El Salvador

El Salvador ligt in Midden-Amerika en grenst aan Guatemala, Honduras en de Stille Oceaan. In het jaar 1525 werd het gebied, bewoond door Papil indianen. El Salvador maakte na het wegvallen van het Spaanse gezag in 1821 deel uit van Mexico.

In 1823 scheidden de Verenigde Staten van Centraal-Amerika, waarbinnen El Salvador een deelstaat vormde, zich af van Mexico. De Verenigde Staten van Centraal-Amerika viel uiteen in 1839, en El Salvador werd een onafhankelijke republiek. In 1931 kwam de dictator Maximiliano Hernández Martínez die bloedig een opstand onderdrukte.

Na de val van Hernández werd El Salvador afwisselend door democratische en dictatoriale regeringen bestuurd, maar er was maar zelden een burgerregering. In 1969 viel El Salvador Honduras binnen in de Voetbaloorlog. In 1979 brak er een burgeroorlog uit tussen de junta en marxistische rebellen. Een groep jonge officieren wierp het regime omver met steun van de Verenigde Staten. Daarna kwam er een regeringsjunta, waarin christen-democraten, sociaal-democraten en zelfs communisten deelnamen.

In 1980 stapte de regering echter wegens scheve machtsverhoudingen op. Een bloedige strijd waarin doodseskaders actief waren brak uit. Er vielen in totaal 75.000 slachtoffers, waar wellicht de bekendste de aartsbisschop Óscar Romero is. In 1980 werd de christen-democraat Napoléon Duarte, met hulp van de VS, het hoofd van de nieuwe regering. In 1992 werd de vrede getekend. In 2004 werd de conservatieve Antonio Saca tot president gekozen. El Salvador heeft een tropisch savanneklimaat, aan de kust is het veel warmer dan in het binnenland.

De oorzaak hiervan is de vochtigheid. Landinwaarts is de gemiddelde temperatuur ongeveer 30 ºC. In de bergen is het koel en aangenaam. El Salvador kent nog vele originele plantensoorten. Meest voorkomende fauna is de balsemboom. Er zijn een aantal parken in El Salvador waar vele soorten planten bezichtigd kunnen worden. Een goed voorbeeld hiervan is het Parque Nacional in Cerro Verde. Van hieruit heeft men gemakkelijk toegang tot de vulkanen.

De meest uiteenlopende planten- en dierensoorten treft men hier aan. Opvallend is het grote aantal vogels (ongeveer 400 soorten). Deze soorten variëren van bruine pelikanen tot kleurrijke tropenvogels. San Salvador is de hoofdstad van het Midden-Amerikaanse land El Salvador. San Salvador is ontstaan in de 16e eeuw.

De hoofdstad heeft enkele bezienswaardigheden zoals de kathedraal Palacio Nacional. Deze kathedraal wordt nog steeds gerestaureerd. De langste winkelstraat is Plaza Barrios. Ook de vulkaan van San Salvador en Parque Zoologico (dierentuin) zijn het bezoeken waard. De Joya de Cerén is een Maya-dorp dat in het jaar 640 volledig bedolven werd onder de as van een vulkaanuitbarsting.

Net zoals in Pompeii werden gebouwen perfect bewaard. Dit is een van de weinige plekken waar huizen, gemaakt van klei en gebruiks- voorwerpen van de Maya bevolking gevonden zijn. Santa Ana is de tweede stad van San Salvador. Deze stad heeft twee vulkanen, veel natuurschoon en prachtige bouwwerken. Vijftien kilometer verwijderd van Santa Ana ligt het Parque Nacional Cerro Verde.

Hier groeien talrijke soorten planten en bloemen. Dieren lopen hier rond, maar laten zich zelden aan de buitenwereld zien. Een andere bekende stad is San Miquel. Het carnaval in november is beroemd.  In San Vicente is het mogelijk om koffie-, suikerriet- en katoenplantages te bezoeken. Hier zijn ook veel historische gebouwen. De meest bekende kustlijn van El Salvador is de Costa del Sol. Ruim 15 km aan schone stranden met wuivende palmen.

Het meest bekende strand aan deze kust is Playa Costa del Sol. De meest toeristische kustplaats is La Libertad. Andere bekende kustplaatsen zijn Playa los Blancos en Playa Majahual. In Chalchuapa ligt de ruïne van Tazumal. Hier vindt men diverse graftombes en een levensgroot beeld van Xipe Totec, een vruchtbaarheid en oorlog Nahau God. De betekenis van Tazumal is piramide waar de slachtoffers verbranden. De plaats Chalchuapa ligt ongeveer op 76 kilometer van San Salvador.

 

Foto El Salvador

Standaard Informatie:

Naam: El Salvador

Hoofdstad: San Salvador

Valuta: United States dollar

Inwoners: 7.066.403

Taal: Spaans