Taiwan

Taiwan is een staat in Oost-Azië, Het ligt in de Oost-Chinese Zee, ten oosten van de Volksrepubliek China ten zuid westen van Japan en ten noordoosten van de Filipijnen. Het grondgebied van Taiwan omvat één groot eiland en een groot aantal kleine eilandjes. Hoewel Taiwan al in 1895 voor het eerst onafhankelijkheid claimde, en een eigen constitutionele democratie vormt, is de huidige politieke status nog altijd betwist. Onder zware diplomatieke druk van China hebben meer en meer landen hun diplomatieke betrekkingen met Taiwan moeten opzeggen. Ook door Nederland en België kon de regering in Taipei niet worden erkend. De Volksrepubliek China noemt Taiwan een opstandige provincie.

Vanaf 1622 vestigden Nederlanders en andere personen gelieerd met de Verenigde Oost-Indische Compagnie zich op het eiland. Tot 1642, toen het gehele eiland in Nederlandse handen kwam, breidde men de controle over het eiland uit. Op 1 februari 1662 gaven de Nederlanders zich gewonnen en kwam het gehele eiland in handen van de Mantsjoes onder leiding van de Qing-dynastie. In 1885, in het kader van het Verdrag van Shimonoseki werd Taiwan ontruimd door de Chinese troepen van de Qing-dynastie om plaats te maken voor Japanse troepen. In de tussentijd, in 1885 genoot Taiwan korte tijd onafhankelijkheid als de Republiek Formosa of Republiek Taiwan. Na de Japanse invasie vluchtten velen van deze ambtenaren. Tot het eind van de Tweede Wereldoorlog (1945) was Taiwan van Japan, maar na de Tweede Wereldoorlog kwam Taiwan wederom in Chinese handen.

De eisen op de rest van China worden minder sterk gebracht of zelfs volledig van de hand gewezen. Onder Lee Teng-Hui wordt Taiwan een democratie. Taiwan heeft een subtropisch klimaat. Het eiland Lanyu ligt ongeveer zestig kilometer ten zuidoosten van Taiwan. Het is een vulkaaneiland met een tropisch klimaat. De bewoners, de Yami, verschillen van de andere inwoners van het land. Hun cultuur ligt dichter bij die van de Filipijnen dan bij de cultuur van de Taiwanezen. De Yami spreekt ook een dialect dat in de verste verte niet op Chinees lijkt. Ze bouwen hun huizen onder de grond, om de veel voorkomende orkanen te kunnen weerstaan.

De kust wordt gevormd door zwart vulkanisch gesteente en is schitterend om te zien. Het Maolin-park ligt op een uurtje rijden van Kaoshiang, de tweede stad van Taiwan. Het is een mooi wandelgebied. Er ligt een klein dorpje dat Tona heet. In de buurt liggen een paar warmwaterbronnen. Tussen Taiwan en het vasteland van China ligt de Penghu-archipel, die uit 64 eilanden bestaat. De eilandjes zijn veelal begroeid met gras en hebben mooie stranden.  Tapei, de hoofdstad, groeit enorm snel. Nog niet zo lang geleden woonden hier alleen maar boeren die rustig hun rijst verbouwden. Het is een moderne stad met grote gebouwen, drukke straten en glazen, glanzende kantoren. De stad is verdeeld in twaalf districten. Chunsan Road verdeelt de stad in oost en west. De straten worden ook in oost en west verdeeld.

Chunghsiao en Pateh Road verdelen de stad weer in noord en zuid, zodat bij een straatnaam de term ‘zuidoost’ kan staan. Waar Tapei nu ligt, was vroeger een meer, dat in de loop der eeuwen is opgedroogd. Vanaf 1790 werden er meerdere nederzettingen gesticht. Toen de Japanners het eiland gingen bezetten in 1895, groeide Tapei van een boerengemeenschap uit tot een volwaardige stad. De Japanse bezetter bleef tot 1945. De stad werd in de Tweede Wereldoorlog uitvoerig gebombardeerd, waardoor veel van de infrastructuur werd vernield. Tijdens de top van de drie grootmachten uit de oorlog, werd bepaald dat Taiwan weer onder Chinees bestuur zou komen. Tijdens zijn regeerperiode, verplaatste Chiang Kaishek zijn regering naar Tapei.

Onder zijn leiding groeide Taiwan in de jaren zestig uit tot een van de rijkste landen van Azië. Tapei groeide mee en werd een metropool, ook naar westerse maatstaven. Alishan is een stad in de bergen. Zeer verfrissend als je de drukte van Taipei wilt ontvluchten. Het ligt vlak bij de berg Cushan, dat een mooi uitzicht biedt op de omgeving. Met een stoomtrein kun je vanuit Alishan de bergen in. Klimfanaten kunnen een vergunning aanvragen om de berg Yushan te beklimmen. Alishan is het beste door de week te bezoeken.  De stad is vanuit Taipei en andere steden met de bus te bereiken. Tainan ligt in het zuidoosten van Taiwan en is de tempelstad van het eiland. Verspreid door de stad liggen honderden tempels.

In de East Mountain-tempel komen gelovigen praten met gestorven familieleden of drijven er geesten uit. In de Mito-tempel staat een mooi standbeeld van de godin Kuanyin met de duizend armen. De Chusitempel is de grootste tempel in Tainan en ligt in een park. De Kaiyuantempel is een klassieke boedistische tempel met veel pagodes. Vlakbij de stad Tiensiang ligt de Taroko-kloof. Een van Taiwans mooiste plekjes. De kloof is negentien kilometer lang en via steile rotsen komen bergstroompjes uit in een rivier. Boven de ingang is een waterval gemaakt. Ter nagedachtenis aan de 450 slachtoffers, die aan de Taroko-snelweg werkten en daarbij om het leven kwamen.

Foto Taiwan

Standaard Informatie:

Naam: Taiwan

Hoofdstad: Taipei

Valuta: Taiwanese dollar

Inwoners: 22.920.946

Taal: Manderijn