Uganda

Uganda is een land in Afrika, dat grenst aan Soedan, Kenia, Tanzania, Congo-Kinshasa en Rwanda. Uganda is een republiek. Uganda werd op 9 oktober 1962 onafhankelijk van Engeland en het ontleent zijn naam aan het vroegere koninkrijk Boeganda, dat een deel van het zuiden van het land beslaat waaronder de hoofdstad Kampala. De vroegste menselijke bewoners van het gebied waren jager-verzamelaars. Tussen ongeveer 2000 en 1500 jaar geleden kwamen Bantoe-sprekende volkeren, vermoedelijk uit Centraal- en West-Afrika, het zuidelijke deel van het land. Zij brachten en ontwikkelden landbouw, metaalbewerking en nieuwe sociale en politieke ideeën.

De koninkrijken van Boeganda en Bunyoro-Kitara zijn voorbeelden van de eerste vormen van formele organisatie. De koloniale grenzen, gecreëerd door Groot-Brittannië om Uganda af te bakenen, groepeerden een grote verscheidenheid aan etnische groepen met verschillende politieke systemen en culturen. Deze verschillen verhinderden het tot stand komen van een werkende politieke gemeenschap nadat in 1962 onafhankelijkheid was verkregen. Het dictatoriale regime van Idi Amin (1971-1979) was verantwoordelijk voor de dood van ca 300.000 tegenstanders; guerrillaoorlog en schendingen van de mensenrechten onder Milton Obote (1980-1985) kostten nog eens minstens 100.000 levens. Het bewind van Yoweri Museveni sinds 1986 heeft relatieve stabiliteit en economische groei gebracht.

Het landschap van Uganda bestaat voornamelijk uit plateaus en berguitlopers. Het laagste punt is het Albertmeer: 621 meter. Het hoogste punt van Uganda is de Margherita piek op Mount Stanley: 5110 meter. De bronnen van de Nijl, die in 1862 bij toeval door de Britse ontdekkingsreiziger John Hanning Speke ontdekt werden, liggen aan het Oegandese deel van het Victoriameer. De helft van het Ugandese grondgebied, meer nog zelfs als het Victoriameer meegerekend wordt, is niet ontgonnen of bebouwd. In het zuidelijk deel van het land bestaat dankzij de vruchtbare grond en voldoende regenval intensieve landbouw. In het veel drogere en onvruchtbaardere noorden zwerven hooguit herders met kuddes geiten rond. In de moerassen rond de meren doet de papyrus het erg goed.

Ongeveer 12% van Uganda‘s gehele oppervlakte bestaat uit nationale parken en bossen. Hoewel tijdens het Amin-tijdperk het leger artillerieoefeningen hield met als bewegende doelen olifanten en giraffen en er tot op heden nog altijd bovengemiddeld gestroopt wordt, kunt u nog evenveel olifanten zien als in Kenia. In de rivieren en de meren leven duizenden nijlpaarden. De zeldzame gorillafamilies huizen in het Mufumbiro Vulkaangebergte. Bij Lake Edward treft u leeuwen aan die in de bomen leven. Olifanten, leeuwen en nijlpaarden komen soms tot aan de voordeur van de safariloges. Zowel in als buiten de wildparken kunt u wevervogels, kingfishers, buffels, antilopen, Uganda kops, wrattenzwijnen, visadelaars, gazelles, bushbocks en bavianen aantreffen.

Rome mag dan op zeven heuvels gebouwd zijn, de hoofdstad van Uganda, Kampala is op maar liefst tien heuvels gelegen. De naam Kampala is afgeleid van de Kigandese woorden 'kasozi k'empala', wat 'de heuvel der antilopen' betekent. Kampala is een jonge stad. Zijn oorsprong gaat terug tot 1881 toen koning Kabata van Buganda zijn hof hield op de Rubaga en Mengo heuvels. Pas bij de onafhankelijkheid in 1962 werd Kampala een echte hoofdstad. Kampala is geen interessante stad. Wat wel een bezoek waard is de Nakasero groente- en fruitmarkt en de Owino markt op Nakyubo Place.

Andere bezienswaardigheden in Uganda: Kasubi kerkhof, vijf kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Kampala aan de Holma road ligt de traditionele begraafplaats van de Buganda koningen Kabakas Mutesa I, Muwanga, Daudi Chwa en Mutesa II. Ook ligt er het voormalige Buganda paleis Muzibuazaala-Mpanga, een cirkelvormig gebouw met een rieten dak en een diameter van 14 meter. De Wamala schrijn, deze schrijn voor Kabata Suna II werd in 1856 in Mpigi opgericht. Hij was de zoon van Kabaka Kamanya en de eerste Kabaka die contact had met Arabische handelaren. De Namugongo martelaren schrijn. Deze schrijn, op 12 kilometer van Kampala gelegen aan de Jinja road, werd opgericht ter nagedachtenis aan de twintig Ugandese Christenen die door Bakaka Mwanga in 1886 levend verbrand werden.

