Chili

Chili behoort tot de Andeslanden en grenst aan de Grote Oceaan, Peru, Bolivia en Argentinië. Chili werd net als de meeste Zuid Amerikaanse landen verovert door Europeanen. De eerste Spanjaard die naar Chili kwam was Diego de Almagro in 1535. De eerste Spaanse nederzettingen in Chili werden gebouwd in 1540.

In de 1e helft van de 19e eeuw brak er een onafhankelijkheidsstrijd uit in Chili. Eind 19e eeuw veroverde Chili delen van Bolivia en Peru waardoor Bolivia haar toegang tot de oceaan kwijtraakte. In de 20ste eeuw ging Chili gebukt onder de dictatuur van Pinochet. In 1990 kwam de democratie weer terug. Chili wordt ook wel eens ´het land waar de aarde ophoudt´ genoemd.

Chili is een lange sliert van ruim 4000 kilometer lang. Door deze langgerektheid heeft Chili meerdere klimaten. In het noorden van Chili heerst een woestijnklimaat, overdag heet en in de nacht koud. Het midden van Chili heerst het Middellandse Zeeklimaat. Het regenseizoen in Santiago is van mei tot augustus.

In het uiterste zuiden is het bijna altijd koud. Het noorden van Chili bestaat uit woestijn wat geleidelijk overgaat naar gebieden met vegetatie. De centrale valei, het hart van Chili is het zwaartepunt van het land en wordt doorsneden door rivieren. Zuidelijk van dit gebied ligt het merengebied waar naast meren besneeuwde vulkanen en bossen het landschap domineren. Nog verder naar het zuiden liggen de gletsjers en fjorden.

Het Andesgebergte vormt de oostzijde van dit lange en smalle land. In het noorden van Chili ligt het Atacama woestijn, dit is één van de droogste plaatsen op aarde. De steden die in het noorden van Chili liggen hebben bijna allemaal een mijnbouw verleden. In dit gedeelte van Chili zijn er behalve woestijnlandschappen ook mooie natuurparken te vinden.

Zoals Arica en Iquique, welke beide voorzien zijn van stranden. Ook ligt in dit gedeelte een zoutmeer van miljoenen jaren oud. Het mijnwerkersdorp Calama en de oase San Pedro de Atacama zijn ook een bezoek waard. In het dorpje Chiu Chiu is het oudste kerkje van Chili te vinden. In de Centrale Vallei woont ongeveer 70% van de Chileense bevolking. De hoofdstad van Chili is Santiago. Santiago heeft een moderne infrastructuur.

Tussen de hoge kantoorcomplexen heeft Santiago nog veel koloniale gebouwen. Het plaza de Armas is het centrale plein in Santiago. Rondom het plein staan diverse gebouwen en een kathedraal. Vanaf San Cristobal Hill heeft men een schitterend uitzicht over de stad en de Andes Gebergte. Vanuit Santiago zijn er ook diverse stranden te bezoeken zoals Valparaiso, Cartagene en Viña del Mar. 

In de Vallei van Casablanca liggen de Chileense wijnvalleien. De Chileense wijnen die hier vandaan komen zijn onder andere Sauvignon Blanc en Chardonnay. Wat hoger in de vallei worden de Merlot en de Pinoit Noir gemaakt. Vanuit de Centrale Vallei is het ook mogelijk om naar het skigebied rond Jose de Maipo te gaan. Ten zuiden van de Centrale Vallei ligt het merendistrict, behalve meren zijn hier ook stranden, vulkanen, watervallen, warme bronnen en indianendorpjes te vinden. De grootste meer van ligt bij Puerto Varas, het LLanaquihue meer.

Vanaf het meer is de reflectie te zien aan de vulkanen, Ocorno en Calbuca. Het meest zuidelijke punt van Chili is de stad Punta Arenas. Vanaf hier kan men naar Vuureiland en het Nationaal Park Torros del Paine. Paaseiland een van de meest geïsoleerd eilanden in de Grote Oceaan en ligt op ongeveer 3700 kilometer van de kust van Santiago. Paaseiland is van oorsprong een vulkanisch eiland. Dit eiland is bekend geworden vanwege de mysterieuze beelden die ook wel Moai worden genoemd. Niemand weet hoe deze stenen beelden op dit eiland terecht zijn gekomen. De 394 beelden staan bij de vulkaan Rano Raraku.

Het is mogelijk om naar de top van deze vulkaan te wandelen waarvandaan men een schitterend uitzicht heeft. Het grootste standbeeld staat bij de La Perousse Bay in de plaats Ahu te Pito. Dit beeld is 9.8 meter hoog en weegt ongeveer 82 ton. Het Anakena stand wordt gekenmerkt door de ruwe zwarte kustlijn. In de oude stad Orongo staat de vulkaan Rano Kao. In deze staat zijn de muurschilderingen van Ahu Ana Kai Tagata te vinden. Uit de krater Puna a Pau komt het materiaal waarvan de beelden zijn gemaakt. In dit gedeelte staat ook het laatst gebouwde altaar Ahu Huria Urenga

Foto Chili

Standaard Informatie:

Naam: Chili

Hoofdstad: Santiago 

Valuta: Chileense peso

Inwoners: 16.454.143

Taal: Spaans