Mexico

Mexico ligt in Centraal Amerika, grenzend aan de Verenigde Staten en Guatemala. Tijdens de pre-Columbiaanse tijd was Mexico de woonplaats van Indiaanse beschavingen als de Maya, de Tolteken, de Mixteken en de Azteken. De komst van de Spaanse conquistador Hernán Cortés in 1519 betekende het einde van het Azteekse rijk en het begin van de periode waarin Mexico als Nieuw-Spanje een kolonie van Spanje was.

In 1810 werd door Miguel Hidalgo de onafhankelijkheid uitgeroepen, die na jarenlange oorlog in 1821 bereikt werd. Rond het begin van de jaartelling verdwenen de Olmeken, mogelijk gingen ze op in de Maya. Ze leefden in stadsstaten als Tikal, Palenque en Copán die regelmatig oorlog met elkaar voerden.

In Oaxaca waren inmiddels de Zapoteken opgekomen, die hun hoofdstad Monte Albán bouwden op een afgevlakte bergtop.De Mayacultuur bleef voortleven op het noorden van Yucatán. In 1517 bereikte de Spaanse conquistador Francisco Hernández de Córdoba Yucatán.

Hernán Cortés landde in 1519 in Mexico. Hij sloot een bondgenootschap met Tlaxcala, gezworen vijanden van de Azteken. De Azteekse leider Moctezuma II dacht dat Cortés de teruggekeerde Quetzalcoatl was, Cortés nam Moctezuma gevangen.

Moctezuma bood geen weerstand, tot ergernis van de Azteken. Tenochtitlan werd omgedoopt tot Mexico-stad en het werd de hoofdstad van de Spaanse kolonie Nieuw-Spanje. In de decennia die daarop volgden werd ook de rest van Mexico onder Spaans gezag gebracht. De Maya bleken het hardnekkigste. Pas in de zeventiende eeuw werden de laatste Mayasteden veroverd. In de jaren na 1520 deed zich in Mexico een van de grootste demografische catastrofes uit de geschiedenis van de mensheid voor.

De eerste pokkenlijder, een bemanningslid van Panfilo de Narvaéz, stapte in dat jaar aan land in Mexico. Binnen een paar maanden tijd richtte deze ziekte een ravage aan onder de Azteken. Van de 25,2 miljoen inwoners die Mexico naar schatting in 1520 had, waren er in 1623 nog slechts 0,7 miljoen over. Pas rond 1950 bereikte Mexico weer het bevolkingsniveau van 1520. Tussen 1913 en 1917 heerste er grote chaos.

In 1964 kwam Gustavo Díaz Ordaz aan de macht. In hetzelfde jaar vonden de Olympische Spelen in Mexico-stad plaats. Zoals over de hele wereld vonden er in 1968 in Mexico studentenrellen plaats. In de jaren tachtig en de jaren negentig werd pijnlijk duidelijk hoe corrupt het systeem in feite was. De regeringspartij was een bolwerk van vriendjespolitiek. Door het falende overheidsoptreden rond de aardbeving van 1985 nam het vertrouwen in de regering nog meer af.

Bij de presidentsverkiezingen van 2000 tot president werd gekozen Vicente Fox. De laatste jaren is de economie van Mexico weer gaan groeien, maar het gat tussen arm en rijk blijft enorm. De drugshandel, voornamelijk langs de grens met de Verenigde Staten en het daardoor veroorzaakte geweld blijft een groot probleem.

Mexico is een land van contrasten: in landschap, in bevolking en in cultuur. Deze contrasten maken Mexico tot een uniek vakantieland. Je vindt er woeste bergketens, vruchtbare laagvlaktes, dorre woestijnen, tropisch regenwouden, besneeuwde vulkanen en witte stranden grenzend aan een helderblauwe zee. Omdat het klimaat en het landschap zo gevarieerd zijn, vind je in Mexico een grote diversiteit aan flora en fauna.

Zo bezit het land duizenden verschillende plantensoorten. Een aantal ook bij ons bekende planten, zoals de dahlia en de begonia, komt oorspronkelijk uit Mexico. Wereldwijd zijn er zo'n zesduizend soorten cactussen en tweederde hiervan vind je in Mexico. Van kolibries en Mexicaanse gaaien tot flamingo's en papegaaien. Het eiland Contoy is een van de belangrijkste vogelreservaten in het Caribische gebied.

