Wat overbleef waren ruïnes, waar vooral daklozen in overnachtten.

In 1996 is de wederopbouw begonnen. Hieraan werkt onder meer de gemeente Amsterdam mee, die een planoloog heeft gestuurd. Toch zijn er enkele plaatsen die een bezoek absoluut waard zijn. Zo is er het Museo Nacional waar een groot aantal archeologische vondsten bezichtigd kunnen worden. Ook de tienduizend jaar oude voetstappen die zijn achtergebleven in lava zijn erg indrukwekkend (wijk Acahualinca).

Voor wie van sport houdt, is een bezoekje aan het baseballstadion aan te raden. De beste uitgaansgelegenheden zijn te vinden aan de Carretera Masaya, vlak bij Montoya.  Een goed theater is het Ruben Dario theater, vernoemd naar de dichter Dario. Hier treden orkesten, dansgroepen en theatergroepen op. Léon ligt in het noorden van Nicaragua en de hoofd bezienswaardigheid is de kathedraal.

Deze kathedraal is de grootste van Centraal-Amerika. Een andere toeristen trekker is het Ruben Dario museum. Léon heeft ook enorm veel parken. Op twintig kilometer afstand van Léon bevindt zich het strand van Poneloya. Dit strand is goed met het openbaar vervoer te bereiken en ideaal voor een ontspannen dagje uit.

Masaya staat bekend als de bloemenstad. Masaya is een van de meest geliefde steden in Nicaragua. Voor toeristen is hier het meest te beleven. Er zijn leuke ambachtelijke marktjes en op straat is het altijd gezellig druk. De hitte is te verdragen en er is weinig verkeer op straat zodat men er rustig kan lopen. Masaya ligt in het westen, vlak bij de kust. De stad ligt aan een prachtig kratermeer, Laguna de Masaya.

Vanuit dit meer is er uitzicht op de vulkaan Santiago. Deze vulkaan ligt midden in een natuurpark (Parque Nacional Volcan Masaya). Dit park is het mooiste van heel Nicaragua. Ooit was Granada met zijn rijkdommen het 'juweeltje' van Nicaragua. Tegenwoordig is de stad vooral een toeristen plaats. Dit is mede omdat er veel bewaard is gebleven uit het koloniale tijdperk. Het centrum van de stad bevindt zich in het Parque Central, dat gekenmerkt wordt door de vele rijen palmbomen.

Naar het noorden toe ligt een heel oud klooster, dat een bezoekje zeker waard is. Dit klooster bezit namelijk een beroemde beeldencollectie. De beelden zijn afkomstig van het eiland Zapatara en bestaat uit 24 grote indiaanse afgodsbeelden. Ten zuiden van Granada, aan het Meer van Nicaragua, bevindt zich het uitgaanscentrum Centro Turistico. Het meer van Nicaragua is zeer zeker een bezoek waard. Dit meer is het grootste van Midden-Amerika en telt vele indrukwekkende eilandjes.

Foto Nicaragua

Standaard Informatie:

Naam: Nicaragua

Hoofdstad: Managua

Valuta: Córdoba

Inwoners: 5.785.846

Taal: Spaans