Zambia

Zambia grenst aan Congo-Kinshasa, Tanzania, Malawi, Mozambique, Zimbabwe, Botswana, NamibiŽ en Angola. Zambia is een onafhankelijke republiek met als belangrijkste economische factor de mijnindustrie (koper). Er zijn bewijzen gevonden dat Zambia al 300.000 jaar geleden werd bewoond door mensachtige. Waarschijnlijk waren Pygmeevolken de eerste bewoners van Zambia. In de 18de en 19e eeuw floreerde er een slavenhandel in Zambia. Deze slavenhandel bezorgde de bevolking veel leed. In 1895 werd Zambia 'eigendom' van de British South-Africa Company (BSA). In 1924 werd Zambia een Britse kroonkolonie onder de naam Noord-RhodesiŽ.

De Centraal-Afrikaanse Federatie werd in 1961 opgeheven en op 1 januari 1964 werd Kaunda minister-president. Op 24 oktober 1964 werd Noord-RhodesiŽ onder de naam Zambia een onafhankelijke republiek met Kaunda als president. Tussen 1968 en 1991 werden er staatsbedrijven opgericht, daarnaast bleef echter ook de privť-sector bestaan. In 1991 nam het parlement een nieuwe grondwet aan en president Kaunda kondigde voor 1992 verkiezingen aan. Bij de verkiezingen werd Frederick Chiluba tot president gekozen. Kaunda trad af. President Chiluba voerde direct een grootscheepse privatisering door. Hierdoor verkreeg Zambia meer krediet. In juli 1992 schold de Club van Parijs de helft van Zambia's schulden kwijt.

In 1993 pleegden aanhangers van ex-president Kaunda een mislukte staatsgreep. In 1996 werd Chiluba herkozen. Desondanks kon Chiluba tot 2002 president blijven. Op 2 januari 2002 werd Levy Patrick Mwanawasa president. Het grootste deel van het land bestaat uit granietplateaus met een gemiddelde hoogte van 1000 tot 1300 meter. De hoogste piek is te vinden in de Mafinga Hills op 2301 meter hoogte en het laagste punt ligt in de zijrivier de Luanwa van de Zambezi rivier op 329 meter hoogte. West-Zambia is bedekt met een dikke laag zand afkomstig uit de Kalahariwoestijn. Twee van de grootste rivieren van Afrika ontspringen in Zambia; de Zambezi en de Kongo.

Ongeveer driekwart van Zambia behoort tot het stroomgebied van deze twee rivieren en haar zijrivieren, de Kabompo, Kafue en Luangwa. De Victoriawatervallen, in de buurt van Livingstone op de grens met Zimbabwe, zijn 110 meter hoog en 1700 meter breed. Zambia bestaat grotendeels uit savanne: hoog gras met hier en daar een boom. In het noorden langs de rivierdalen en bij de meren komen tropische regenwouden voor. Belangrijke boomsoorten zijn baobab en teak. In de dalen liggen onder meer uitgestrekte moerassen met sterk wisselende waterstanden. In Zambia vind je de grote planteneters (olifanten, steppezebra's, wrattenzwijnen, buffels, verschillende antilopen) en roofdieren zoals leeuwen, panters en hyena's. Ook komen er reptielen, zoals de krokodil en vele insecten zoals de tseetseevlieg en verschillende soorten sprinkhanen voor.

Zambia telt ongeveer 225 soorten zoogdieren en wel 700 verschillende soorten vogels. De puntlipneushoorn wordt ernstig bedreigd met uitsterven. Zambia staat bekend om zijn vele antilopensoorten, waarvan de rode Lechwe uniek is. Er zijn achttien nationale parken en wildreservaten, verspreid over heel Zambia. Hiervan zijn het Kafue National Park (200 kilometer ten westen van Lusaka) en het Luangwa Valley Game Reserve North en South de grootste. Lusaka is de hoofdstad van Zambia. De stad is in 1905 gesticht door Europese kolonisten en vernoemd naar een Afrikaanse leider. Tot de jaren dertig was het maar een heel klein saai provinciestadje. In 1931 werd het de hoofdstad en begon de stad heel snel te groeien. Sinds 1965 heeft de stad een vliegveld, een universiteit en andere hogere onderwijsinstellingen. De stad is rijk aan vele galeries van lokale kunstenaars.

Een van de beste is de Henry Tayali Visual Arts Gallery, iets buiten het centrum. In het Zintu Community Museum is traditionele kunst te vinden. De stad heeft vele openluchtmarkten, de bekendste is de Kamwala Market ten zuiden van het centrum. Het Kalimba Reptile Park kan een leuk uitstapje zijn. Het park heeft een indrukwekkende slangencollectie. Krokodillen en erg speciale Afrikaanse kameleons zijn er ook te bezichtigen. De omgeving van Kitwe is prachtig en er stromen twee grote rivieren. Makwera Falls en Lake liggen ten zuidoosten van Kitwe. Op het meer wordt volop gevist. De watervallen zijn klein maar pittoresk. Op de markt in Kitwe worden leuke souvenirs verkocht zoals koperen beeldjes en Zambiaans handwerk. Ook kunt u in deze stad de mijnen bezichtigen.

Ndola is een belangrijke handelsstad in Zambia. Deze stad produceert mineralen en heeft koper- en olieraffinaderijen. In de omgeving van Ndola zijn een aantal mooie meren, zoals Lake Chilengwa en Lake Kashiba die zijn ontstaan door de koperraffinage. De stad Livingstone, vernoemd naar de Britse ontdekker van Zambia, is ontstaan in 1905 en was van 1911 tot 1931 de hoofdstad van het voormalige Noord-RhodesiŽ. Nog steeds is het een van de Zambiaanse trekpleisters. Dit komt omdat de rivier de Zambezi niet ver van de stad vandaan ligt, net zoals 'het zevende wereldwonder', de Victoria Falls.

Livingstone staat ook bekend om de verschillende sporten die er in de omgeving kunnen worden uitgeoefend, variŽrend van wildwatervaren tot bungee jumpen. Kafue National Park is een van de grootste parken in heel Afrika, met antilopenkuddes en veel ander wild. South Luangwa is een van de beste reservaten ter wereld. Dag-, nacht- en voetsafari's zijn er mogelijk. North Luangwa heeft een indrukwekkend ecosysteem en er komt een aantal Oost-Afrikaanse vogels voor die nergens anders in het land te vinden zijn. Voor de rest komt het overeen met het South Luangwa reservaat.

Foto Zambia

Standaard Informatie:

Naam: Zambia

Hoofdstad: Lusaka

Valuta: Zambiaanse kwacha

Inwoners: 11.669.534

Taal: Engels