Honduras
Honduras is een land in Midden-Amerika, grenzend aan Guatemala, El Salvador en Nicaragua. In het noorden wordt Honduras begrensd door de Caribische Zee, in het zuiden door de Golf van Fonseca, een deel van de Grote Oceaan. Toen Christoffel Columbus voet aan land zette in 1502 werd Honduras voornamelijk bewoond door Lenca's en Maya's.
Tot 1821 stond het gebied onder Spaans overheersing. De eerste jaren na de onafhankelijkheid maakte het deel uit van de Verenigde Staten van Centraal-Amerika, die in 1840 uit elkaar vielen. Honduras kwam onder invloed van Guatemala te staan, en later vooral onder de Verenigde Staten. De invloed van bananenbedrijven in Honduras werd zo groot, dat er van de 'bananenrepubliek' werd gesproken. In de twintigste eeuw wisselden democratisch en dictatoriaal bestuur elkaar af, en vocht Honduras de voetbaloorlog met El Salvador.
Het meest opvallende aspect in het Hondurese landschap zijn de bergen en bergketens die driekwart van het landoppervlak beslaan. De bergen en heuvels in Honduras variëren in hoogte van 300 tot 2865 meter met als hoogste top de Cerro Las Minas. Meer dan de helft van het land ligt op meer dan zeshonderd meter hoogte.
Vlaktes zijn er alleen langs de kust en in de valleien van de rivieren. De twee belangrijkste rivieren in Honduras zijn de Ulúa en de Coco. Het Yojoameer is het grootste van het land en heeft in de buurt diverse natuurlijke baden en een waterval. Bossen zijn er ook veel. Er zijn zowel dennenbossen als mangrovebossen en tropische regen- en nevelwouden. Honduras heeft een tropisch regenwoudklimaat.
Door de bergketens en passaatwinden heeft Honduras verschillende regenzones. Aan de Caribische kust regent het eigenlijk het hele jaar door. De natste maanden zijn september tot februari. De beste maanden om de Caribische kust te bezoeken zijn dan ook februari tot april. In de tropische regenwouden (vooral in het noordoosten) zijn honderden verschillende boomsoorten, waaronder de laurier, peperbomen, bamboe, mahonie, palmbomen, esdoorns, eiken en dennen. Het zwarte koraal dat in het barrièrerif in de Caribische Zee te zien is, vormt een uniek stukje fauna in Honduras.
Een kleine groep dieren die in Honduras leven zijn: gordeldieren, luiaards, jaguars, wilde zwijnen, apen, alligators, hagedissen en wasberen. Daarnaast leven er verschillende soorten vogels zoals papegaaien, ijsvogels en toekans. Rond de Bahía-eilanden in de Caribische Zee leven diverse tropische vissen. Zoals kreeften, barracuda's, trompetvissen en inktvissen.
Tegucigalpa is sinds 1880 de hoofdstad van Honduras. De stad ligt tussen heuvels en bergen. Tegucigalpa betekent 'zilveren heuvel' en geeft weer dat de stad bij de stichting in 1578 het middelpunt was van de goud- en zilverindustrie. De stad wordt in tweeën gedeeld door de rivier de Choluteca. Ten oosten van de rivier ligt het rijkere Tegucigalpa. Aan de andere kant het armere Comayaguëla waar onder andere de San Isidro markt, allerlei Chinese restaurantjes en het busstation liggen.
Comayaguëla is 's avonds niet altijd even veilig. Daarom is het beter om in Tegucigalpa te overnachten, waar ook de meeste eetgelegenheden zijn. Tegucigalpa is de laatste jaren flink gegroeid, wat te zien is aan allerlei moderne hoogbouw. Tussen de moderne bebouwing nemen de beschilderde huizen, keienstraatjes en rode daken je echter mee naar de vroegere, koloniale tijden. Een belangrijke bezienswaardigheid in de stad is de achttiende eeuwse barokke kathedraal met daarvoor het Parque Central.
De volledige naam van de kathedraal is, Cathedral de San Miguel de Tegucigalpa . Deze kathedraal is vernoemd naar de beschermheilige van deze stad, aartsheilige Michael. In de tuin van de kathedraal is de oudste boom van de stad te vinden, de escilinxochiltl. Deze boom is het vruchtbaarheidssymbool van de oorspronkelijke bewoners.
Het oude universiteitsgebouw is ook een bezoekje waard. Vanuit uit Parque Naciones Unidas heeft men een schitterend uitzicht over de stad en de omgeving. Dit uitzichtpunt ligt net iets buiten de stad en is het beste bereikbaar met een taxi. Drie blokken achter de kathedraal ligt Parqua Valle. Parque Valle is een klein plein waarop zich de oudste kerk bevindt, Iglesia de San Francisco.
Deze kerk heeft de prachtigste versieringen van bladgoud. El Museo Nacional is het historische en antropologische museum van Tegucigalpa. Vlak bij de grens van Guatemala, liggen de Copán-ruïnes. Hier zijn overblijfselen uit het Maya-tijdperk te bezichtigen, zoals de restanten van oude tempels en paleizen. De mayacultuur duurde ongeveer van 1000 voor Christus tot 900 na Christus. Zij ontwikkelden onder meer een kalender, een getallensysteem en een plaatjesschrift.
Van 15 tot 21 december vindt een culturele markt plaats in de omgeving van deze ruïnes. Het Yojoameer ligt in het westen van Honduras tussen Tegucigalpa en San Pedro Sula. Het meer is twintig kilometer lang en tien kilometer breed. Het is beroemd om de vele baarzen die erin zwemmen. Aan één kant wordt het meer begrensd door een bergketen. Van het meer wordt gezegd dat het de krater is van een oude vulkaan. Een bezoek aan de nabijgelegen waterval van Pulhapanzak en enkele natuurlijke waterbronnen is de moeite waard.
Aan de noordkust zijn de tropische stranden van Tela en Trujillo. In Trujillo is een oud fort en een archeologisch museum te bezoeken. De Hog-eilanden liggen ongeveer zeventien kilometer vanaf de Hondurese noordkust in de Caribische Zee en zijn allemaal in het bezit van privé-eigenaren. De eilanden kunnen wel gewoon bezocht worden per boot vanaf La Ceiba of Trujillo. Er kan gedoken en gesnorkeld worden.
De Bahía-eilanden Roatán, Guanaja en Utila liggen ongeveer dertig kilometer ten noorden van de Hog-eilanden. Ook hier is het mogelijk al duikend en snorkelend de (zwarte) koraalriffen bewonderen. Utila is het minst toeristische eiland. Antimuggenspray is op deze eilanden een must. De Bahía-eilanden zijn vanaf La Ceiba per vliegtuig bereikbaar. In dit onherbergzame gebied van lagunes en mangrovebossen met een prachtige flora en fauna wonen groepen Miskito-, Paya- and Sumo-indianen.
De infrastructuur is in deze regio zeer beperkt en het vervoer gaat voornamelijk over water. Honduras heeft vele nationale parken. Vlak bij Tegucigalpa ligt het park La Tigra . Het park ligt op een hoogte van 2270 meter en heeft dichte bossen met onder andere apen en vogels. Ook is het mogelijk de restanten van de mijnen uit het zilver- en goud tijdperk bekijken. Andere nationale parken liggen onder meer in het oostelijk gelegen Mosquitia rondom de Rio Plátano.