In de woestijnen, op de hoogvlakten en heuvels, in de bergen en tropische regenwouden wonen ontzettend veel dieren. In de noordelijke woestijnen leven de  wolven en in het zuidelijk tropisch regenwoud leeft de tapir samen met zijn doodsvijand de jaguar. De rivieren en de poelen van het woud zijn het jachtgebied van krokodillen en kaaimannen. Ook schildpadden voelen zich thuis in de Mexicaanse wateren.

Er zijn zelfs reuzenzeeschildpadden, zoals de caguama. En dan de bevolking; hoewel de meerderheid van de Mexicanen mesties is, een mengeling van indiaans en Spaans bloed, zijn er nog altijd zo'n 59 indianengroepen. De hoofdstad is Mexico City, een wereldstad, boordevol contrasten. Je vindt er prachtige gebouwen en musea, maar ook armoedige krottenwijken. De oude kerken en groene parken stralen rust uit, terwijl de straten overvol zitten met luidruchtig verkeer.

In de hoofdstad wonen zo'n tien miljoen mensen. De belangrijkste bezienswaardigheden in Mexico-stad vind je in en rondom de volgende straten, pleinen, parken en gebouwen: de Zócalo, het historische centrum van de stad, Avenida Madero, de straat die de zócalo met het Alamedapark verbindt, Paseo de la Reforma, de belangrijkste verkeersader van de hoofdstad, het Chapultepecpark, het Antropologisch Museum, de universiteit, Xochimilco en San Angel, het Plein van de Drie Culturen en de basiliek van Guadalupe.
Het klimaat in Mexico wordt bepaald door de hoogteverschillen en de omringende oceanen.

Mexico heeft een tropisch regenklimaat. De wind is matig en komt grotendeels uit het zuidoosten. Tijdens buien kan de wind plotseling echter voor korte tijd zeer krachtig worden. De noordoostkust van Yucatán is al diverse keren getroffen door een orkaan. 's Avonds koelt het nauwelijks af. We kunnen drie klimaatzones onderscheiden: een hete, een gematigde en een koude zone. In Mexico kennen ze geen lente, zomer, herfst en winter. Het is daar eigenlijk heel simpel verdeeld in twee seizoenen: het droge seizoen, de wintertijd, van oktober tot mei en het regenseizoen, de zomertijd, van mei tot oktober.

uadalajara ligt op een afstand van ruim 300 kilometer van Zacatecas, op een hoogte van 1546 meter. Het is de hoofdstad van Jalisco en de op één na grootste stad van Mexico. De naam betekent overigens 'plek waar het water over de rotsen stroomt'. Guadalajara werd in 1542 gesticht op de plaats waar nu het Theater Degollado staat. Er wordt wel eens gezegd dat Guadalajara de meest Mexicaanse stad van het land is. Niet verwonderlijk, want dit is immers de plaats waar de mariachimuziek voor het eerst tot bloei kwam. En ook de sterke drank tequila komt uit dit gebied.

Guadalajara geniet tevens bekendheid als 'de stad van de rozen'. Je zult wel begrijpen waarom, als je in het voorjaar de fleurige zee van bloemen in de parken en straten ziet. Architectonisch gezien is Guadalajara ook een mooie stad. Er zijn talrijke sfeervolle pleinen die veelal omringd worden door fraaie koloniale herenhuizen. En niet alleen de oude, maar ook de moderne architectuur is prachtig.

Het noorden van Mexico beslaat het gebied tussen de Golf van Mexico aan de oostzijde en de Golf van Cortez aan de westzijde. Het is een gebied dat nog niet veel door toeristen wordt bezocht. Onterecht, want hoewel dit droge en bergachtige gebied er nogal ongastvrij uitziet, is het zeker de moeite waard er enige tijd door te brengen.

