Australië

Australië is het kleinste continent maar ook het grootste eiland ter wereld. Australië bestaat grotendeels uit woestijn, alleen in het noordoosten zijn regenwouden te vinden.

Omdat Australië een eiland is zijn de grenzen allemaal zeeën. In het noorden de Timorzee, Arafurazee, Golf van Carpentaria en de Straat Torres, in het oosten de Koraalzee en de Tasmanzee, in het zuiden Straat Brass en de Grote Australische Bocht, in het zuiden en westen de Indische Oceaan. De totale kustlijn van Australië is 25.760 kilometer.

De hoogste berg van Australië is Mount Kosciuko met een hoogte van 2228 meter en ligt in New South Wales. In de winter is het mogelijk om in dit gebied te skiën. Voor de noordoostkust ligt het Great Barbier Reef en langs de kust van Kaap York tot Brisbane liggen de tropische regenwouden. Het klimaat in dit gedeelte is tropisch. Ten westen van de Great Dividing Range is het land droog en vlak.

In het noorden zijn tropische savannen en ten zuiden daarvan woestijnsteppen en de woestijnen Gibson Dessert en de Simpson Dessert. In dit gedeeld van Australië zijn er extreme temperatuursverschillen en heerst het woestijnklimaat. Het westelijke continent is een plateau met een gemiddelde hoogte tussen de 300 – 500  meter.

De verschillende landschappen in Australië zijn over het algemeen veroorzaakt door de klimaatverschillen. Wanneer het bij ons winter is dan is het in Australië zomer en wanneer het bij ons zomer is dan is het in Australië winter. Het gedeelte tussen Sydney en Melbourne wordt Australian Capital Territory genoemd, afgekort ACT.

In dit gedeelte ligt ook de hoofdstad van Australië namelijk Canberra. In het jaar 1820 kwamen de eerste kolonisten naar dit gedeelte van Australië omdat dit gedeelte zeer geschikt was om schapen houden. Bezienswaardigheden in Canberra zijn de regeringsgebouwen, de National Gallery of Australia, National Science and Technology Centre en het natuurreservaat Tidbinbilla. Op enige afstand van Canberra zijn de Snowy Mountains te bezoeken, een ideaal gebied voor wintersporters.

New South Wales afgekort NSW is het dichtstbevolkte gebied van Australië. In dit gedeelte bevinden zich de plaatsen Sydney en Melbourne. Het gebied rondom de haven van Sydney werd al langer dan 40.000 jaar bewoond door de Aboriginals. De oorspronkelijke bewoners van Australië. Op sommige locaties zijn er nog steeds rotstekeningen te vinden. Sydney heeft de grootste natuurlijk haven ter wereld en meer dan 70 stranden waaronder het bekende Bondi Beach.

Bondi Beach is bekend vanwege het Australische strand en surfcultuur. Vanaf Bondi Beach is het mogelijk om naar andere stranden te wandelen. Bezienswaardigheden in Sydney zijn het voormalig Olympisch dorp, Chinatown een wijk in Sydney met restaurants, winkels en tempels. Deze wijk heeft een eigen cultuur. Darling Harbour is de uitgaanswijk van Sydney en is als een hoefijzer om de haven gelegd. Het beste om hier naar toe te gaan is met de veerdienst van Circular Quay of met de monorail vanaf het centrum.

Taronga Zoo is de grootste dierentuin van Sydney en ligt ten noorden van de haven. Vanaf de dierentuin kun je de skyline zien van Sydney. Deze dierentuin is geopend in 1916. Het Sydney Opera House ontstaat door een wedstrijd onder de architecten. De winnaar was de Deen Jorn Utzon, die een spectaculair ontwerp heeft gemaakt met een schelpenpatroon. Het Sydney Opera House is geopend in 1973 door Koningin Elisabeth.

