Tadzjikistan

Tadzjikistan is gelegen in Centraal-AziŽ en grenst aan Oezbekistan, KirgiziŽ, China en Afghanistan. Al vierhonderd jaar voor onze jaartelling kwamen met Alexander de Grote de eerste Europeanen in dit gedeelte van de wereld. Hij was het die hier steden stichtte die zijn blijven bestaan tot op de dag van vandaag.

Tadzjikistan was van 1924 tot 1929 als Tadzjiekse ASSR een onderdeel van de sovjetrepubliek Oezbekistan. In 1929 werd Tadzjikistan een aparte Sovjetrepubliek. Tot 1991 maakte Tadzjikistan deel uit van de Sovjet-Unie. De natuur in Tadzjikistan is erg mooi. De toppen van het Pamirgebergte worden door de lokale bevolking 'het dak van de wereld' genoemd.

Deze bergen hebben Bloeiende bergweiden, schitterende uitzichten, witte sneeuwhellingen en mooie gletsjers. Het Pamirgebergte zijn uitlopers van de Himalaya. De hoogste toppen van Tadzjikistan zijn Piek Samanid en Piek Lenin. Ze zijn respectievelijk 7495 en 7127 meter hoog. Dieren die in deze bergen leven zijn onder andere zwijnen, lynxen, wolven en beren. Hoog in de bergen leven ook nog sneeuw luipaarden.

De bergen worden ook vergeleken met de Alpenweiden, er groeit dan ook Edelweiss, allerlei soorten gras en wilde bloemen. De regering van Tadzjikistan heeft plannen gemaakt om natuurparken te ontwikkelen. De belangrijkste rivieren die Tadzjikistan doorsnijden zijn: de Syr Darja, de Pjandsj en de Amoe Darja.

De hoofdstad van Tadzjikistan is Doesjanbe. Doejanbe is gebouwd op de ruÔnes van een door het Rode Leger vernietigd zijn. Vanwege de aardbevingen is er niet veel hoogbouw te vinden in Doejanbe. Doejanbe ligt in de Gissarvallei op het traject van een oude handelsroute. Niet ver buiten de stad staat nog een oud fort, dat diende ter bescherming van rondtrekkende karavanen, het Gissarfort.

De betekenis va Doejanbe is maandag markt. De Barakat is een van de grootste markten in het stadscentrum. Een andere markt die het waard is te bezoeken is de grote autobazaar. Interessante bezienswaardigheden zijn verder het Etnografisch museum en het Tadzjikistan Unificatie museum. Beide musea hebben een collectie van cultuur- en kunstvoorwerpen en bieden een inzicht in de natuur, geschiedenis en kunst van Tadzjikistan.

Het Pamirgebergte, Het gebied voor bergsporters Zorg er voor dat je niet per ongeluk de grens met Afghanistan oversteekt. De zeer religieuze Taliban is niet erg gek op toeristen. De belangrijkste stad in het gebied is Khorog. Khojand is de oudste stad van het land. Ze werd 2300 jaar geleden gesticht door een Griek: Alexander de Grote.

Khojand biedt qua bezienswaardigheden bijna net zo weinig als de hoofdstad, maar de stad heeft een meer sympathieke sfeer. Een paar gebouwen, die interessant zijn in Khojand, zijn de moskee en het mausoleum van Sjeik Massal ad-Din. Verder is een wandeling langs de rivier of een bezoek aan de Panchshanbe-bazaar een manier om de stad beter te leren kennen

Foto Tadzjikistan

Standaard Informatie:

Naam: Tadzjikistan

Hoofdstad: Doesjanbe

Valuta: Somoni

Inwoners: 7.211.884

Taal: Tadzjieks