Zuid-Korea

Zuid-Korea is een land in het noordoostelijke deel van het Aziatische continent op het zuidelijk deel van het Koreaanse schiereiland dat na de splitsing van het land Korea in 1945 officieel bekend werd als de Republiek Korea. Zuid-Korea grenst aan de gedemilitariseerde zone met Noord-Korea, de Gele Zee, de Straat van Korea en de Japanse Zee. Zuid-Korea heeft ongeveer 3000 eilanden die voornamelijk voor de zuidelijke en westelijke kust liggen. Korea heeft een lange geschiedenis, waarin het ondanks de geografische ligging, ingeklemd tussen de invloedrijke en machtige buurlanden China en Japan, een geheel eigen identiteit heeft ontwikkeld en behouden.

Zo werd in 1234 de boekdrukkunst uitgevonden, waardoor het mogelijk werd om de gehele boeddhistische canon in drukvorm uit te brengen. Ook de vervaardiging van celadon (blauwgroen Koreaanse porselein) zou vanaf deze periode gaan floreren. In 1238 werd Korea aangevallen door de Mongolen. Na deze invasie volgde er een periode van interne conflicten en in 1392 werd de macht gegrepen door neonconfucianistische hervormers onder leiding van generaal Yi Songgye. Deze generaal stond daarmee aan de wieg van een nieuwe dynastie, de Choson dynastie (1392 tot 1910). Het Boeddhisme verloor haar dominante positie als nationale godsdienst en moest plaats maken voor de neonconfucianistische staatsleer. In 1592 werd Korea opnieuw aangevallen, deze keer door Japan.

Generaal Yi Sunshin (1445 tot 1598) zette een legendarisch maritiem defensief op waarbij hij gebruik maakte van zogenaamde schildpadboten die waren bekleed met metalen schilden. De oorlog duurde 6 jaar en zorgde voor een ernstige verzwakking van de Choson dynastie. Vanaf de 17de eeuw ontstonden er verschillende bewegingen die politieke en culturele hervorming nastreefden en de noodzaak tot landbouwtechnische en industriële ontwikkelingen bepleitten. Verscheidene boerenopstanden in 1812, 1862, en in 1894 gaven uiting aan deze nieuw verworven denkbeelden. In de 19de eeuw kreeg Choson te maken met verschillende confrontaties met westerse grootmachten die de opening van het hermetisch gesloten Choson eisten. Aan het einde van deze tumultueuze periode werd Choson ingelijfd door Japan en deze Japanse bezetting zou tot 1945 blijven voortduren.

Nadat Japan zich in 1945 had overgegeven werd het Koreaanse schiereiland onder tijdelijk mandaat van de Sovjet Unie, de VS, Groot-Brittannië en China gesteld. Korea is in 1948 opgesplitst in twee delen. Op 25 juni 1950 kwamen Noord- en Zuid Korea met elkaar in oorlog en deze eindigde in een wapenstilstand in 1953. De Zuid-Koreanen hebben zich sterk gemaakt de meest schilderachtige gebieden te beschermen. Het grootste gedeelte van Zuid Korea is omgeven door twintig prachtige parken. Deze nationale parken van Zuid Korea behoren tot de mooiste attracties van het land. De drie meest bezochte nationale parken van Zuid Korea zijn: Soraksan, Hallasan en Chirisan. In totaal zijn er negentien provinciale parken in Zuid-Korea. Ze zijn meestal nog spectaculairder dan de nationale parken. Dit komt doordat ze maar door heel weinig mensen worden bezocht, eenvoudigweg omdat ze lang niet zo bekend zijn.

De hoofdstad van Zuid-Korea is Seoul, een stad met veel contrasten. Er staan in Seoul nog steeds een aantal zeer oude paleizen, tempels, kerken en imposante stenen poorten. Seoul is ontstaan in 1392 tijdens het Yi tijdperk, dat overigens voortduurde tot en met 1910. De Kyongju vallei is absoluut de moeite waard om te bezoeken. De vallei stamt uit de jaren 668 tot 935 na Christus. Het historische gebied staat vol met tempels, verweerde stenen plateaus, koninklijke grafkelders en ruines. De vroegere koninklijke familie Shilla verbleef graag bij de Anapchi vijver. Toen de vijver in 1974 werd drooggelegd, bleken er een heleboel historische schatten in te liggen.

De Boedistische beelden, juwelen en zelfs een koninklijke sloep die zijn gevonden, liggen tentoongesteld in het Kyongju Nationaal Museum. Pulguksa tempel is de bekendste tempel in de vallei. De bruggen en stenen plateaus (Tabot’ap en Sokkat’ap) zijn zeer bijzonder. Sokkuram grot is gebouwd in de T’ohamsan berg net even boven de Pulguksa tempel. De grot is te bereiken via een wandelpad. De grote granieten Boeddha en 'beschermheiligen' die in de grot te vinden zijn, worden door de Koreanen gezien als het hoogtepunt in de geschiedenis van de Aziatische Boeddha kunst. Om deze belangrijke beelden te beschermen tegen de vochtigheid in de grot zijn ze omgeven door glazen schermen.  In het Tumili park liggen twintig grafzerken, waaronder het graf van Ch’onmach’ong. Toen dit graf in 1973 werd geopend, bleken er tot ieders verbazing edelstenen, juwelen, keramiek, zwaarden en veel goud in te zitten.

Cheju eiland ligt ongeveer op 100 kilometer van het zuidelijkste puntje van het schiereiland, Zuid-Korea. Hier zijn bossen, bergen en velden en de volgende bezienswaardigheden te vinden: Manjang grotten, veertien kilometer lange ondergrondse gangen, behoren tot de langste lavagrotten van de wereld. De gangen worden bewoond door zeldzame dieren. Hallasan berg, de hoogste berg in Zuid-Korea. Pusan, deze stad heeft tevens de grootste haven die de 'heksenketel' wordt genoemd. Haeunde strand voor windsurfen en parasailing. Begraafplaats voor oorlogsslachtoffers Het oorlogsgedenkteken is door de Verenigde Staten opgericht ter herdenking van de 2000 buitenlandse soldaten die werden vermoord in de oorlog van 1950-1953.

Foto Zuid Korea

Standaard Informatie:

Naam: Zuid Korea

Hoofdstad: Seoel

Valuta: Zuid-Koreaanse won

Inwoners: 49.232.844

Taal: Koreaans