Hawaï

De staat Hawaï bestaat uit 128 eilanden waarvan er slechts zeven bewoond zijn. De bewoonde eilanden zijn: Hawaï (the Big Island ) Maui, Oahu, Kauai, Molokai, Lanai en Kahoolawe. Hawaï wordt sinds ca. 400 bewoond door Polynesiërs, waarschijnlijk uit de buurt van Tahiti. Deze waren bijzonder goede zeevaarders, en spraken een Polynesische taal.

Er wordt aangenomen dat de eilanden mogelijk door de Spanjaarden al in de 16e eeuw gezien zijn, maar James Cook  wordt gezien als de officiële Europese 'ontdekker' van de eilanden. De Hawaïaanse koningen voerden een politiek van gastvrijheid voor vreemdelingen, waarbij zij echter bijvoorbeeld de Engelsen tegen de Amerikanen uitspeelden.

Zo wist het eilandenrijk ondanks zijn strategische ligging het grootste deel van de 19e eeuw een onafhankelijke staat te blijven. In 1893 pleegde een aantal Amerikaanse suikerplanters een staatsgreep, plaatste koningin Liliuokalani onder arrest en opende de deur voor Amerikaanse inlijving later dat jaar. De aanval op Pearl Harbor (op het eiland O'ahu) op 7 december 1941 door het keizerlijke leger van Japan had als gevolg dat de Verenigde Staten zich gingen mengen in de Tweede Wereldoorlog.

Het gebied bleef een Amerikaanse Territorium tot 1959. Inmiddels was de oorspronkelijke bevolking een kleine minderheid in eigen land geworden en besloot de bevolking een Staat van de VS te worden, wat gebeurde op 21 augustus van dat jaar. Slechts één van de eilanden, Niihau, heeft nog een geheel autochtoon karakter; het is in zijn geheel privé bezit en is niet voor buitenstaanders toegankelijk, tenzij op uitnodiging.

Het landschap is zeer verschillend en elk eiland heeft zijn eigen kenmerken. Mooie stranden worden afgewisseld met berggebieden en weidse grasvlakten. De droge berggebieden komen vooral voor op de hellingen van de lijzijde. Verder is er nog laagland met rijke grasvlakten. De kustgebieden maken de diversiteit aan landschappen compleet. De grond is door vulkaanuitbarstingen zeer vruchtbaar.

De hoogste berg is de Mauna Kea met een hoogte van 4205 meter De nationale bloem van Hawaï is de gele hibiscus, op zijn Hawaiiaans: pua ma'o hau hele . Hawaï is in het bezit van een unieke flora: 89 procent van de planten komt alleen op Hawaï voor. De oorzaak hiervan is dat de eilandengroep geïsoleerd ligt. De zaden die het land van over de hele wereld bereikten, hebben zich zodanig aangepast aan het land, dat zij aanzienlijk verschillen van hun oorspronkelijke vorm.

Zo vind je op Hawaï bijvoorbeeld de kokio (hibiscus) en akala's (Hawaiiaanse frambozen). De bloem die symbool staat voor the Big Island , is de pua lea, een soort rode bloesem. De begroeiing op Hawaï is het beste te omschrijven per landschap.

Op kusthoogte groeien palmen, struiken en hoge bomen. In vlakke gebieden is er veelal sprake van moerasvorming. Moerassen zijn te vinden op een hoogte van twaalfhonderd tot tweeduizend meter, waar veel regen valt. Op hoogten vanaf drieduizend meter is het droog. Hier groeit struikgewas, zoals zilverzwaarden en de Hawaiiaanse kupoa. Voordat de mens voet aan wal zette, leefde er slechts een paar diersoorten op Hawaï.

Op het moment dat Hawaï in contact kwam met de rest van de wereld, had Hawaï zeventig soorten vogels. Meer dan de helft van deze soorten is helaas uitgestorven. Veel dieren hebben zich, net als de planten, aangepast aan het leven op de eilanden, waardoor nieuwe soorten zijn ontstaan. Het nationale dier, de Hawaiian goose ' of nene. Door de verre evolutie is het in veel gevallen onmogelijk vast te stellen van welke voorouders de vogels afstammen. In de zee leven tropische vissen, dolfijnen en walvissen.