Vooral het treintraject tussen Los Mochis enChihuahua is aan te bevelen. De stranden aan de Pacifische kust mogen dan niet zo mooi zijn als die aan de Caribische kust, een verblijf aan een van de stranden is een aanrader na een reis door het Mexicaanse binnenland. De Pacifische kust staat wel bekend als de 'Mexicaanse Rivièra'. Deze naam dankt ze vooral aan het mooie, afwisselende landschap. Er liggen hier verscheidene badplaatsen die variëren in grootte, drukte en sfeer. Vanuit de diverse badplaatsen kun je weer het binnenland verkennen. Wanneer je van noord tot zuid de Pacifische kust afrijdt, doorkruis je de staten Sonora, Sinaloa, Nayarit, Jalisco, Colima, Michoacán, Guerrero en Oaxaca.

Puerto Vallarta is één van de meest bekende badplaatsen aan de Stille Oceaan. Ze ligt op een afstand van 239 kilometer van San Blas en op 400 kilometer afstand van het landinwaarts gelegen Guadalajara. Ooit was het een klein vissersdorp. Maar nadat John Huston op deze locatie zijn film 'Night of the Iguana' opnam, veranderde het beeld van dit rustieke dorp. Puerto Vallarta werd de plaats van de liefde en de romantiek, want honderden Noord-Amerikanen trokken daarop naar deze beroemde plek.

Het dorp is nu uitgegroeid tot een moderne badplaats met luxe hotels, fraaie bungalows, talrijke restaurants en disco's. Puerto Vallarta bestaat uit een oud en nieuw deel. In het sfeervolle, vriendelijke oude centrum kun je heerlijk rondstruinen langs de winkels, galeries en cafés. De Spaanse invloed qua architectuur is hier nog duidelijk merkbaar. In het nieuwe, noordelijke deel liggen de luxere hotels en winkels.

Veracruz is door zijn gunstige ligging de grootste en belangrijkste havenstad van Mexico. Oaxaca is een staat die bijzonder geliefd is onder de Mexicaanse bevolking.De kust met plaatsjes als Puerto Angel en Puerto Escondido is erg mooi en nog vrij van het grote toerisme. De gelijknamige hoofdstad wordt omgeven door een prachtige vallei.

Het westen van Oaxaca is erg ruig en vrij geïsoleerd. Op korte afstand van de hoofdstad ligt een groot aantal indianendorpjes met een enorme verscheidenheid aan kunstnijverheidsproducten. Het merendeel van de inwoners is Zapoteek. Monte Albán en Mitla lichten een tip van de sluier op van het rijke Indiaanse verleden.

Oaxaca is makkelijk te bereiken vanuit Mexico-stad, Puebla, Puerto Escondido of Tuxtlá Gutierrez. Het schiereiland Yucatán kan in drie staten worden opgedeeld: Campeche, Yucatán en Quintano Roo. Het is net alsof het schiereiland buiten de rest van Mexico valt. Het landschap is er anders. Het ziet er vlak uit met slechts hier en daar heuvels. Quintano Roo en Yucatán worden omringd door de kristalheldere Caribische Zee.

Er zijn verscheidene heilige bronnen te vinden. De mensen zijn er anders dan in de rest van Mexico: het schiereiland is vooral het land van de maya's. Deze indianen zijn lange tijd buiten de invloedssfeer van de Spanjaarden gebleven en zijn dan ook veel minder macho dan de Mexicanen in het noorden. Het zijn bijzonder vriendelijke en vrolijke mensen. De mayavrouwen zijn makkelijk te herkennen aan hun huipiles, dat zijn witte jurken die aan de randen fleurig geborduurd zijn. De mannen dragen vaak een witte broek, sandalen en een guayabera -overhemd.

Vrijwel elke rondreis door Yucatán zal aanvangen in Cancún, alleen al omdat het internationale vliegveld hier ligt. Het gehele leven in Cancún is hoofdzakelijk gericht op het toerisme. Veel rijke Mexicanen hebben een tweede huis in de badplaats en er komen veel buitenlanders, zoals de Noord-Amerikanen. Hotels, uitstekende restaurants, discotheken, nachtclubs en winkelcentra bepalen het straatbeeld. Ook voor watersport is de stad een bijzonder geschikte verblijfplaats. Cancún is één van de duurste steden van Mexico.

Foto Mexico

Standaard Informatie:

Naam: Verenigde Mexicaanse Staten

Hoofdstad: Mexico-stad

Valuta: Mexicaanse peso

Inwoners: 109.955.400

Taal: Spaans