Alaska

Alaska is de grootste staat van de Verenigde Staten Alaska heeft veel beschermde natuurgebieden die een thuis bieden aan beren, elanden en Dall-schapen. Het landschap van Alaska is zeer divers: groot, leeg land met uitgestrekte gletsjers, hoge bergmassieven, dichte regenwouden, boomloze toendra’s, taiga’s en diepe fjorden.

De eerste Europeaan die voet aan wal zette in Alaska was Virtus Bering, een Deense navigator die zeilde in opdracht van de Russische tsaar. Bering merkte snel het potentieel op van de grote populatie zeehonden en andere dieren. De Russen stichtten snel een basis voor bonthandel op Kodiak Island. Rond 1860 besloot Rusland het aantal overzeese gebieden in te krimpen en bood Alaska te koop aan. Uiteindelijk tekende de Verenigde Staten een overeenkomst voor de aankoop van het gebied voor ongeveer 7 miljoen euro. Eerst waren het walvissen, later enorme zalmpopulaties, maar het was de ontdekking van goud in 1880 die de economie van Alaska deed groeien.

In 1964 werd Alaska getroffen door een van de zwaarste aardbevingen in de geschiedenis van Noord Amerika. Alaska heeft ook veel eilanden, zoals de Aleoeten, Kodiak Island, Saint Lawrence Island en de eilanden van de Alexanderarchipel. Juneau is de hoofdstad van Alaska, en is gelegen in de smalle strook land tussen de Canadese provincie Brits Columbia en de Stille Oceaan. De stad is vernoemd naar Joe Juneau, die er in 1880 goud vond. De beschermde nationale parken van Alaska zijn:
Het Kluane Nationaal Park bestaat voor 2/3 deel uit gletsjers, afgewisseld met gletsjermeren, toendra ‘s, valleien en bossen.

In het Delani National Park is de hoogste berg van Noord-Amerika te vinden. De berg is 6194 meter hoog. In 1917 werd het gebied rondom de berg en de berg zelf uitgeroepen tot nationaal park. Het bestaat uit Mount McKinley en het Denali National Monument. Mount McKinley behoort tot de Alaska Range bergketen. In het Denali National Park bevindt zich een deel van de grootste breuk in de aardkorst van Noord-Amerika. Door deze grote breuklijn zijn er in het nationale park ook veel rotsformaties te vinden. Diersoorten die in het Delani National Park leven zijn Kariboes, Dall-schapen, grizzlyberen, lynxen, wolven en elanden.

Het Wrangell-St. Elias National Park is een van de jongste nationale parken van Alaska, maar ook een van de grootste. Het park is te vinden in het zuiden van Alaska en strekt zich uit van de Tetlin-laagvlakte tot de Wrangell Mountains en St. Elias Mountains. Mount St. Elias is de op twee na hoogste berg in Noord-Amerika met een hoogte van 5489 meter. Het landschap van het park bestaat uit gletsjers, bergen en ijsvelden.

Het Gates of the Arctic National Park bevindt zich in de poolcirkel en de naam betekent de Poorten tot de Noordelijk IJszee. Het park is bijna totaal niet aangetast door de mens en de flora en fauna zijn daarom heel erg verschillend. In het nationale park zijn bergen en tientallen rivieren en meren te vinden. Langs de rivieren zijn vele soorten bomen te vinden. Om in het park te komen zul je moeten lopen of een vliegtuigje nemen en je af laten zetten in het park. Diersoorten die in dit park leven zijn grizzlyberen, zwarte beren, wolven, Dall-schapen, elanden, kariboes, marmotten en grondeekhoorntjes.

Het Lake Clark National Park midden in de Chigmit Mountains waar zich twee rokende vulkanen bevinden. In dit park zijn rivieren, gletsjer, bergdalen en een groot meer Lake Clark. Lake Clark is een meer dat tussen gletsjers in ligt en dus bestaat uit gesmolten sneeuw. De twee actieve vulkanen zijn Mount Iliamna en Mount Redoubt Om in het park te komen ben je aangewezen op vliegtuigjes, sneeuwscooters of lopend.

Het Glacier Bay National Park ligt 100 kilometer ten noordwesten van Juneau. Er zijn 16 getijdengletsjers te vinden in het park en baaien waarin zich mooie ijsformaties bevinden. In het planktonrijke water in het nationale park is 's zomers de bultrugwalvis te zien, omdat hij dan naar de baaien gaat om er eten te zoeken. Het park is alleen per vliegtuig of boot toegankelijk.
Het Kobuk Valley National Park ligt in een breed dal langs de Kobuk River in het noordwesten van Alaska. Enkele diersoorten die in het park leven zijn grizzlyberen, zwarte beren, kariboes, elanden, wolven en lynxen.

Het Katmai National Park is een bekend park omdat het een maanachtig grondgebied is dat ontstaan is door een vulkaanuitbarsting van enkele tientallen jaren geleden. In het park zijn veel riviertjes, meren, moerassen en bergen te vinden. De bergen en dalen danken hun vormen aan de gletsjers. Uit sommige vulkanen in het Katmai National Park komt nog steeds rook of stoom. In het gebied leven zeeleeuwen, zeeotters, elanden, bruine beren, arenden en nog veel meer diersoorten.

Het Kenai Fjords National Park bestaat uit een kustgebied met bergdalen, fjorden, getijdengletsjers en een extreem groot ijsveld waarin de Kenai Mountains bijna in verdwenen zijn. De eilandjes die zich voor de Kenai-fjorden bevinden zijn eigendom van de regering en horen niet bij het nationale park. Elk jaar komen duizenden zeevogels naar de steile klippen en eilandjes voor de Kenai-fjorden om er hun jongen groot te gaan brengen. In dit park is het mogelijk om een ice-trek op de Matanuska gletsjer te maken.

Foto Alaska

Standaard Informatie:

Naam: Alaska

Hoofdstad: Juneau

Valuta: United States dollar

Inwoners: 655.435

Taal: Engels