Zuid-Afrika

Zuid-Afrika grenst in het noorden aan Namibië, Botswana en Zimbabwe, in het oosten aan Mozambique en Swaziland. De onafhankelijke staat Lesotho wordt in zijn geheel door Zuid-Afrika omsloten. De geschreven geschiedenis begint in Zuid-Afrika op 6 april 1652, als Jan van Riebeeck in dienst van de VOC een verversingsstation sticht bij Kaap de Goede Hoop. De Nederlandse nederzetting breidt zich gedurende de 17e en 18e eeuw langzaam uit, oostelijk tot de Visrivier. In 1806 namen de Britten voorgoed bezit van de Kaap, en er ontstond onenigheid tussen de Britten en de Nederlandse boeren, onder meer over de compensatie voor de afschaffing van de slavernij. Diamanten en goud werden ontdekt, en rijkdom, immigratie en onderwerping van de oorspronkelijke bewoners namen toe.

De Boeren verzetten zich tegen de Britten, maar werden verslagen in de Eerste Boerenoorlog (1880-1881) en de Tweede Boerenoorlog (1899-1902). In 1910 werd de Unie van Zuid-Afrika gevormd, die een onafhankelijke staat binnen het Britse Gemenebest werd. In 1931 werd Zuid-Afrika een Dominion. Zuid-Afrika voerde de politiek van apartheid in, welke na de verkiezingsoverwinning van de Nationale Partij in 1948 nog werd versterkt. In de jaren '90 eindigde de apartheid. Toenmalig President de Klerk liet de bekende antiapartheidsactivist Nelson Mandela vrij op 11 februari 1990, en in 1994 werden er voor het eerst algemene verkiezingen voor alle rassen gehouden, leidend tot een bestuur van de antiapartheidsgroepenring ANC. Sinds 1996 is een nieuwe grondwet in werking. Zuid-Afrika is een republiek in transformatie.

Zuid-Afrika heeft veel particuliere en openbare wild- en natuurreservaten, parken en beschermde gebieden. De hoofdstad van Zuid-Afrika, Pretoria, werd in 1855 gesticht door Marthinus Wessel Pretorius, de eerste president van de Zuid-Afrikaanse Republiek. Pretoria wordt ook wel de jacarande-stad genoemd, vernoemd naar de 60.000 jacaranda-bomen uit Zuid-Amerika die rond 1900 in de stad geplant zijn. Eén van de beroemdste bezienswaardigheden van Pretoria is het Voortrekkersmonument, een enorm gedenkteken opgedragen aan de 'Boers'. In het historische centrum van de stad, op het Kerkplein, staat het standbeeld van Paul Kruger, het monument wordt omringd door een aantal indrukwekkende openbare gebouwen, waaronder het regeringsgebouw en het Paleis van Justitie.

In het noordoosten van Pretoria, op de heuvel Meintjieskop wordt het stadsbeeld gedomineerd door het Uniegebouw. Johannesburg is de grootste stad van Zuid-Afrika. Bezienswaardigheden: South African Transport Museum, Johannesburg Kunstgalerie, Joubert Park, Soweto Kunstgalerie, Standard Bank Galerie, Museum Africa, Market Theatre-complex en Gold Reef City een oud mijnstadje welke nu een museum is. Vanuit Johannesburg is het mogelijk om een excursie te maken naar Soweto. Bezoek Soweto niet zonder ervaren gids. Sun City ligt 150 kilometer van Johannesburg en is de wereldberoemde speeltuin voor volwassenen. In de provincie Mpumalanga ligt het Blyde River Nature Reserve. Dit is een botanisch paradijs met vele zeldzame planten en een overvloed aan wilde dieren.

Durban is de grootste havenstad van Zuid-Afrika. De stad ligt in de provincie Natal en is een kustplaats. Zuid Kust ligt tussen Durban en Port Elizabeth. De Drakenberg heeft 12 pieken boven de 3000 meter. Kaapstad is één van de oudste neder -zettingen in Zuid-Afrika en het thuisland van de inheemse stammen Khoi Khoi en San. Kaapstad ligt aan de voet van de Tafelberg. Op deze 1086 meter hoge berg groeien meer dan 1470 inheemse plantensoorten. Op de oostelijke helling van de Tafelberg liggen bij Kirstenbosch de Nationale Botanische Tuinen. In het centrum van Kaapstad staat het indrukwekkende Kasteel de Goede Hoop. Het kasteel heeft muren van tien meter hoog en telt vijf bastions. Kaap de Goede Hoop is een natuurreservaat dat in 1939 werd gesticht.