Aan de Sydney Harbour Bridge is in totaal 6 jaar gewerkt en is geopend in 1932. De brug is gemaakt van staal en bestaat uit 6 miljoen met de handgeslagen klinknagels. De brug is 1149 meter lang en heeft een boogspan van 503 meter. Het is mogelijk om over deze brug een wandeling te maken. De prijs is ongeveer 3 Australische Dollars. De Royal Botanic Garden liggen vlakbij de Sydney Opera House en bestaat uit tientallen verschillende soorten tuinen. Vanaf de heuvels is er een mooi uitzicht over de haven. Nationale Parken in de omgeving van Sydney zijn Royal National Park, Blue Mountains met de Three Sisters en Ku-ring-kai Chase National Park

Melbourne is gesticht in 1835 gesticht als nederzetting en werd in 1842 een stad. Melbourne ligt aan de zuidoostkust van Australië rondom de rivier de Yarra. De bijnaam van Melbourne is: ‘Garden City’ vanwege de vele parken. Enkele musea zijn Museum Victoria, National Gallery of Victoria en Ian Potter Museum of Art. Melbourne heeft een uitgebreid stelsel van trams. Brisbane is gelegen in Queensland aan rivier de Brisbane. Brisbane heeft 2 grote uitgaansgebieden waardoor deze stad erg populair is bij de jongeren. Er zijn hier ook een Art Gallery, botanische tuinen en parken te vinden.

Het surferparadijs is gelegen bij Cairns ook wel de Gold Coast genoemd. Vanuit Cairns worden tevens duik excuries georganiseerd naar het Great Barbier Reef. Ook is Cairns een van de oudste regenwouden ter wereld te vinden, het Diatree National Park. Ten zuiden van Cairns ligt de badplaats Townsville waar je het leven van het koraalrif kunt zien in een Aquaria (Great Barbier Reef Marine Wonderland).

Het Northern Territory is vooral een roestrode woestijn. In dit gedeelte wonen nog veel Aboriginals. Vanuit Alice Springs zijn de volgende bezienswaardigheden te bezoeken; Ayers Rock, de grootste monoliet ter wereld en het heiligdom van de Aboriginals, De Olga’s, een monolietenverzameling, King’s Canyon, een nationaal park met zeer hoge ravijnwanden en Devils Marbles, rotsformatie. In Northern Territory ligt ook Darwin met de volgende bezienswaardigheden; Kakadu National Park, hier kan men een boottocht maken over de Yellow Waters met krokodillen, Litchfield National Park, regenwouden en watervallen, Arnhemland, beschermd Aboriginals gebied, Katherine Gorge, diepe kloof uitgesneden door Katherine River. In South Australia ligt Adelaide met de bijnaam City of Churches en is gelegen aan de Golf St. Vincent. Deze is stad is in 1837 opgericht. Rondom Adelaide liggen ook belangrijke wijngebieden zoals het Barossa Valley. In dit gedeelte zijn er verschillende Nationale Parken te vinden zoals Kangaroo Island, natuurgebied met zeeleeuwen, zeerobben en pinguïns. Cooper Pedy, grootste opaalmarkt ter wereld, Flinder’s Range, gebergte.

In Western Australia ligt Perth aan de rivier Swan River. Een spoorlijn verbindt Perth met Adelaide en de dichtstbijzijnde stad ligt op 2800 kilometer. De historisch haven Freemantle van Perth is een bezoek waard, daar bevindt zich tevens het maritiem museum. Op Rottnest Island zijn er mooie zandstranden met quakka’s (kleine kangaroe’s) te vinden. Of naar Wave Rock, een rots in de vorm van een golf. Wanneer men naar het noorden Australië van reist, komt met de volgende bezienswaardigheden tegen; Pinnacles, aparte verzameling van kalksteenformaties, Gerarldton, kustplaats, Monkey Mia, tamme dolfijnen, Ningaloo, koraalrif, Kimberley, tropisch deel van Western Australia met nationale parken. Tasmanie is gelegen ten zuidoosten van het eiland Australië.

Dit eiland is ontdekt door Abel Tasman in 1642 en werd oorspronkelijk van Diemensland genoemd. De hoofdstad van Tasmanie is Hobart. Op Tasmanie zijn ongeveer 500 beschermde gebieden, waaronder Styxvalley. Hobart behoort tot een van de oudste steden van Australië. Hobart is gelegen aan de rivier Derwent en aan de voet van Mount Wellington.

Foto Australie

Standaard Informatie:

Naam: Gemenebest Australië

Hoofdstad: Canberra

Valuta: Australische dollar

Inwoners: 20.600.856

Taal: Engels