Tanzania
De Verenigde Republiek Tanzania is een onafhankelijk land in Oost-Afrika en grenst aan Congo-Kinshasa, Rwanda, Burundi, Oeganda, Kenia, Mozambique, Malawi en Zambia. Waarschijnlijk werd Tanzania al 1,8 miljoen jaar geleden bewoond door mensachtige wezens. In de oudheid werden er contacten onderhouden met Egypte. In de 4e eeuw voor Christus kwamen de Arabieren en Perzen handel drijven in Tanzania. Tussen de vijftiende en negentiende eeuw bezaten de Portugezen een monopoliepositie wat betreft de handel met Tanzania, doch werden in 1828 door de Arabieren verslagen. In 1884 sloten vertegenwoordigers van de Duitse Oost-Afrika Vereniging verdragen met de plaatselijke stamhoofden, waarna de Duitse Oost-Afrika Vereniging Tanganyika koloniseerde.
In 1890 werd Tanganyika een Duitse kolonie. Een opstand tegen het Duitse gezag in 1907 werd door de Duitsers hardhandig onderdrukt. In 1914 geraakte Tanganyika als Duitse kolonie betrokken bij de Eerste Wereldoorlog. Op 14 november 1918 capituleerde Von Lettow toen hij hoorde dat de strijd in Europa voorbij was. In 1919 werd Tanganyika een Brits mandaatgebied en werd het links rijden ingevoerd. Na de Tweede Wereldoorlog groeide het nationale bewustzijn onder de autochtone bevolking en werden er partijen en verenigingen opgericht. In mei 1961 verkreeg het land volledig zelfbestuur, en op 9 december 1961 werd Tanganyika een onafhankelijk land. Op 26 april 1964 verenigde Tanganyika zich met de eilanden Zanzibar en Pemba en kwam de Federale Republiek Tanzania tot stand.
De bekendste plek in Tanzania is de berg Kilimanjaro. Dit is de hoogste vrijstaande berg ter wereld en tevens één van de grootste vulkanen die ooit uit de aardkorst wist te barsten. De piek Uhuru is 5895 meter hoog en wordt met recht 'het dak van Afrika genoemd'. Zowel in het westen als in het oosten bevindt zich de twee 'armen' van de Great Rift Valley, de Afrikaanse slenk. Deze zijn erg bepalend voor een groot gedeelte van het landschap. De Great Rift Valley vindt zijn oorsprong in Turkije en loopt via de Dode Zee en de Rode Zee naar Ethiopië waar hij zich splitst in een oostelijk en een westelijk gedeelte.
Het oostelijke gedeelte komt via Kenia Tanzania binnen. Als gevolg ervan ontstonden onder andere Lake Natron en Lake Manyara. De westelijke arm komt via Oeganda Tanzania binnenstromen. Lake Tanganyika is hier het directe gevolg ervan. Na het verlaten van Tanzania komen de armen van het Great Rift Valley weer bij elkaar in Malawi in Lake Nyasa. Ze eindigen voor de kust van Mozambique. Aan de kust van de Indische Oceaan komen mangrovebossen voor, meestal in de vorm van struiken en lagere bomen. Direct achter het mangrovegebied bevinden zich de kustbossen. De bomen zijn er altijd groen als gevolg van overvloedige regenval en ze worden ook iets hoger dan de mangroven.
Droge savannen komen op verschillende plaatsen in Tanzania voor: in het noordoosten direct achter de kustbebossing, in het noordwesten aan de grenzen met Oeganda en Rwanda en westelijk van Lake Victoria en aan de oostelijke zijde van dit meer met een uitloper naar Centraal-Tanzania. De vochtige savannen vind je verspreid over het hele land onder andere in het Saadani Wildreservaat en het Uwanda Nationaal Park. Het grootste deel van het land wordt in beslag genomen door miombobos. Je treft deze bebossing aan in het gehele zuidelijke deel van Tanzania. De gordel komt vanuit het oosten en begint daar direct achter de kustbossen. Dan loopt de gordel via het zuiden en zuidelijk Centraal-Tanzania westwaarts tot aan de noordzijde van Lake Tanganyika.