Het bekendste is hier Cape Point, waar de Atlantische en Indische Oceanen elkaar ontmoeten. Stellenbosch ligt midden in een wijngebied waar veel van Zuid-Afrika's wijnen vandaan komen. De Tuinroute is een route tussen de Westelijke en Oostelijke Kaap. Oudtshoorn ligt in een gebied met veel struisvogelboerderijen. Andere bezienswaardigheden zijn de Cango Caves en Karoo National Park. Aan de oostelijke Kaap ligt ook Graaff-Reinet, één van de oudste Europese nederzettingen in Zuid-Afrika met nog ruim 200 historische gebouwen en het Karoo National Park. De nationale parken van Zuid Afrika zijn:
Addo Elephant National Park: Dit fraaie nationale park is gelegen op 70 km. ten noordoosten van de havenstad Port Elizabeth. Het huisvest ongeveer 350 olifanten en een relatief groot aantal "zwarte" neushoorns, buffels en verscheidene antilopen en apensoorten. De vogelsoorten die hier leven zijn de zwarte adelaar en de Knysna loerie. Augrabies National Park: Het park ligt ten westen van Upington, in het noordwestelijke deel van de Kaapprovincie aan de Oranje rivier. De watervallen behoren tot de zes grootste ter wereld.

Giant's Castle Reserve:Dit schitterende natuurgebied, met het natuurlijke amfitheater, ligt ten westen van Durban. Het reservaat leent zich voor het observeren van roofvogels. Golden Gate Highlands National Park:
Het nationale park is 11.600 ha groot. Vooral in de zomer groeit er op de grasvlaktes een grote variatie aan bloemen. Hluhluwe en Umfolozi Reserve:
Dit wildreservaat, de bekendste in de provincie KwaZulu-Natal, ligt bijna 270 km. boven Durban.  Het staat bekend om de vele "witte en zwarte" neushoorns.

Itala Reserve:Gelegen in de Pongola-vallei in een prachtige omgeving met een schitterende combinatie van landschappen: bosveld, diepe valleien, rotswanden, granietformaties, groene heuveltoppen en zes rivieren. Het reservaat met de witte en zwarte neushoorn, olifant, giraffe, krokodil en meer dan 300 vogelsoorten was eens de verblijfplaats van koning Shaka en zijn opvolgers. Kgalagadi Transfrontier Park:Het park ligt op ongeveer 250 km. van de plaats Upington. Het wordt gekenmerkt door een golvend zanderig landschap waarop hier en daar een eenzame boomgroep en schrale struiken staan. Zoogdieren en vogels komen hier in vele soorten voor.

Kruger National Park:In dit zeer uitgestrekte en wereldberoemde nationale park, in het noordoosten van Zuid-Afrika, leeft een grote variëteit aan wild. Het Krugerpark heeft de grenzen geopend met Gonarezhou National Park in Zimbabwe en Limpopo National Park in Mozambique. Dit park heet Great Limpopo Transfrontier Park. Mkuzi Reserve:Het ligt 335 km. ten noorden van Durban. In het Mkuzi leven veel van de Afrikaanse diersoorten met uitzondering van de leeuw en de olifant.

Royal Natal National Park:Het Royal Natal nationale park, een van de fraaiste reservaten in de provincie KwaZulu-Natal, bevindt zich ten westen van Durban. U vindt hier een Amfitheater, een massieve monoliet in de vorm van een halve maan en Mont aux Sources, een van de hoogste bergtoppen van Zuid-Afrika. Hier zijn vele kreekjes en snel stromende riviertjes aantreffen, watervalletjes, klein wild als antilopensoorten en vele verschillende vogels. Tsitsikamma National Park:Op bijna twee uur rijden ten westen van Port Elizabeth ligt dit kustpark aan de monding van de Stormsrivier. Wilderness National Park:Dit park is gelegen aan de Tuinroute tussen Knysna en George. Het gebied omvat vijf rivieren, vier meren, twee riviermondingen. Door deze combinatie is dit een van de meest unieke natuurgebieden van het land.

Foto Zuid Afrika

Standaard Informatie:

Naam: Zuid Afrika

Hoofdstad: Pretoria (burgelijke macht), Bloemfontein (rechterlijke macht) & Kaapstad (wetgevende macht enbelangrijkste economische stad)

Valuta: Rand

Inwoners: 48.782.756

Taal: Africaans, Zoeloe, Xhosa & Engels