Costa Rica

Costa Rica ligt in het zuidelijke deel van Midden-Amerika, grenzend aan Nicaragua, Panama Caribische Zee en aan de Grote Oceaan. Costa Rica’s eerste bewoners zijn Chibcha Indianen. In de 16e eeuw kwamen de Spanjaarden. In 1821 werd Costa Rica onderdeel van het Mexicaanse Rijk en 1899 werd Costa Rica onafhankelijk.

Over de hele lengte van Costa Rica loopt een centrale vulkanische bergketen van ruim 3000 meter hoog, die de scheiding vormt tussen de Pacifische westkust en de Caribische oostkust. In het noordwesten van dit gebergte zijn een aantal vulkanen nog actief, waaronder de Rincón de la Vieja. De meest actieve vulkaan van Costa Rica is de Arenal.

De hoofdstad van Costa Rica is San José. San Jose ligt in de centrale hoogvlakte, op een hoogte van ruim 1000 meter. In dit gebied woont ook meer dan de helft van de bevolking en bevindt zich de vulkaan Irazú. Naar het zuiden toe worden de bergen steeds ruiger en hoger en zijn ze van niet-vulkanische aard.

De hoogste berg van Costa Rica, de Chirripó, ligt hier en is ruim 3820 meter hoog. De hoogteverschillen in Costa Rica hebben een grote invloed op de temperatuur en regenval. Buiten de indrukwekkende vulkaanlandschappen zijn er onder andere ook mangrovebossen, regen/nevelwouden en uitgestrekte landbouw- en veeteeltgronden, zoals in de provincie Guanacaste. De Caribische Kust van Costa Rica is 212 kilometer lang en bestaat uit een uitgestrekt vlak gebied met moerassen, mangroven en waterwegen.

Grote gebieden zijn hier nog bedekt met oerwoud en het hele jaar door is het hier warm en vochtig. De Pacifische Kust is van Costa Rica, in tegenstelling tot de Caribische Kust, onregelmatig gevormd, met veel schiereilanden en diepe inhammen. Het landschap is hier ook meer heuvelachtig en er valt minder regen. Door de grote landschappelijke verschillen in Costa Rica is er ook een grote rijkdom aan flora en fauna.

Er groeien ongeveer 9000 verschillende plantensoorten, waaronder diverse soorten orchideeën. Zo zijn er bijvoorbeeld 1300 soorten orchideeën, 2000 soorten vlinders en zijn er meer vogelsoorten waargenomen dan in de VS, Canada en Noord-Mexico samen. De tropische regenwouden liggen in de lagere (kust)gebieden. Sommige bomen kunnen er wel meer dan 50 meter hoog worden.

Op een grotere hoogte van 1500 meter maken de regenwouden plaats voor de nevelwouden. Het is hier aanmerkelijk koeler en vaak zijn deze bossen in wolken gehuld. In de gebieden waar de bossen nog grotendeels intact zijn, bevinden zich veel nationale parken. Het 682 hectare grote nationaal park Manuel Antonio is het drukst bezocht. Langs de zuidkust van Costa Rica zijn nog andere fraaie nationale parken, zoals het uitgestrekte regenwoud Corcavado met enorme bomen, op het schiereiland Osa.

De dieren variëren van slinger- en doodshoofdaapjes en kolibries tot kaaimannen, grote hagedissen en zeeschildpadden. Tortuguero is een geliefde plek waar de zeeschildpadden hun eieren leggen op het strand. Het staat bekend als "Kleine Amazone” en de stranden zijn een belangrijke nestplaats voor zeeschildpadden.

Tussen juni en oktober kunnen bezoekers onder leiding van lokale gidsen het leggen van de eieren bijwonen. Aan de Caribische Kust zijn lange zandstranden aan een rechte kustlijn. Hier zijn zowel witte zandstranden als zwarte lavastranden. Aan de Pacifische Kust wisselen rotspartijen en zandstranden elkaar af.

Bezienswaardigheden zijn: Het nevelwoud bij Monteverde, via een aantal loopbruggen kan men door de hoge boomtoppen lopen. Rincón de la Vieja, een vulkaan, warmwaterbronnen en watervallen in een omgeving die zeer geschikt is voor wandelaars, San José, hoofdstad met enkele musea en vlindertuin, Diverse nationale parken met vulkanen, Arenal en Irazú, Nationaal park Manuel Antonio, Tortuguero, Langosta-strand in Playa Tamarindo, waar zeeschildpadden hun eieren leggen, Regenwoud Aerial Tram of Santa Elena, Rafting op de Corobici rivier, Meerdaagse excursie naar regenwoud Corcovado op het schiereiland Osa, Wandeltochten naar de hoogste berg Chirripó, Riviersafari door de Sarapiquí jungle, Watervallen van La Paz en San Fernando, Nationaal park Palo Verde en de Tempisque rivier, Diverse tours met quads, kano's, paarden en mountainbikes, diepzeevissen, Rainmaker regenwoud met onder andere loopbruggen tussen de boottoppen.

Foto Costa Rica

Standaard Informatie:

Naam: Costa Rica

Hoofdstad: San José

Valuta: Costaricaanse colón

Inwoners: 4.195.914

Taal: Spaans