Wit Rusland

Wit Rusland was samen met Rusland en Oekraïne een van de oorspronkelijke Sovjetrepublieken. Wit-Rusland verklaarde zich onafhankelijk op 19 september 1991. De hoofdstad van Wit Rusland is Minsk. De Wit-Russische gebieden maakten sinds de veertiende eeuw deel uit van Litouwen en daarmee sinds 1569 tot Polen-Litouwen. Met de Poolse Delingen (1773/1793/1795) kwam het gebied aan Rusland. In 1922 werd Wit Rusland een deelstaat van de Sovjet-Unie (Wit-Russische SSR), waarvan het zich in 1990/1991 losmaakte. Wit-Rusland was een van de oprichters van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten. In 1994 kwam de huidige president Aleksandr Loekasjenko aan de macht.

Het landschap is over het algemeen vlak en kent veel moerasgebieden. Niet meer dan 8 procent van het land is heuvelachtig. Van de Poolse grens in het westelijke zuidwesten tot de Russische grens in het oostelijke noordoosten loopt een langgerekte golvende heuvelrug, genaamd Belaruskya. Doorsnijdende riviervalleien verdelen deze kam in een serie hoogvlakten. Het hoogst gelegen punt van Wit Rusland is de top van de heuvel Dzjarzhinskaja, met een hoogte van 346 meter. Het landschap kent verder oerbossen, geurige velden, moerassen, meren en grote rivieren als de Dnepr, Dvina en Pripyat. Er is een uitgebreid netwerk van natuurlijke rivieren en onnatuurlijke kanalen Er leven in het wild onder meer wolven, vossen, wilde zwijnen, herten, bevers, otters en dassen.

In het natuurreservaat Belavezhskaja Pushcha bij de Poolse grens, Europa’s grootste oerbos, leven bizons. Minsk heeft nog een aantal historische gebouwen. In de Oude Stad, ten westen van de hoofdstraat, staat de barokke Kathedraal van St. Dukhawski, die ooit onderdeel was van een Pools klooster. De voormalige kloostergebouwen zijn gerestaureerd en bieden tegenwoordig onderdak aan een conservatorium. Als u een beeld wilt krijgen van het 17de- en 18de-eeuwse Minsk, kunt u ten oosten van de Svislach rivier een grappig wijkje bezoeken dat volledig is herbouwd in de stijl van deze periode. U vindt hier bovendien diverse cafés en restaurants. In de directe omgeving staat de Magdelena Kerk uit 1847, met een puntige achthoekige klokkentoren en een grote koepel.

De hoofdstraat van Minsk, ‘praspekt Skaryny’, is bijvoorbeeld een levendige promenade en het ‘Park Janki Kupaly’ is een prachtige groene oase, aan weerszijden omsloten door de rivier Svislach. Volgens velen is Hrodna, de aantrekkelijkste stad van Wit-Rusland. Geen andere Wit-Russische plaats heeft de oorlog zo goed overleefd en bezit zoveel fraaie historische gebouwen. De gezelligste straat is Vulitsa Savetsakaja, een met keien geplaveide weg die uitloopt op een park en waaraan zich veel aparte winkels en cafés bevinden. Hrodna heeft diverse bijzondere kerkgebouwen, waaronder een barokke kathedraal de Farny, een renaissancistische kerk met bijbehorend klooster en ten slotte een 12de-eeuwse houten kerk genaamd Sint Boris & Hlib. In 1943 brandden de nazi’s het gehucht Khatyn volledig af.

De plek is tegenwoordig een gedenkplaats. Centraal staat een beeld dat Yuzif Kaminsky voorstelt, die als enige het drama overleefde. Daarnaast is de ‘Begraafplaats van Dorpen’ te zien, die de herinnering levend houdt aan 185 andere tijdens de oorlog vernietigde Wit-Russische dorpen. Even indrukwekkend zijn de ‘Bomen van Leven’, oftewel betonnen palen die symbool staan voor 433 dorpen die na vernietiging weer zijn opgebouwd. En ten slotte de ‘Herinnering Muur’, met een lijst van de Duitse concentratiekampen in Wit-Rusland en een aantal slachtoffers.

Foto Wit Rusland

Standaard Informatie:

Naam: Wit Rusland

Hoofdstad: Minsk

Valuta: Wit-russische roebel

Inwoners: 9.685.768

Taal: Wit-russisch & Russisch