Bolivia

Bolivia ligt verscholen in het Andes Gebergte en grenst aan BraziliŽ, Peru, Chili, ArgentiniŽ en Paraguay. De indianen kwamen ongeveer 10.000 jaar geleden voor Christus naar Zuid Amerika. In het jaar 1441 na Christus kwamen de Incaīs naar Bolivia en veroverde het land.

In het jaar 1545 werd Bolivia gekoloniseerd door de Spanjaarden en in 1825 werd Bolivia onafhankelijk. De Boliviaanse Andes Gebergte bestaat uit twee bergketens. Het oostelijke gedeelte heeft bergtoppen met een hoogte tot 6542 meter (Nevado Sajama). Bolivia wordt ook wel eens het Tibet van Zuid Amerika genoemd. De westelijke keten bestaat vulkanen en woestijnen. Het Titicaca meer ligt in het noorden van de Andes Gebergte en in het zuidwesten liggen de zoutmeren.

In het Titicaca meer ligt het eilandje Copacabana Sun Island, dit is de geboorteplaats van het Inca imperium. Op dit eiland staat het Inti Wata Cultural Complex met onder andere een museum, medicijnen winkeltje, handwerk winkeltje en een uitkijkpost. Ook een bezoek waard op dit eiland zijn de Inca Garden, Inca Steps en de Inca Water Spring.

Aan de noordkant ligt de Challapampa en de Chinkana Inca Holy Temple. Het noorden van Bolivia hoort bij het Amazone gebied. In de Amazone groeien allerlei tropische planten en bomen. De dieren die hier leven zijn verschillende soorten roofdieren, slangen, spinnen en vogels. Het regenseizoen van Bolivia is van december tot en met april (zomer in Bolivia) De winter loopt van mei tot en met augustus en is het droge seizoen. In het Amazone gebied is het altijd tropisch en vochtig.

Het zuidoosten van Bolivia is droog en heet, in de hooglanden is het koud en in de valleien is het koel. De hoofdstad La Paz ligt op een hoogte van 3636 meter en is daarmee de hoogste gelegen hoofdstad ter wereld. Ten oosten van Bolivia ligt de berg Illimani met een hoogte van 6882 meter. Deze berg is bedekt met eeuwig sneeuw. In La Paz zijn er verschillende bezienswaardigheden zoals de San Francisco Colonial Church, een typisch Indiaanse markt, the bekende Witch Doctorīs Market. In La Paz zijn diverse mooie kerken en musea te vinden.

De belangrijkste opgraving ligt ook bij La Paz, dit zijn de ruines van Tiahuanaco. Vanuit La Paz is het tevens mogelijk om naar Valle de la Luna en het skigebied Chacltaya te gaan. Ook zijn er diverse Inca paden. De stad Sucre is de officiŽle hoofdstad en de mooiste stad van Bolivia. Sucre ligt op een hoogte van 2790 meter en wordt ook de `witte stad` genoemd vanwege de wit geschilderde gebouwen.

Sucre is de best bewaarde Spaanse koloniale stad van Zuid Amerika. De binnenstad van Sucre staat op de werelderfgoedlijst. De stad Potosi is bekend geworden door het zilver. De Spanjaarden hebben dit gebied eeuwenlang geŽxploiteerd. De koloniale zilvermijnen zijn opengesteld voor de toeristen. Tijdens een rondleiding kan men zien hoe vroeger de mijnwerkers werkte. Ook de stad Potosi staat op de werelderfgoedlijst vanwege de rijke historie en de koloniale architectuur.

Enkele bezienswaardigheden in Potosi zijn San Lorenzo kerk, de Casa de la Moneda en de Arch of Cobija. De hoogste spoorlijn ter wereld loopt van Uyuni naar Potosi.In de omgeving van Cochabamba liggen de Incallajta en de Incarracay ruines. De naam Cochabamba komt van de Quechua woorden ghoch wat meer betekenend en van het woord pampa wat open vlakte betekent. In Cochabamba is de grootste openlucht markt van Zuid Amerika te vinden, La Cancha.

In het zuidoosten, bij Santa Cruz is het mogelijk om een tocht langs JezuÔetenmissies van de Chiquitos te maken. Het noord oosten van Bolivia is interessant voor jungletochten. Deze jungletochten beginnen over het algemeen in de plaatsen Trinidad en de JezuÔetenstad San Ignacio de Moxos. Het Nationale park Noel Kempff Mercado (voorheen Parque National Huacha) heeft een oppervlakte van 15.234 km≤.

Er wordt geschat dat zich in het park ongeveer 4000 soorten vaatplanten bevinden. Er zijn tevens verschillende soorten bromeliaís, passiebloemen, heliconias, aronskelken en palmbomen. In dit park leven 130 soorten zoogdieren waaronder de zeldzame rivierotters, rivierdolfijnen, spinnen, brulapen, reuzengordeldier, reuzenmiereneter en het bedreigde diersoort de zwarte panter. Er leven 620 vogelsoorten, 74 soorten reptielen en 347 soorten insecten in dit park. Dit park is beschermd en staat op de werelderfgoedlijst.

Foto Bolivia

Standaard Informatie:

Naam: Bolivia

Hoofdstad: Sucre

Valuta: Boliviano

Inwoners: 9.247.816

Taal: Spaans, Quechua & Aymara