Het gaat vaak om dichte, middelhoge bebossing en je kunt er slechts korte tijd echt van genieten. Regenwouden vind je in het noordoosten (Kilimanjaro en Meru) en in de zuidelijke berggebieden (Livingstone, Uporoto en Mbizi). Veel mensen reizen naar Tanzania om kennis te maken met de dieren in hun oorspronkelijke omgeving. Hoewel ze beschermd zijn, is het makkelijk ze te ontmoeten. Overal in het land komen wilde dieren voor. De nationale parken en wildreservaten zijn echter de plaatsen bij uitstek om ze gemakkelijk te observeren en om veel verschillende dieren bij elkaar te vinden. Toen sultan Sayyid Majid in 1862 Mzizima bezocht was hij meteen verkocht.
Hij was vooral gecharmeerd van de pracht van de omgeving en vooral van de ligging van de plaats, beschut aan een baai. De sultan ging in onderhandeling met de Zaramo- en de Shomvi-stammen, de bewoners van het gebied langs de rivier Kurasini. Hij wilde er een paleis bouwen en zijn kwartieren van Zanzibar verplaatsen naar deze idyllische plek. Hij noemde het Dar es Salaam, haven van de vrede. Het werd een wijk met diverse straten in de omgeving van het tegenwoordige Sokoine Drive en de bouw begon. In latere tijden lieten de Duitse en Britse overheersers in de stad hun architectonische sporen na.
Dar es Salaam is niet direct een stad van uitzonderlijke schoonheid, je kunt er best een leuke wandeling maken. Bezienswaardigheden: Askari-monument, standbeeld welke werd opgedragen aan de Afrikaanse troepen en dragers die omgekomen waren in de koloniale tijd. Het nationale museum met aan de linkerkant de botanische tuinen. Het museum is een bezoek zeker waard. Er is veel interessant materiaal over de lange historie van het land te vinden. De botanische tuinen ondergingen aan het einde van 1998 nog een grondige opknapbeurt. De haven met een vismarkt. Aan de overzijde van de weg staan veel verschillende historische gebouwen, het casino, het vroegere gouverneurshuis en het gebouw van de toeristenvereniging, gevestigd in The Old Yacht Club. De Lutherse kerk.
Tussen de kerken in vind je het Seyyid Barghash House. Dit huis is gebouwd in 1869 en was oorspronkelijk bedoeld voor het innen van de havengelden. Een ander gebouw is het Atiman House, de vroegere missiepost van de White Fathers. Tegenover de rooms-katholieke kathedraal is de vertrek- en aankomstplaats van onder andere de veerboten naar Zanzibar en Pemba. Ernaast liggen de oude en nieuwe gemeentehuis. Beide gebouwen zijn fraai van vormgeving, maar worden eveneens al langdurig gerestaureerd. De klokkentoren. Enkele schitterende moskeeën. De mensen zijn niet van fotograferen gediend op religieuze gronden, de politie niet vanwege 'het strategische en economische belang van de haven'. Vanuit de stad is er een aantal excursies te maken.
Het aanbod voor snorkelaars en duikers is eveneens aardig groot. De mogelijkheid tot sportvissen is niet zo groot. In het midden en het zuiden van Tanzania treffen we onder andere het Mikumi National Park, het Ruaha National Park en het wildreservaat Rungwa. Het voormalige beschermde bosgebied in de Udzungwa-bergen is sinds kort eveneens een nationaal park. Misschien het bekendst van alle reservaten, maar zeker het grootst, is het wildreservaat Selous waarvan slechts een gedeelte toegankelijk is gemaakt. Westelijk Tanzania heeft ook uitgebreide gebieden waar de natuur heer en meester is. Hierbij kun je denken aan het Gombe Stream National Park, het Nationale Park in de Mahale-bergen, het Katavi National Park en het beschermde gebied rond de rivier Ugalla.
Het wildreservaat Biharamulo in het noordwesten van Tanzania maakt de kring rond. Ook in en aan het water kent Tanzania beschermde gebieden. In Lake Victoria bijvoorbeeld, bevindt zich het eiland Rubondo dat als nationaal park is aangewezen. Voor de oostelijke kust in de Indische Oceaan bevinden zich diverse eilanden die op korte termijn tot beschermd gebied zullen worden verklaard. Te denken valt aan het eiland Mafia, maar ook gebieden voor de kust bij Dar es Salaam met hun uitzonderlijke koraalriffen.