ArgentiniŽ

ArgentiniŽ is gelegen in Zuid Amerika en grenst aan BraziliŽ, Uruguay, Paraguay, Bolivia Chili en aan de Atlantische Oceaan. ArgentiniŽ en Chili hebben een natuurlijke grens, namelijk het Anders Gebergte. ArgentiniŽ behoort tot de Andeslanden.De eerste Europeanen kwamen rond de 16e eeuw naar ArgentiniŽ. De Spanjaarden hebben in de periode een nederzetting gebouwd in de plaats wat nu de hoofdstad Buenos Aires is. Na een korte strijd met de Spanjaarden werd ArgentiniŽ in 1816 onafhankelijk.

Door de enorme omvang van het land in noord Ė zuid richting en de invloed van het Andes Gebergte kent ArgentiniŽ grote klimaat verschillen. In het noorden heeft ArgentiniŽ een subtropisch klimaat terwijl het zuiden bij de poolgrens ligt en dus lage temperaturen heeft. De verschillende landschappen worden onder verdeeld in verschillende regioís.

In het Noordwesten, ligt het Andesgebergte. De hoogste top tevens de hoogste berg van het westelijk halfrond is de Aconcagua, deze is 6960 hoog. Andere hoge bergen zijn onder andere de Cerro Bonete met een hoogte van 6872 meter en de vulkaan Llullaillaco met een hoogte van 6723 meter. Het Anders gebergte heeft ook diverse gletsjers waaronder de Perito Moreno. Het Andes Gebergte heeft een hooggebergte klimaat, gekenmerkt door de grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht.

Ook vind men enorme valleien en zoutmeren in het Anders Gebergte. Wat meer naar het westen zijn de savannes te vinden, dit wordt in ArgentiniŽ het El Chaco gebied genoemd.  Het noordoosten is een laagvlakte met savannes, bossen, rivieren en moerassen en prachtige meren hoog in de bergen. Het is mogelijk om deze meren per trektocht te bezoeken.

Naar het oosten toe neemt de hoogte van de bergen af en komen er meer valleien. Vanuit de koloniale stad Salta worden excursies verzorgd naar het Nationale Park El Rey. De zuidelijke provincies in het noordoostelijke gebied, met als centrum Mendoza zijn zeer geschikt voor buitensporten. In het noordoosten komen de rivieren Patana, Uruguay en Paraguay het land binnen. Deze rivieren monden uit in het Delta gebied, Rio de Plata.

In het dit gedeelte van ArgentiniŽ zijn de regenwouden te vinden.  Deze regenwouden zijn rijk aan flora en fauna en hebben tientallen rivieren watervallen. De bekendste waterval is uiteraard Iguazu. Deze watervallen liggen op een drielandenpunt; ArgentiniŽ, BraziliŽ en Paraguay. In de Indianen dorpjes Corrientes, San Iganacio en Cordoba zijn er Jezuitenkerken en kloosters te bezichtigen. Toeristische trekpleisters zijn ook de zogenaamde Sierras de Cordoba, dorpjes met toeristische faciliteiten in een pittoreske omgeving. De moerasgebieden beginnen meer naar het zuiden toe, dit gebied noemt men los Esteros del Iberia.

De pampaís zijn te vinden in het midden van ArgentiniŽ. Een pampa is een boomloze grasvlakte. Het noordelijke en middengedeelte heet Pampa Humeda, het zuiden en het westen Pampa Seca. De Pampa Humeda is heuvelachtig met veel vegetatie, en Pampa Seca is juist droog en vlak. In het Pampa gedeelte van ArgentiniŽ ligt ook de grootste meren van ArgentiniŽ; Mar Chiquita en het zoutmeer Salinas Grandes.

In dit gedeelte van ArgentiniŽ ligt ook de hoofdstad, Buenos Aires. Bezienswaardigheden in deze stad zijn Plaza de Mayo, Casa Rosado, de kathedraal en het Congreso National.  De stad La Plata is beroemd vanwege de imposante architectuur.Ten zuiden van Buenos Aires zijn de stranden te vinden. In het zuiden van ArgentiniŽ ligt Patagonie. Dit gebied is interessant voor de natuurliefhebbers. In dit gedeelte zijn er verschillende Nationale Parken, zoals Nahuel Huapi, Lanin en het Meren District bij Bariloche.

Vanaf het schiereiland Valdes, naar het zuiden is de kans om pinguÔns, walvissen en zeeleeuwen te zien erg groot. Helemaal in het zuiden liggen de grote gletsjers (Nationale Park Los Glaciares) en ruige berglandschappen van Vuurland. Vuurland is een eilandengroep die wordt gekenmerkt door het steppelandschap en gletsjers. Vanuit dit gedeelte is het mogelijk om per boot de Falkland eilanden te bezoeken.

Foto Argentinie

Standaard Informatie:

Naam: ArgentiniŽ

Hoofdstad: Buenos Aires

Valuta: Argentijnse peso

Inwoners: 40.677.348

Taal: Spaans