Belize

Belize is gelegen in Midden Amerika grenst aan Mexico, Guatemala en de Caribische Zee. Belize is lid van het Britse Gemenebest en werd in 1981 onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk. Voor kust van Belize liggen koraalriffen en meer dan 200 cays (palmeneilandjes wat bestaat uit zand en koraal).

Ambergis Caye is de grootste van de 200, 40 kilometerland en maximaal 7 kilometer breed. Andere bezienswaardige cays van Belize zijn Caye Caulkner en Placencia. Caye Caulkner is te bereiken met een taxiboot, de rit duurt ongeveer 45 minuten. Het koraalrif wat voor de kust ligt is na Great Barrier Reef de grootste van de wereld.

Het rif van Belize is in totaal 256 kilometer lang. Een paradijs voor duikers, snorkelaars en vissers. De bevolking van het rif bestaat uit 350 soorten vissen. Een bekende duikplaats is de Great Blue Hole gelegen in de Lighthouse Reef. Oorspronkelijk was de Blue Hole een grot wat ongeveer 10.000 jaar geleden in de zee zakte. De cirkel heeft een doorsnede van 330 meter en het blauwe gat is 130 meter diep.

De kust en noord gedeelte zijn vlak, naar het westen en het zuiden toe wordt het steiler. Het hoogste punt van Belize is de berg Victoria Peak, deze is 1120 meter hoog. Victoria Peak hoort bij het Maya Gebergte. Belize heeft veel rivieren waarvan het meeste ontspringen in het Maya Gebergte. Sommige rivieren (b.v. Blue Creek, Rio Hondo, Tumex River, Moho River en Sarston River) worden gebruikt voor onder andere houttransport. Belize rivier verdeelt het land in twee delen.

Een bijzonder natuurlijk verschijnsel zijn de grotten met grottensystemen in Belize, deze worden sinds 1960 onderzocht en in kaart gebracht. Twee van grootste grotten ter wereld zijn Cebado grot en Petroglyph grot. Behalve “gewone” grotten zijn er ook lange onderwaterrotten te vinden op Belize zoals Blue Hole en Giant Cave. Deze twee grotten zijn een van langste onderwaterrotten ter wereld. De grotten spelen een belangrijke rol in de mythologie van de Maya’s.

De hoofdstad van Belize is Belmopan en is de kleinste hoofdstad ter wereld. Belmopan ligt ten oosten van Belize River. Vroeger was de hoofdstad Belize City, maar omdat deze stad op zeeniveau lag vonden ze dit gevaarlijk, zo werd Belmopan de hoofdstad. Belize City is de grootste stad van Belize en is gelegen aan de Caribische Zee. De stad is opgericht in de 17e eeuw en heeft de belangrijkste haven van Belize.

Vanuit Belize City kan men met de veerboot naar de verschillende cays varen. Belize heeft een subtropisch klimaat, het regenseizoen is van juni t/m augustus. Het droogste seizoen is van februari t/m mei. Door de ligging heeft Belize vaak te maken met orkanen die om of langs het land trekken. De meeste kans op orkanen is tussen augustus en oktober. Voor de natuurliefhebber is Belize een ideale bestemming. Belize heeft meer dan 4000 soorten bomen, planten en bloemen. Ook vind men hier ongerept oerwoud. Ook de vogelliefhebber kan hier terecht, Belize heeft meer dan 500 soorten zoals visarenden, haviken, ijsvogels, pelikanen, papegaaien, koningsgier, harpij arend en de geelsnaveltoekan.

Zoogdieren die in Belize leven zijn de jaguar, margay (een kleine katachtige), jaguarundi, ocelot, poema en stekelvarkens. Ook zijn hier brulapen te vinden, hun gebrul is te horen tot 1,5 kilometer ver. De slangliefhebber kan ook in Belize terecht. Belize heeft 51 soorten slangen waarvan 9 soorten giftig zijn. Helaas wordt rivierschildpad bedreigd doordat er opgejaagd wordt voor het vlees. Het leven onderzee is niet zo bijzonder als in de Caribische Zee maar wel de moeite waard.

Ook heeft Belize veel Maya ruines waarvan de bekendste Caracol, Lamanai en Xunantunich zijn. Caracol is gelegen in het Chiguibuil Forest Reserve. Caracol is ontdekt in 1938, men dacht dat dit een kleine stad was maar achteraf blijkt dat het de machtigste was. Lamanai betekent “submerged crocodile”wat ondergedoken krokodil betekent. Op de tempel zijn dan ook veel afbeeldingen van de krokodil te bewonderen. Dit tempelcomplex is bewoond geweest van 5e eeuw voor Christus tot de 16e eeuw na Christus. Er staan meer dan 700 bouwwerken op dit complex maar slechts enkele zijn er uitgegraven.

Indrukwekkend is het gebouw “El Castillo”. El Castillo is gebouwd in het jaar 100 voor Christus. Lamanai ligt aan de New River Lagoon en is alleen per boot te bereiken. De tocht duurt ongeveer 35 minuten. Xunantunich ligt bij de grens van Guatemala. Het hoogste punt van dit complex is El Castillo met een hoogte van 45 meter. Vanuit San Jose Succotz neemt men de pond over de Macal River en vervolgens volgt men de weg omhoog.

Foto Belize

Standaard Informatie:

Naam: Belize voorheen Brits-Honduras

Hoofdstad: Belmopan

Valuta: Beliziaanse dollar

Inwoners: 301.270

Taal: Engels