Canada

Canada ligt op het noordelijke deel van het continentale Noord-Amerika. Aan de zuidkant wordt Canada begrensd door de Verenigde Staten van Amerika, aan de oostkant door de Atlantische Oceaan. Aan de westkant door het eveneens Amerikaanse Alaska en de Grote Oceaan. In het noorden grenst Canada aan de Noordelijke IJszee.

De hoofdstad van Canada is Ottawa. De grootste steden van Canada zijn Ottawa, Toronto, Montréal en Vancouver. Het staatshoofd van Canada is koningin Elizabeth II, vertegenwoordigd in Canada door de Gouverneur-generaal. Canada is afgeleid van het Indiaanse woord "canada", wat "nederzetting" betekent.

Ottawa ligt aan de gelijknamige rivier in het zuidoosten van de provincie Ontario tegen de grens van de provincie Québec. Iets meer dan de helft van de bevolking spreekt Engels en de rest heeft het Frans als moedertaal. Ottawa vormt samen met het in Québec gelegen Gatineau de National Capital Region. De eerste Europese nederzettingen in het gebied werden gedreven door de houtindustrie.

Na de Oorlog van 1812 werd immigratie naar Ottawa door de overheid aangemoedigd en de bevolking nam snel toe. Kolonel John By nam in 1832 het initiatief voor de aanleg van het Rideaukanaal, een alternatieve route naar Montréal die verder van de Amerikaanse grens af lag. De stad die hierdoor ontstond werd Bytown genoemd en de aanleg van het Rideaukanaal gaf de streek extra betekenis voor de handel. In 1855 werd Bytown omgedoopt tot Ottawa.

Ottawa werd op 31 december 1857 gekozen als de hoofdstad van Canada: de keuze voor de stad was een compromis, omdat andere kandidaten zoals Montréal en Toronto te uitgesproken in de Franse of Engelse traditie stonden. Bovendien lag de stad verder van de grens met de Verenigde Staten, wat als een (militair) voordeel werd beschouwd.Ottawa was tijdens de Tweede Wereldoorlog de woonplaats van prinses Juliana en haar kinderen, daardoor heeft de stad nog steeds een speciale band met Nederland heeft.

Elk jaar, in de maand mei, vind in Ottawa het Tulip Festival plaats waarbij het Nederlandse koningshuis 10.000 tulpenbollen naar de stad stuurt als dankgebaar voor de huisvesting van leden van de koninklijke familie evenals de Canadese hulp tijdens de bevrijding van Nederland. Canada is onderverdeeld in 10 "provincies" en 3 "territoria". De tien provincies van Canada zijn: Alberta, Brits-Columbia, Manitoba, New Brunswick, Newfoundland en Labrador, Nova Scotia, Ontario, Prins Edwardeiland, Québec en  Saskatchewan. De territoria van Canada: Northwest Territories (inclusief het deel van de Canadese Arctische Eilanden), Nunavut en Yukon.

Grote delen van Canada kennen zeer koude winters met temperaturen die in het noorden en op de prairies regelmatig onder de -40° Celsius duiken. Een uitzondering zijn de kustgebieden in Brits-Columbia die een milde en regenachtige winter kent. Zomers kunnen in grote delen van Canada, vooral het zuiden, opvallend warm zijn en vaak vochtig. De gemiddeld warmste steden in Canada zijn Vancouver, Victoria en Windsor, de meest zuidelijk gelegen stad. Een klein woestijngebied bevindt zich in de wijnstreek Okanagan, in het zuiden van Brits-Columbia. Het uiterste zuiden van Ontario behoort tot de zogenaamde Tornado Alley, een gebied waar vaak tornado’s voorkomen. Tornado Alley ligt voornamelijk in de Verenigde Staten.

Enkele bezienswaardigheden: Enkele bekende nationale parken: Banff National Park, Jasper National Park, Glacier National Park, Mount Revelstoke National Park, Wapusk National Park, Terra Nova National Park, Prince Edward Island National Park, La Mauricie National Park en Prince Albert National Park. De belangrijkste en grootste steden op een rijtje: Toronto is de grootste stad van Canada, de hoofdstad van de provincie Ontario en is een officiële wereldstad.

Toronto is het economische centrum van Canada. De beroemde CN Tower is één van de boegbeelden van Toronto’s skyline en meteen ook het meest bekende gebouw van Toronto. Het is de hoogste vrijstaande toren ter wereld, met een hoogte van 553 meter. Het Royal Ontario Museum is een belangrijk museum op het gebied van natuurlijke geschiedenis en wereldculturen. Het Distillery District is een voetgangersvriendelijke wijk waar men veel boetieks, kunstgalerijen en restaurants vindt.