Fort Lugard, dit fort werd in 1890 opgericht door de Britse captain Lugard. Tussen 1908 en 1910 werd het uitgebreid en diende jarenlang als zetel voor het Britse gouvernement. Onder het bewind van Idi Amin werden de wallen gesloopt. Fort Katasiha, dit fort werd in 1894 door de Engelsen gebouwd om Omukama Cwa II Kabalega te onderwerpen. Kabalega gebruikte een naburige grot als schuilplaats. De Nyero rotsschilderingen zijn te vinden bij de granietheuvel Moru Ikara bij het dorp Nyero toont talloze afbeeldingen van kano's, zebra’s en nog veel meer. Uganda heeft diverse wildparken en natuurreservaten: Murchison Falls National Park: Het Murchison Falls National Park is het grootste Oegandese wildpark: De Nijl verdeeld het park in tweeën.

Het landschap varieert van dicht regenwoud in het heuvelachtige zuidwestelijk deel tot vlakke savannes in het noordwesten. Het meeste wild komt voor op het schiereiland dat door de Victoria Nijl en de Albert Nijl gevormd wordt. U treft er chimpansees, olifanten, giraffen, buffels en antilopen aan. Langs het water en in de moerassige rietvelden wemelt het van de vogelsoorten. Ook de waterval in dit park is indrukwekkend. Vanaf de Paraa Lodge is het mogelijk om een boottocht met een excursie scheepje naar de watervallen maken. Onderweg ziet u nijlpaarden, krokodillen en aan de wal olifanten, buffels en giraffen. Bij de waterval leven reusachtige nijlbaarzen en tijgervissen. De record nijlbaars die hier omhoog werd gehaald woog 150 kilo. Vis safaris behoren ook tot de mogelijkheden.

Lake Mburo National Park: Het Lake Mburo National Park ligt tussen Masaka en Mbarara in westelijk Oeganda en is het enige park dat een compleet meer bevat. Het wordt omringd door heuvels met acacia's en groene valleien waarin vier kleinere meren liggen. Dankzij die afwisseling is het park ook 357 vogelsoorten rijk. Het wild wat hier leeft is indrukwekkend: impala's, stekelvarkens, buffels, antilopen, zebra's, warthogs, luipaarden, klipspringers, impala's, elanden, krokodillen en hyena’s. Behalve safari's, boottochten en wandelingen maken, kan men ook naar Lake Mburo Heritage Village. Rwenzori Mountains National Park: De Rwenzori Mountains zijn de legendarische 'Bergen van de Maan', die de Griekse filosoof/geograaf Ptolemeus in de tweede eeuw beschreef. De bergen kennen een brede verscheidenheid aan afro-alpine vegetatie, zoals reuzen lobelia's. In de lagere delen leven chimpansees, olifanten, wilde zwijnen, luipaarden en olifanten. Ook zeldzame vogelsoorten als de Rwenzori touraco, de francolin en de whitenecked raven komen hier voor.

Het Rwenzori Park is alleen toegankelijk tijdens de droge maanden juli en augustus en tussen december en februari. Bwindi National Park: In het Bwindi National Park werd in 1991 uitgeroepen tot beschermd woonverblijf voor de laatste berggorilla's. Hier leeft de helft van 's werelds berggorilla families. Vergunningen om de gorilla's te bezoeken zijn zeer gelimiteerd. Het is een van de rijkste Oost Afrikaanse parken wat verscheidenheid aan wild en flora betreft. Columbus apen, olifanten, luipaarden, genets. duikers, civets, otters en vele soorten vleermuizen leven hier. Kibale Forest National Park: Kibale Forest National Park herbergt de grootste concentratie apen ter wereld. Favoriete attractie zijn de 500 chimpansees die hier leven. Ze zitten meestal in de grote vijgenbomen rijpe vijgen te eten. In het woud leeft ook een grote groep olifanten. Dankzij de afwisselende flora treft u hier ook veel vlindersoorten en vogels aan.

Queen Elisabeth National Park: Het Queen Elisabeth National Park was een van de parken met de grootste rijkdom aan wild, maar ook hier werden veel dieren tijdens de oorlog met Tanzania verkleind. Gelukkig is het wildbestand de laatste jaren weer groeiende. Een boottocht over het Kazingakanaal, dat Lake Edward en Lake George met elkaar verbindt, garandeert honderden nijlpaarden en een overvloed aan vogels, zoals pelikanen, visarenden, kingfishers en cormoranten. Op een vlakte bij Lake George leven honderden Uganda kops, een antiloop die aan de impala doet denken. Het zuidelijk deel van het park bij Ishasha is vooral in trek vanwege zijn boomklimmende leeuwen, die in de bovenste takken van oude vijgenbomen huizen. Een ongebruikelijke gewoonte voor leeuwen.

Foto Uganda

Standaard Informatie:

Naam: Uganda of Oeganda

Hoofdstad: Kampala

Valuta: Ugandese shilling

Inwoners: 31.367.972

Taal: Engels & Swahili