Nauru

Nauru is een eiland in de Stille Oceaan. Yaren is de hoofdstad van Nauru. Nauru is een zelfstandige staat, en behoort tot de kleinste onafhankelijke staten in de wereld. De kleinste republiek ter wereld ligt in het zuidelijke deel van Micronesië, omringd door andere eilandstaten: de Federale Staten van Micronesië in het noorden, de Gilbert Islands (Kiribati) in het oosten, de Solomon Islands in het zuiden en de keten van eilanden voor de oostkust van Papua Nieuw-Guinea in het westen.

Het is ook het kleinste land ter wereld met een internationale luchthaven. Het enige vliegtuig dat het eiland in bezit had, is nu echter in bezit van de Verenigde Staten. Het is bovendien het enige Oceanische land dat uit slechts één eiland bestaat.

Nauru werd oorspronkelijk bevolkt door Polynesische en Melanisische kolonisten. De eerste Europeaan die het eiland bezocht was de Engelse walvisvaarder John Fearn, in 1798. Nauru werd op 31 januari 1968 onafhankelijk van Australië. Nauru is lid van het Gemenebest van Naties en werd lid van de Verenigde Naties in 1999. Nauru is niet groter dan 21 vierkante kilometertjes.

Nauru is een schelpvormig rotseiland, omgeven door koraalriffen, met een 65 meter hoog plateau in het kale, onbewoonde binnenland. Het binnenland bestaat uit een plateau dat nagenoeg volledig is afgegraven met als resultaat een kaal maanlandschap met diepe gaten dat helemaal is prijsgegeven aan de eroderende werking van de elementen.

Alleen langs de kust van Nauru ligt een smalle, nauwelijks begroeide groenstrook. De dierenwereld is zeer beperkt, maar Nauru wordt als zovele Pacifische eilanden druk bezocht door allerlei soorten trekvogels. De koraalriffen zitten vol tropische vissen. Op Nauru is niets te zien of te doen. Als op veel andere Micronesische eilanden zijn verroeste wrakken van gevechtsvoertuigen uit de Tweede Wereldoorlog de enige historische attracties.

De afgravingen in het binnenland kunnen worden bezocht, maar betreden van het onbewaakte terrein is levensgevaarlijk als gevolg van de talloze metersdiepe gaten in de zwaar geërodeerde bodem.  De stranden zijn mooi, maar faciliteiten ontbreken. Zwemmen kan gevaarlijk zijn in en bij de 500 meter diepe vaargeul voor de transportschepen die hier het fosfaat komen ophalen. Er is geen haven; de lading wordt via een reusachtig transportsysteem aan boord gebracht.

De mogelijkheden tot duiken tussen de koraalriffen zijn beperkt, maar surfen en wandelen door de ondiepe kreken behoren tot de mogelijkheden. De bevolking staat niet bekend als uitgesproken gastvrij; openbare dronkenschap en kleine criminaliteit onder het personeel van de fosfaatmijnen zijn als gevolg van de verveling schering en inslag.

Bijna twee derde van de landoppervlakte in Nauru bestaat uit kraters, gevormd door de fosfaatindustrie. Dit is voor het toerisme niet aantrekkelijk. In Nauru is een nationaal museum, waar tevens traditionele ambachtsproducten worden verkocht. Ook kunnen toeristen in Nauru tijdens de (christelijke) feestdagen traditionele Nauruaanse dansvoorstellingen aanschouwen.

Yaren is een dorp en district in de Oceanische republiek Nauru, dat tevens als facto-hoofdstad fungeert. Het telt circa 800 inwoners en ligt in het zuiden van Nauru. Er is een nationale luchthaven en de regeringsgebouwen zijn er gevestigd. De oppervlakte bedraagt een tweetal vierkante kilometer. De bevolking van Yaren spreekt voornamelijk Yaren, een Nauruaans dialect, maar ook het Engels wordt er gesproken. Yaren heeft geen hotels. Het enige hotel van Nauru is gevestigd te Meneng.

Foto Nauru

Standaard Informatie:

Naam: Nauru

Hoofdstad: Geen, Onofficieus Yaren

Valuta: Australische dollar

Inwoners: 13.770

Taal: Nauruaans, Marshallees & Engels