Colombia

De Republiek Colombia is een land in het noordwesten van Zuid-Amerika. Colombia ligt in het noorden aan de Caribische Zee en in het oosten aan Venezuela. In het zuidoosten aan Brazilië en in het zuiden aan Peru en Ecuador.

In het westen grenst Colombia aan Panama en de Grote Oceaan. De oudst gevonden resten van menselijke bewoning dateren van ruim 16.000 jaar geleden. Het betreffen resten van gereedschap. De oudste resten van menselijke lichamen zijn meer dan 12.000 jaar oud. De plaatsen van deze vondsten liggen in het relatief droge Andesgebied.

Men gaat er van uit dat de warme en vochtige gebieden van de Amazone, de Caribische en Pacifische kusten nog eerder werden bewoond. Rodrigo de Bastidas landde in 1500 als eerste op de Colombiaanse kust. Met Santa Marta en Cartagena kreeg men de kust in handen en van daaruit begon de koloniale overheersing van het binnenland.

Deze overheersing werd aangemoedigd door de mythe van 'El Dorado', die vertelt over de overvloedige bron van goud. Onder leiding van Gonzalo Jiménez de Quesada en Sebastián de Belalcázar werd het huidige Colombia ontdekt. Het harde Spaanse regime had een uitdunning van de Indiaanse bevolking tot gevolg, die leidde tot het inzetten van negerslaven. Onder andere als gevolg van voortdurende gewelddadige conflicten begon in 1899 de 1000-daagse Oorlog tussen de  conservatieven en de liberalen.

De oorlog, die tot 1902 duurde, zou uiteindelijk tussen de 60.000 en 130.000 levens eisen en het land vernield achterlaten. In 1903 leidde een opstand, gesteund door de VS die het Panamakanaal wilde bouwen, tot de afscheiding van Panama. Steden en dorpen werden platgebrand en meer dan een miljoen mensen vluchtten naar Venezuela. De huidige politieke situatie is onrustig. Tegenover de overheid ontstonden linkse guerrillagroepen FARC en ELN. Grootgrondbezitters hadden van oudsher hun eigen legertjes ter verdediging van hun land.

De restanten hiervan vormen nu de vele paramilitaire rechtse strijdgroepen. Met de opkomst van de cocaïneproductie bewapende de maffia zich ook op grote schaal. De cocaïnemaffia wordt met wisselend succes bestreden in de War on Drugs, grotendeels gefinancierd door de Verenigde Staten. De meeste toeristen komen naar Colombia tijdens de beroemde festivals (zoals de Cali Fair, de Barranquilla Carnaval, het Iberoamerican Theater Festival en het Bloemen Festival).

Veel mensen komen ook tijdens de kerstperiode en de festiviteiten rond de Onafhankelijkheidsviering van Colombia. Hoewel Colombia geplaagd wordt door reiswaarschuwingen vanwege FARC en andere guerrilla groepen, trekt het gedurende de laatste jaren toch steeds meer toeristen. De oorzaak lijkt te vinden in de harde aanpak van President Álvaro Uribe om de rebellen steeds verder te verdrijven uit de grote steden en andere toeristische plaatsen die internationale bezoekers trekken.

Sinds President Uribe in 2002 verkozen werd, heeft hij de stabiliteit en veiligheid van Colombia aanzienlijk vergroot. Dit heeft ook een positief effect gehad op de economie van het land, vooral het toerisme. In 2006 verwacht Colombia ongeveer 1,5 miljoen internationale toeristen, ruim de helft meer dan het voorgaande jaar.

Bogotá is de hoofdstad van Colombia en er wonen tussen de 6,2 en 7,5 miljoen mensen. Tot aan 1940 groeide de stad langzaam, maar sindsdien trokken veel Colombianen van het land naar de stad op zoek naar meer economische voorspoed. Bogotá is nu het belangrijkste centrum van Colombia, zowel politiek, financieel als cultureel. Het is een moderne, voortdurend groeiende wereldstad met in het centrum voornamelijk hoogbouw, omgeven door voorsteden met bijna alleen laagbouw.

Colombia ligt vrijwel op de evenaar maar door de grote hoogteverschillen komen er vier verschillende klimaatzones voor. Gemiddeld is het er tussen de 18oC en de 24oC. In de gebieden tussen de 2000 en 3000 is de gemiddelde temperatuur 12oC. Eeuwige sneeuw vindt men in Colombia boven 4500 meter hoogte. Maar de seizoenen worden in Colombia eerder gekarakteriseerd door regenval dan door temperatuurswisselingen. In de lage gebieden aan de Caribische kust, het noorden, is er een droog seizoen van december tot maart, de rest van het jaar is het er regenachtig.

In het zuiden van Colombia wordt het regenseizoen onderbroken door een periode van minder regen in juni en juli. Aan de Pacifische kust komt een droog seizoen bijna niet voor. Musea andere bezienswaardigheden zijn bijvoorbeeld: Goud Museum, Archeological Museum van Pasca, Kasteel San Felipe, Museo Nacional, Haven, forten en groep monumenten in Cartagena, Los Katios Nationaal Park, Historisch centrum van Santa Cruz de Mompox, Nationaal archeologisch park van Tierradentro, Archeologisch park van San Agustín, Reservaat Malpelo.

 

Foto Colombia

Standaard Informatie:

Naam: Colombia

Hoofdstad: Bogota

Valuta: Colombiaanse peso

Inwoners: 45.013.674

Taal: Spaans