Cuba

Cuba is gelegen in het Caribische gebied. Cuba ligt in het noorden aan de Golf van Mexico en de Atlantische Oceaan, in het oosten aan de Windward Passage, in het zuiden aan de Caribische Zee en in het westen aan de Straat van Yucatan. Cuba is in 1492 ontdekt door Columbus en 1511 is Cuba veroverd door de Spanjaarden.

In 1892 werd Cuba veroverd door de Amerikanen en in 1902 werd Cuba onafhankelijk. Sinds 1959 heeft Fidel Castro alleen de macht over Cuba. Behalve het eiland Cuba bestaat Cuba uit meerdere eilandjes zoals Isla de Juventud. Cuba heeft een tropisch regenklimaat. Cuba heeft een gevarieerd, groen landschap, dat wordt gekenmerkt door vlakten dat wordt afgewisseld met heuvelruggen.

Voor de noord- en zuidkust zijn koraalriffen, die vlakbij of aan de kust diverse lagunes vormen. De noordkust van Cuba heeft een deels aflopende rotskust met enkele witte zandstranden. Het achterland wordt hier gevormd door een groen, vlak tot glooiend landschap met naar het oosten toe wat binnenmeertjes. Landinwaarts wordt het landschap heuvelachtig en bebost. De zuidkust van Cuba is vlak en moerassig, met zeer veel mangrovebossen, landinwaarts overlopend in groene, vlakke weilanden, akkers en suikerrietplantages.

Een uitzondering vormt het uiterste oostpunt, waar de kuststrook grotendeels direct overgaat in de hoogste bergketen van het eiland, de Sierra Maestra, met als hoogste top de Pico Turquino. Pico Turquino heeft een hoogte van 1947meter. De belangrijkste bergketens zijn onder andere het Guaniguanico-gebergte, het beboste Escambray-gebergte en het Maniavon-gebergte in het noordoosten.

Het binnenland is heuvel- en bergachtig, met hoogvlakten waar alleen cactussen en struiken kunnen overleven. De oorspronkelijke dichte begroeiing van Cuba heeft plaats gemaakt voor suikerriet- en tabaksplantages. In het oosten van Cuba is nog iets van de oorspronkelijke begroeiing over. De regering van Castro probeert door herbebossing de schade te herstellen. Op Cuba groeien meer dan 600 plantensoorten. De Royal palm, de nationale boom van Cuba, kan meer dan 30 meter hoog worden.

Muziek is een belangrijk deel van de Cubanen. Vooral salsa, merengue en rumba zijn populair. Havana is de hoofdstad van Cuba en is opgericht door de Spanjaard Diego Velazquez de Cueller in 1515. Oorspronkelijk was Havana een handelshaven.

In Havana zijn veel oude gebouwen en monumenten te vinden zoals het Capitolio, Marti monument met een hoogte van 109 meter, Palacio de los Capitanes Generals (museum). Ook is de Malecon (boulevard) een bezoek waard. De tweede stad is Santiago de Cuba. Deze stad heeft een caribische sfeer doordat het tegenover Jamaica en Haïti ligt. De derde stad van Cuba is Camguay. Het symbool van deze stad is een regenton. De regentonnen zijn in de hele stad te vinden, ze dienen soms als monument en soms worden ze echt gebruikt door de lokale bevolking.

Een andere bezienswaardigheid is Iglesia de Nuestra Senora de la Soledad, de draken van Camaguay of het standbeeld van Ignacio Agramonte. Het 25 kilometer lange schiereiland Varadero is de meest populaire badplaats. Enkele excursies en andere bezienswaardigheden op Cuba zijn:

De hoofdstad Havana met fraaie koloniale gebouwen en vestingwerken, musea en Hemingway-tour, Guamá, een moerasgebied met krokodillenboerderij en de Varkensbaai, Bellamar grotten, de eilandjes Cayo Coco, Cayo Guillermo, Cayo Santa María en Cayo Largo met mooie stranden, Cayo Saetia, een eiland met waar antilopen en zebra’s leven,

Trinidad daar is een sigarenfabriek te vinden, Baracoa, het oudste stadje van Cuba, Santa Clara daar is een monument van Che Guevarra te vinden, het natuurgebied Parque Baconao of de Viñales-vallei.

Foto Cuba

Standaard Informatie:

Naam: Cuba

Hoofdstad: Havana

Valuta: Cubaanse peso

Inwoners: 11.423.952

Taal: Spaans