Zanzibar

Zanzibar is een eiland aan de oostkust van Afrika, dat deel uitmaakt van Tanzania, het nabijgelegen eiland Pemba wordt vaak gerekend als behorend bij Zanzibar. Samen met het eiland Mafia worden ze soms de Specerijeneilanden genoemd. De belangrijkste stad, tevens het economische centrum, is Zanzibar met als historisch centrum Stone Town. Zanzibar heeft als belangrijkste bronnen van bestaan specerijen waaronder nootmuskaat, kaneel en peper en toerisme. Zanzibar is de enige streek waar de Zanzibarfranjeaap voorkomt. Al in de 10e eeuw werden door de Arabieren nederzettingen in dit gebied gesticht, die zich ontwikkelden tot bloeiende republieken die handel met India dreven toen Vasco da Gama ze in 1498 bezocht. In 1503 landden de Portugezen op Zanzibar en vestigden een handelspost.

Aan het eind van de 17e eeuw verloren de Portugezen echter al het gebied ten noorden van Mozambique aan de imam van Muscat, waarna het gebied in allerlei rijken uiteen viel. Zanzibar werd in 1698 onderdeel van de overzeese gebiedsdelen van de sultan van Oman. Hieraan ging nog een periode vooraf die begon in 1503. In 1840 verhuisde Sultan Said de hoofdstad van Oman van Muscate naar Zanzibar. De Anglo-Franse verklaring van 1862 maakte een eind aan deze personele eenheid. Na de moord op Sultan Thuwaini in Oman, weigerde Sultan Majid van Zanzibar nog langer aan de Omanse schatkist bij te dragen. Aan het eind van de 19e eeuw namen de Britten het bewind over. Zanzibar werd een protectoraat van het Verenigd Koninkrijk.

Kort nadat het eind 1963 onafhankelijk was geworden als Zanzibar, werd het met Tanganyika samengevoegd tot Tanzania, waarvan het vanaf 1964 deel uitmaakt. Op 27 augustus 1896 brak de korte Engels-Zanzibarese oorlog uit over de opvolging van Sultan Hamad bin Thuwaini. Deze eindigde met de benoeming van Sultan Hamoud bin Mohammed. Deze oorlog is de kortste oorlog in de geschiedenis: Zanzibar capituleerde na 45 minuten. Aan het eind van de 19e eeuw, tijdens het bewind van de sultan Hamoud bin Mohammed, maakte de Britse regering een eind aan de slavenhandel. In april 1964 sloot hij een verdrag met Tanganyika, waarna de federale republiek Tanzania ontstond. Sinds de jaren tachtig ontwikkelde Zanzibar zich in een meer democratische richting.

Zanzibar heeft het hele jaar door een aangename temperatuur tussen de 25ºC en 35 ºC. In april en mei is het regenseizoen. Op Pemba en Mafia eiland zijn de stranden uitgestrekt en geïsoleerd, met duizenden kleine baaitjes. Het oosten van Zanzibar staat bekend om haar witte stranden met palmbomen, blauwe zee en bijzondere koraalrijke lagunes. Hier en daar pittoreske vissersdorpjes waar de tijd heeft stilgestaan. Er zijn meer dan 25 fantastische stranden op Zanzibar, sommige zo stil en afgelegen dat het enige geluid dat u hoort dat van de zee is. Het biedt prachtige plekken om te zwemmen, te duiken en te snorkelen vanwege de prachtige onderwaterwereld.

Zanzibar staat bekend als één van de tien mooiste duiklocaties ter wereld. Ook het westen van Zanzibar heeft een aantal mooie stranden waar u heerlijk kunt zwemmen. Een leuke excursie is om per dhow naar een van de idyllische eilandjes en zandbanken om te snorkelen of te relaxen. Zanzibar staat bekend als het specerijeneiland. Grote delen van het eiland staan vol met palmbomen en vele kruidenplantages. Stone Town is het oude stadje en het culturele hart van Zanzibar. Het is een plaats vol kleine steegjes, bedrijvige marktjes, moskeeën en Arabische huizen. Ook zijn er in Stone Town dag- en nachtmarkten en het Sultans Paleis te bezoeken. Op de markten van Stone Town zijn verschillende soorten fruit, groenten en specerijen te vinden.

U kunt hier ook heerlijk aan zee zitten en de vele bootjes (dhows) die in de weer zijn met hun vangst bekijken. De cultuur en verscheidenheid aan mensen in Zanzibar zorgen voor een heerlijke keuken en vele goede restaurantjes. Pemba is het meest noordelijk gelegen eiland van de Zanzibar archipel. Aan de westkust liggen talrijke, vaak onbewoonde 'bounty'-eilandjes waar uitstekende sportduik-mogelijkheden zijn. Het is een gastvrij eiland met een vriendelijke bevolking en weinig bezocht door toeristen. Vanuit Zanzibar en Tange gaan Dhow-diensten.

Foto Zanzibar

Standaard Informatie:

Naam: Zanzibar of Unguja

Hoofdplaats: Zanzibar

Valuta: Zelfde als Tanzania

Inwoners: Circa 1.000.000

Taal: Zelfde als Tanzania