Isla Margarita

Isla Margarita ligt In de Caribische Zee, op ongeveer 40 kilometer van de kust van het vasteland van Venezuela. Isla de Margarita ligt in de deelstaat Nueva Esparta en behoort tot de benedenwindse eilanden van de Kleine Antillen. Isla Margarita is het grootste eiland van de staat Nueva Esparta in Venezuela, gelegen in de Caraïben aan de noordoostkust van het land. De staat heeft twee kleinere eilanden: Coche en Cubagua. De hoofdstad is La Asunción en deze is gelegen in een riviervallei met dezelfde naam. Primaire industrieën zijn toerisme, visserij en bouw.

Er wonen ongeveer 425,000 mensen op het eiland en de oppervlakte is 1150 km². De grootste stad van het eiland is Porlamar, welke bekent staat als commercieel centrum en wemelt van winkels. De stad ligt dichtbij de tweede grootste plaats van het eiland, Pampatar. Het klimaat is zeer zonnig en droog, met tempraturen van 24 tot 37ºC.

Het eiland heeft vele stranden, van vrijwel verlaten tot zeer druk bezochte stranden. Playa El Agua in het noorden van het eiland is het populairste met 4 kilometer aan fijn zand. Het strand Playa El Yaque staat international bekend als uitstekende locatie voor windsurfen. Het landschap is glooiend tot heuvelachtig. Het westelijke deel wordt gevormd door het dorre schiereiland Macanao, met veel cactussen.

Dit deel van het eiland is dunbevolkt en lange tijd onbewoond geweest. Het nationale park La Restinga (een lagune met mangrovebos) vormt de grens met het dichterbevolkte deel van Isla de Margarita. De delen worden door een kleine brug met elkaar verbonden. Centraal op het eiland, rond het stadje La Asunción, is het meest groene deel met enkele groene, grotendeels gecultiveerde valleien tussen heuvels.

De heuvels zijn verder bedekt met laag struikgewas, dat een nogal dorre indruk maakt, maar in de regentijd in korte tijd weer groen kan worden. Het gebied ten westen van Porlamar is vlak en weids, met een 2e grote lagune en het vliegveld. Het Parque Nacional Laguna La Restinga is een belangrijke bestemming voor de natuurliefhebbers die Isla Margarita bezoeken. De lagune ligt in het centrale deel van het eiland en is van groot belang voor de flora en fauna van het eiland.

Het park bestaat voornamelijk uit mangrovebossen. Deze groeien in ondiep water of op land dat onder invloed van de getijden regelmatig overstroomt. Mangroves spelen een belangrijke rol in het ecosysteem, zij houden sediment en voedingsstoffen vast en beschermen de kust tegen erosie. De combinatie van complexe wortelsystemen en slibrijke sedimenten biedt ideale omstandigheden voor een zeer rijke fauna.

De mangroves zijn uiterst geschikt als broed- en kinderkamer voor een kleurrijke visfauna en talrijke andere organismen. Van de 10 vogelsoorten die uitsluitend op dit eiland voorkomen (de zogenaamde endemische soorten), zijn er 7 te zien in Laguna de Restinga, waaronder de Venezuela blauwvoorhoofd Aratinga, een zeer zeldzame parkietensoort.

Het voortbestaan van deze vogel, waar er nog slechts ongeveer 100 leven, wordt bedreigd door het verlies van leefruimte en door het feit dat er nog steeds vogels uit het wild gevangen worden om als huisdier te worden verkocht. Tevens ziet men in het mangrovebos fregatvogels en pelikanen. Isla Margarita heeft een tropisch klimaat. De overheersende wind is de noordoostpassaat, waardoor de temperaturen enigszins worden gematigd. Het regenseizoen loopt van november tot en met februari.

De plaats Porlamar onderscheidt zich duidelijk van de overige plaatsen op het eiland. Het is het economische hart van het eiland, hoewel het niet de hoofdstad is. Dat is het veel kleinere, centraal op het eiland gelegen La Asunción. Porlamar is echter ook een typisch Zuid-Amerikaanse stad. De overige plaatsen op Isla de Margarita, vooral het aan de noordkust gelegen Juan Griego, zijn veel kleiner en rustiger.

De stranden zijn over het algemeen van zand. De mooiste (veelal lange) stranden zijn aan de noord- en noordoostkust, tussen Playa Guacuco en Juan Griego.  Bezienswaardigheden zijn: dagtocht naar het oostelijke deel van Isla de Margarita, met een bezoek aan de groene vallei Valle del Espiritu Santo, de hoofdstad La Asunción en Juan Griego met een fort, Nationaal park La Restinga (grote lagune met mangrovebos), Schiereiland Macanaco, kaal en heuvelachtig, met grote cactussen, imposant door de uitgestrektheid; hier is ook het eenvoudige Museo del Mar (zeemuseum), paardrijdtochten op het schiereiland Macanao, Jeepsafari over het eiland, Los Frailes: snorkelexcursie naar eilandengroep, 2/3-daagse excursie naar het vasteland van Venezuela  Tijdens deze excursie krijgt men een goed beeld van de schitterende natuur van Venezuela en het dagelijkse leven van de lokale bevolking, Dagtocht naar Canaima en Angel Falls (hoogste waterval ter wereld) op het vasteland van Venezuela met een imposant natuurgebied, dagcruise naar de eilandjes Cubagua of Isla de Coche met fraaie stranden, dagtochten naar de eilanden Grenada of Tobago, dagtocht per vliegtuigje naar de koraaleilandengroep Los Roques, excursie per catamaran naar Isla de Coche, Mercado de los Conjeros, grote permanente markt in Porlamar, Zwemmen met dolfijnen in Porlamar.

Foto Isla Margarita

Standaard Informatie:

Naam: Isla Margarita

Hoofdplaats: La Asunción

Valuta: Bolívar

Inwoners: 425.187

Taal: Spaans