Jamaica

Jamaica ligt in de Caribische Zee, ten zuiden van Cuba en ten westen van het eiland Dominicaanse Republiek en Haïti. Jamaica wordt gerekend tot de Grote Antillen. In het jaar 650 kwamen de Arawak indianen vanuit Zuid Amerika naar het eiland Jamaica. Jamaica is in 1494 ontdekt door Columbus die het tot 1509 als privé eiland gebruikte. In 1517 veroverden de Spanjaarden Jamaica, zij noemden het eiland Santiago. In 1655 werd Jamaica veroverd door de Engelsen. In 1658 probeerde de Spanjaarden het eiland weer over te nemen, dit mislukte. In 1670 werd Jamaica officieel overgedragen aan Engeland. In 1690 kwamen de slaven op het hele eiland in opstand. In 1739 tekenden de marrons, een groep ontsnapte slaven, een verdrag met de Engelsen.

Ze kregen land en zelfbestuur. Als tegenprestatie beloofden ze te helpen nieuwe opstanden te onderdrukken. Er brak er een nieuwe opstand uit in 1760 en de marrons hielpen die onderdrukken. In 1795 raakten de marrons opnieuw in oorlog met de Engelsen. In 1807 werd door de Engelsen de slavenhandel afgeschaft. Een slavenopstand rond de stad Montego Bay werd in 1831 nog hard afgestraft. In 1834 werd de slavernij in Engeland geheel afgeschaft en in 1838 werd dat doorgevoerd in Jamaica. In 1944 kreeg Jamaica volledig zelfbestuur.

Jamaica wordt gedomineerd door een 200 kilometer lange bergketen, die midden over het eiland, van oost naar west, loopt. Omdat het moeilijk is deze bergrug over te steken, concentreert het openbare leven zich voornamelijk langs de noord- en de zuidkust. De hoofdstad Kingston ligt in het groene zuiden. Alle belangrijke toeristencentra liggen aan de noordkust, met uitzondering van de plaats Negril, die aan de westkust ligt.

De kustgebieden zijn erg groen. Dichte, tropische wouden worden afgewisseld met gecultiveerde delen met veeteelt. Het directe achterland van Negril is vlak en hier en daar moerasachtig. Het groene binnenland is zeer fraai. Beroemd zijn de Blue Mountains met The Peak, met een hoogte van 2300 meter als hoogste top. Op de hellingen van dit gebergte liggen de fameuze koffieplantages.

Jamaica is al sinds het begin van de vorige eeuw een toeristische bestemming. Montego Bay is na de hoofdstad Kingston, de 2e stad van het land. Het is tevens een van de belangrijkste toeristenplaatsen. Een andere belangrijke toeristenplaats is Ocho Rios, ongeveer 100 kilometer ten oosten van Montego Bay.

Daarnaast is Ocho Rios een belangrijke haven voor cruiseschepen. Op korte afstand liggen de beroemde Dunn's River Falls (watervallen). Een andere badplaats aan de westkust van Jamaica is Negril. De eigenlijke plaats is klein. De mooiste openbare stranden zijn in Negril en in het minder bekende Drapers. Het zandstrand van Negril is kilometers lang. Helaas wordt Jamaica nog wel eens geassocieerd met geweld en onveiligheid. In de toeristengebieden is hiervan echter nauwelijks meer sprake dan op andere toeristische bestemmingen.

De Jamaicanen zijn over het algemeen zeer gastvrij en open richting toeristen. Op straat wordt men als toerist regelmatig aangesproken door de lokale bevolking. Men probeert souvenirs te verkopen, taxidiensten aan te bieden of zichzelf te presenteren als gids. Wie vriendelijk doch resoluut kenbaar maakt geen interesse te hebben zal verder geen hinder ondervinden. Jamaica zou Jamaica niet zijn zonder de wereldberoemde reggaemuziek.

Deze muziekstroom vindt zijn oorsprong op dit eiland. Overal waar men komt wordt muziek gedraaid. Hét gezicht van de reggae, Bob Marley, wordt hier nog altijd beschouwd als een afgod. Zijn geboortehuis, tevens mausoleum, ligt midden in de bergen in het plaatsje Nine Miles. Het is voor veel reggaefans uit de hele wereld een bedevaartplek.

Bezienswaardigheden zijn: Spanish Town, de voormalige en landinwaarts gelegen hoofdstad. Fiets- of wandeltochten door de Blue Mountains. Dunn's River Falls bij Ocho Rios. Reggaetour naar Nine Miles, de geboorteplaats van Bob Marley. Bezoek aan de oude steden Port Antonio en Falmouth. Diverse sunsetcruises. Dolphin's Cove bij Ocho Rios, waar men kan zwemmen met dolfijnen. Tocht door de jungle.

Foto Jamaica

Standaard Informatie:

Naam: Jamaica

Hoofdstad: Kingston

Valuta: Jamaicaanse dollar

Inwoners: 2.804.332

Taal: Engels