Dominicaanse Republiek
De Dominicaanse Republiek ligt op het eiland Hispaniola in het Caribische Gebied, samen met Haïti, grenzend aan zowel de Atlantische Oceaan als de Caribische Zee. In de Dominicaanse Republiek wordt de edelsteen larimar, een groenblauwe variëteit van het mineraal pectoliet, gevonden.
In het jaar 1791 kwamen de slaven op Hispaniola in opstand tegen de Fransen. De troepen die Napoleon naar de Dominicaanse Republiek stuurde werden in het jaar 1804 verslagen. Vervolgens werd de Dominicaanse Republiek onafhankelijk onder de naam Haïti. Op 27 februari 1844 maakte het oostelijk deel van Hispaniola zich los van Haïti, en zo ontstond de Dominicaanse Republiek uit.
De noordkust van de Dominicaanse Republiek is groen, heuvel- en bergachtig, met ongeveer 30 kilometer landinwaarts een bergketen. Langs de kust van de Dominicaanse Republiek zijn ook vlakke delen, bij het vliegveld van Puerto Plata en bij Cabarete. Achter Puerto Plata en Playa Dorada ligt de groene, hoge berg Pico Isabel de Torres. Er zijn veel palmbomen, suikerrietplantages, bananenbomen, braakliggende stukken land en akkertjes. Grote delen zijn dichtbegroeid en worden niet geëxploiteerd.
Langs een groot deel van de kust zijn zandstranden, afgewisseld met rotsachtige delen. In westelijke richting is een deels steile rotswand. Het schiereiland Samana in het noordoosten is heuvelachtig en heeft veel natuurschoon met dichte, tropische begroeiing, veel kokospalmbomen en mooie, witte zandstranden.
De zuidkust is rotsachtig maar er zijn ook zandstranden, bij Boca Chica, Juan Dolio en Bayahibe. Het zuidoosten is ongerept en vrij vlak, met uitgestrekte suikerrietplantages of lage, dichte begroeiing.
Bij Punta Cana aan de oostkust is een lang, fraai zandstrand. De Dominicaanse Republiek maakt met Haïti deel uit van het eiland Hispaniola. Een van de beschermde gebieden van de Dominicaanse Republiek is het ten noorden van het eiland gelegen Sanctuario Puerto Plata, bekend om zijn bultrug walvissen. Sinds 1985 is dit een populaire plek om de walvissen te zien die hier de winter doorbrengen en zich voortplanten. De walvissen zijn een belangrijke bron van inkomsten voor de Dominicaanse Republiek.
Om dit op een verantwoorde manier te doen houden de overheid en verschillende natuurbeschermingsorganisaties zich bezig met onderzoek naar hoe walvissen reageren op boten die hen benaderen en met het opstellen van regels en de controle op de naleving hiervan. Een ander opvallend zeezoogdier is de lamantijn, of zeekoe.
Deze komt het meest voor aan de noordkant van het eiland en in het zuidwesten. Het aantal lamantijnen is in de laatste decennia sterk gedaald, vooral door bejaging en verlies van geschikt leefgebied. De Dominicaanse Republiek heeft een tropisch regenklimaat, gekenmerkt door een afwisseling van natte en droge tijden. De passaatwind is overwegend matig en komt vrijwel het hele jaar uit het noorden. 's Avonds koelt het nauwelijks af.
Populaire plaatsen op de Dominicaanse Republiek zijn Playa Dorada, Cabarete, Sosua, Boca Chica, Juan Dolio en Punta Cana. De Dominicaanse Republiek is een land in ontwikkeling.
Bezienswaardigheden op de Dominicaanse Republiek zijn: de hoofdstad Santo Domingo met koloniale wijk, winkels, kathedraal en historische gebouwen, markt, grotten Tres Ojos en botanische tuin, El Faro a Colón, het monument in Santo Domingo uit 1992 ter nagedachtenis aan Columbus, het eilandje Saona, het vissersdorpje Mano Juan, bezoek aan het Parque Nacional del Este, toeristisch kunstenaarsdorpje Altos de Chavón bij La Romana, Laguna Gri-Gri, een natuurlijke zoetwaterlagune in de monding van de Arroyo Grande, de plaats Rio San Juan richting Samana, met bezoek aan mangrovebossen, grot, strand en fruitboerderij, de landinwaarts gelegen stad Santiago met vrijheidsbeeld, Calle del Sol (winkelstraat), rumfabriek (Bermudez) en tabaksfabriek, Puerto Plata met het fort San Felipe, kabelbaan (Teleférico) naar de top van de 799m hoge berg Pico Isabel de Torres, het schiereiland Samana met fraaie natuur en het eilandje Cayo Levantado.