Eén van de nieuwste theaters in dit district is het “Young Centre for the Performing Arts, maar ook de wijken “the Beaches”, “Toronto Islands”, “Kensington Market” en het “Toronto Eaton Centre” zijn interessante plekken voor bezoekers. Bij de haven van Toronto begint de langste straat ter wereld: Yonge Street, ooit 1896 kilometer lang. In Toronto zelf is het een belangrijke winkelstraat, buiten de stad een belangrijke verbinding met de provincie. Montréal is de grootste stad van de provincie Québec. Montréal ligt op een sikkelvormig eiland in de Sint-Laurensrivier.

De naam van de stad is afgeleid van de nabijgelegen heuvel “Mont Royal” oftewel Koninklijke Berg. De stad is in 1642 gesticht door de Fransen als deel van hun kolonie Nieuw-Frankrijk. In de provincie Québec, en dus ook in Montréal, is het Frans de officiële taal. Montréal vergelijkt zichzelf graag met Parijs en wordt wel eens het 'Parijs van Canada' genoemd. Montréal is ook een belangrijk internationaal centrum voor handel, industrie, financiën en cultuur. Het centrum van Montréal bestaat grotendeels uit wolkenkrabbers en een grote 'ondergrondse stad', maar er is ook een oud stadscentrum.

In Montréal werden de Wereldtentoonstelling van 1967 en de Olympische Spelen van 1976 gehouden. Leuk om te weten; in Montréal komt de zon op in het zuiden. De Sint-Laurensrivier stroomt in principe van west naar oost. Straten die parallel aan de rivier lopen, lopen in de beleving van de inwoners van Montréal ook van west naar oost. In werkelijkheid stroomt de rivier bij Montréal echter een stukje van zuid naar noord. Door dit misverstand zijn alle verwijzingen naar windrichtingen in de stad een kwartslag gedraaid. Attractie’s buiten het centrum: Parc du Mont-Royal, een uitgestrekt park op de top van de heuvel, in 1876 geopend.

Het werd ontworpen door de tuinarchitect Frederick Law Olmsted, die ook het Central Park in New York ontwierp. Vanuit het park heeft men een schitterend uitzicht over de stad. Het Olympisch stadion, gebouwd voor de Olympische Spelen van 1976. De uitvoering van het revolutionaire ontwerp van de Franse architect Roger Taillibert leverde zoveel problemen op dat het bouwwerk niet op tijd voltooid kon worden. De 169 meter hoge schuine toren was pas in 1987 klaar. Biodôme de Montréal, een ecologisch museum waar vier ecosystemen worden nagebootst: tropisch regenwoud, poolstreken, bossen in Québec en het maritieme ecosysteem van de Sint-Laurensrivier. Jardin botanique de Montréal, een botanische tuin.

Quartier Chinois (China Town) langs de Rue de La Gauchetière, is ontstaan rond 1860. Twee Chinese poorten uit 1963 markeren het gebied. Oratoire Saint-Joseph, een enorme koepelkerk op de noordwestelijke helling van de Mont Royal, een populair bedevaartsoord dat twee miljoen bezoekers per jaar trekt. Île Sainte-Hélène en Île Notre-Dame, twee eilanden in de Sint-Laurensrivier vol attracties zoals een pretpark, een oud fort met een museum over de geschiedenis van Canada en een theater.

Vancouver is een stad in de provincie British Columbia in Canada. De stad ligt aan de Straat Van Georgia, een deelzee van de Grote Oceaan. Vancouver ligt niét op Vancouver Island, zoals door sommigen wordt gedacht. De stad staat wereldwijd bekend om de spectaculaire natuur in de directe omgeving en beschikt over één van de grootste stadsparken van Canada; Stanley Park. Op zeer kleine afstand van Vancouver ligt de bergketen “North Shore Mountains” die op zonnige dagen voor fantastische uitzichten zorgen, zelfs vanuit downtown Vancouver.

Ook de meestal ondergesneeuwde vulkaan Mount Baker is vaak goed te zien. De haven van Vancouver is één van de belangrijkste ter wereld. In 2010 zal de stad de Olympische Winterspelen organiseren, in samenwerking met het nabijgelegen Whistler.

Foto Canada

Standaard Informatie:

Naam: Canada

Hoofdstad: Ottawa

Valuta: Canadese dollar

Inwoners: 33.212.696

Taal: Engels & (aantal provincië Frans)