Ook de bossen hebben tropische diersoorten. Zoals zwarte weduwen en schorpioenen. Op Hawaï zijn een aantal nationale parken te vinden: het Haleakala National Park (Maui), het Pu'uhonua o Honaunau National Park (the Big Island ) en het Hawaï Vulcano National Park (the Big Island ). De hoofdstad Honolulu ligt niet op the Big Island, maar op Oahu. Oorspronkelijk was de stad een belangrijke havenplaats. Het is een grote stad met wolkenkrabbers, een paleis, zendingsposten, musea, heiligdommen en kathedralen.

De Kawaiha'o Church is een indrukwekkend bouwwerk in de stijl van New England. Het koraal dat werd gebruikt bij de bouw doet herinneren aan het tropische eiland waarop het gevestigd is. De 21 schilderijen van Hawaiiaanse koningen en hun familie herinneren aan de tijd waarin de vorsten in deze kerk getrouwd, gekroond en gedoopt werden. Een andere zeer veel bezochte kerk is de St. Andrews Cathedral, die zijn populariteit te danken heeft aan zijn grote glas-in-loodraam.

De meest vereerde koning van Hawaï is koning Kamehameha, die elders in de stad een standbeeld heeft gekregen, met een goudkleurige helm en mantel. Ook de laatste vorst, koningin Lili'uokalani, heeft een standbeeld in Honolulu. Het Ali'iolani Hale, het huis van de Hemelse Koning, was oorspronkelijke bedoeld als koninklijke residentie. Maar tot op heden heeft er nooit een koning in gewoond. Het gebouw heeft wel een andere mooie bestemming gekregen het doet nu dienst als zetel van het Hooggerechtshof.

Het State Capital is een fantasierijk bouwwerk. Tal van culturen en stijlen zijn in dit gebouw met elkaar verenigd. Tegenover het State Capital staat de Eternal Flame, een monument ter ere van de soldaten uit de Tweede Wereldoorlog. Verder zijn er diverse musea gevestigd in Honolulu. In het Hawaï Maritime Center is alles over de Hawaiiaanse scheepvaart.

Het Mission Houses Museum laat zien hoe de huizen op Hawaï er vroeger uitzagen. Het oudste huis is van hout en stamt uit het jaar 1821. Het meest populaire strand van Hawaï is Waikiki beach, waar dagelijks duizenden toeristen naartoe komen. Veel van de toeristen komen speciaal om te surfen. Op het eiland Moloka'i ligt Halawa Valley, een pittoreske vallei waar Polynesische inwoners zich honderden jaren geleden vestigden.

Hier zijn ruïnes van tempels, waarvan sommige in vroegere tijden dienst deden als offerplaats van menselijke offers. De uitzichten op watervallen, begroeide heuvels, bergen en rivieren zijn hier prachtig. De vuurtoren uit 1908 is het bekijken waard. Het licht is vanaf grote afstand te zien. De garden of the gods op Lana'i is een apart landschap.

Lana’i is bezaaid is met rotsblokken in allerlei kleuren. Vooral als de zon ondergaat is dit een bijzonder gezicht. De rotsblokken lijken dan te gaan gloeien. Op Maui kan men naar het Alexander and Baldwin Sugarmuseum . In dit suikermuseum kan men het productieproces en de geschiedenis van een van de belangrijkste exportproducten van Hawaï bezichtigen.

Een andere bezienswaardigheid op Maui is de vulkaan Molokini, die vijftig meter boven de zeespiegel uitsteekt. Verder is hier het Haleakala National Park. De naam van dit natuurreservaat is afgeleid van de nog altijd actieve vulkaan Haleakala, waarop dit park gevestigd is. Het National Historical Park op the Big Island vertelt de geschiedenis van het eiland in al zijn vormen.

Hilo is de grootste stad van the Big Island maar niet erg toeristisch, omdat het er vaak regent. Toch is deze stad met zijn parken, het kleurige centrum, de haven en de verschillende musea best een bezoekje waard. Het Pu'uhonua o Honaunau National Park ligt op the Big Island en geeft een beeld van de oorspronkelijke Hawaiiaanse cultuur. In het Hawaï Vulcano National Park is het mogelijk echte lavastromen te zien. Het is niet gevaarlijk, want de lava stroomt de zee in.

Foto Hawai

Standaard Informatie:

Naam: Hawaï

Hoofdstad: Honolulu

Valuta: United states dollar

Inwoners: 1.262.840

Taal: Hawaïaans & Engels