Togo

Togo is een land in Afrika, dat grenst aan Ghana, Burkina Faso, Benin en aan de Atlantische Oceaan (Baai van Benin). Het huidige Togo wordt beheerst door de Ewe volkeren en de Kabyé . De Ewe vestigde zich pas in de 18e eeuw in Togo. Portugezen, Spanjaarden, Denen en Hollanders vestigden in de 18de en 19e eeuw handelsposten, maar het binnenland bleef onontdekt. De Duitse handelaar Gustav Nachtigal sloot een verdrag met de voornaamste Ewe-stamhoofden, waarna Togo onder de naam Duits Togoland een Duits protectoraat werd. Nachtigal bleef tot 1884 in Togo met de titel rijkscommissaris. Het echte koloniale bestuur van Togo werd echter pas in de twintigste eeuw gevestigd.

Vlak na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog werd Togo door de Fransen en Britten op de Duitsers veroverd. Op 27 april 1960 werd Togo een onafhankelijke republiek met Olympio als eerste president en premier. Op 14 januari 1967 trok het leger de macht naar zich toe en werd generaal Étienne Eyadéma president en minister van Defensie. In september 1992 werd er een mislukte staatsgreep gepleegd door het leger. Ruim 200.000 mensen sloegen op de vlucht. In 1996 wist de RPT echter weer de meerderheid te behalen. Op 5 februari 2005 overleed president Eyadéma na een regeringsperiode van 38 jaar. Het leger greep de macht en installeerde zijn zoon Faure Eyadéma als president. Dit alles ging in tegen de grondwet van Togo, volgens welke de parlementsvoorzitter waarnemend president zou moeten worden.

Onder pressie van de Organisatie voor Afrikaanse Eenheid  en o.a. Frankrijk trad Faure Eyadéma op 25 februari 2005 af en werd opgevolgd door Abass Bonfoh. De nieuwe regering schreef presidentsverkiezingen uit voor 24 april 2005. Faure Eyadéma stelde zich kandidaat voor het presidentschap en won deze. Togo wordt voornamelijk ingenomen door het Togogebergte dat naar het zuiden overgaat in een kristallijn plateau van gemiddeld 400 m hoogte. De belangrijkste rivier is de Mono. Midden in het land liggen de belangrijkste nationale parken Foret de Fazao en Parc National de la Keran. Togo heeft een tropisch regenrijk klimaat met in het noorden een regentijd die loopt van maart tot oktober.

Togo bestaat voornamelijk uit savannen die op veel plaatsen overgaan in bos. In het noorden komen steppen voor. Langs de rivieren zijn er galerijwouden en in het gebergte regenwoud. De dierenwereld van Togo is die van het West-Afrikaanse regenwoud en de aangrenzende savannetypen en omvat onder andere verschillende soorten apen, hyena, leeuw, panter, olifant, nijlpaard, buffel en veel antilopen, waaronder de zeldzame bongo en duikers. Ook het reuzenzwijn komt in Togo voor. De vogelwereld is bijzonder rijk, er lopen grote aantallen ooievaars, kraanvogels en maraboes rond. Twee reservaten op de grens van de bos- en savannezone vormen de aanzet van een natuurbeschermingspolitiek. Lomé was vroeger de parel van West-Afrika. Bijna iedereen die een reis maakte door West-Afrika, maakte een omweg om het strand bij de hoofdstad te bezoeken.

Op het Place de l'Independence zijn bronzen beelden van president Eyadema en zijn moeder te zien; beide werden verwijderd tijdens de politieke onrust in 1991. Het Palais des Congres was vroeger het hoofdkwartier van de partij van Eyadema. Achter het Palais staat het Nationale Museum. Het museum herbergt een collectie van historische voorwerpen, keramiek en houtsculptuur. Voor shoppers is het Grand Marche, een drie verdiepingen tellend winkelcentrum in hartje Lomé, een aanrader. Voor liefhebbers van batik, houtsculptuur en leerkunstuitingen is een bezoek aan het Village Artisanal een aanrader.

Hier ziet u ook de kunstenaars die de kunststukken hebben gemaakt aan het werk. Een andere aanrader is de markt achter het Hotel du Golfe. Het Marche des Feticheurs, 8 km ten westen van het centrum, is een markt waar ingewanden en andere zaken van dieren verkocht worden; deze worden gebruikt voor religieuze doeleinden. Iedereen die Togo bezoekt moet deze markt bezoeken. Togoville ligt vlak bij het Togomeer en deze streek is zeer de moeite waard vanwege de geschiedenis. Tijdens de slavernij werden de voodoobeoefenaars uit dit gebied als slaven naar Haïti gebracht. Chief Mlapa III tekende hier een vredesakkoord met de Duitse reiziger Nachtigal, waarmee de Duitsers het land in handen kregen. Verdere bezienswaardigheden in dit gebied is het huis van het stamhoofd, het Royal Maison, waar Mlapa V Moyennant woont.

Hij geeft rondleidingen op zijn landgoed en hij laat foto's zien van zijn grootvader en zijn troon. Het is geheel gratis maar het stamhoofd verwacht wel een cadeautje na de toer. Verdere attracties zijn de kerk en het Village Artisanal. De kerk heeft beroemde foto's van de verschrikkelijke dood van beruchte Afrikaanse martelaars. Aneho was de koloniale hoofdstad van Togo tot 1920. Het is een stad die tot leven komt als de zon ondergaat. De straten worden bevolkt door muzikanten, discogangers en verkopers. Hier kunt u rustig wat drinken en een praatje maken. Kortom, relaxen. Foret de Fazao ligt in de Malfacassabergen in het midden van Togo, een gebied waar veel tropische bomen, watervallen en heuvels zijn.

Hier is het mogelijk om wilde dieren zoals leeuwen, olifanten, hyena's en veel meer te zien. Kara is een stad waar twee brouwerijen en een modern radiostation gevestigd zijn. De stad is een aanrader voor bierliefhebbers. In de regio Mont Kabye zijn de dorpen Landa en Ketao bekend om de markten waar handgemaakte kunstwerken verkocht worden. Het dorp Pagouda staat bekend vanwege de muziek. Parc National de la Keran is het een na grootste reservaat voor wilde dieren als leeuwen, olifanten, giraffes en verscheidene vogelsoorten. 30 kilometer ten zuiden van Keran ligt de vallei van Tamberma. Hier is het mogelijk om een rondleiding te krijgen van de bevolking om hun huizen te bekijken. Ze zijn bijzonder vanwege de torentjes en de dikke muren waarmee de huizen met elkaar zijn verbonden.

Foto Togo

Standaard Informatie:

Naam: Togo

Hoofdstad: Lomé

Valuta: CFA-frank

Inwoners: 5.858.673

Taal: Frans