Somalië
Somalië is een land in Afrika, dat grenst aan Djibouti, Ethiopië en Kenia. Somalië heeft momenteel geen centrale overheid; zeggenschap over delen van het land wordt betwist door een aantal elkaar hevig bestrijdende groeperingen. De voormalige Britse kolonie Brits Somaliland ging in 1960 samen met Italiaans Somaliland om Somalië te vormen. In 1974 waren er in Ethiopië officieren aan de macht gekomen. Kolonel Mengistu Haile Mariam, een marxistische sympathisant, trad naar voren als de sterke man. Het regime van Siyad Barre streefde van het begin af aan naar een 'Groot-Somalië' waar ook de Ethiopische provincie West-Somalië bij zou moeten horen.
West-Somalië wordt bewoond door de Ogaden, een aan Somaliërs verwante bevolkingsgroep. In 1977 brak er een oorlog uit tussen Somalië en Ethiopië. In 1980 schoot de VS het internationaal geïsoleerde Somalië van Siyad Barre te hulp. In ruil voor strategische bases besloot de VS Somalië vooral op militair gebied te steunen. In 1980 riep Siyad Barre de noodtoestand uit. Vanaf de jaren '80 werd er in Somalië ook een burgeroorlog uitgevochten. Revolutionaire bewegingen in Noord-Somalië bestreden de regering. In 1988 sloten Somalië en Ethiopië vrede. De burgeroorlog ging echter onverminderd door. Somalië had gedurende de periode 1992-2005 geen effectieve regering meer, maar krijgsheren.
Het land werd opgesplitst in verschillende delen en elk deel heeft zijn eigen clan. De bevolking van Somalië is anders dan de rest van de landen in Afrika. Men spreekt één taal, heeft één cultuur en heeft één godsdienst: de islam. Toch is de bevolking van het land gesplitst in vele verschillende clans. Door de ruzie tussen de clans zijn veel burgeroorlogen ontstaan en het gevaar voor nieuwe burgeroorlogen bestaat nog steeds. Mogadishu werd in de tiende eeuw door Arabieren gesticht. De stad beleefde haar hoogtepunt in de dertiende eeuw toen de moskee van Fakir al Din en de minaret van de grote moskee gebouwd werden. Het verschil tussen Mogadishu en andere Oost-Afrikaanse steden is dat het nooit veroverd is geweest door de Portugezen; het is altijd bestuurd gebleven door de eigen bevolking, totdat de bevolking zich overgaf aan de sultan van Oman in de 19e eeuw.
In het midden van de 20e eeuw namen de Italianen de macht over en hun invloed is tot op de dag van vandaag in Mogadishu ook nog overal merkbaar. Hammawein is het oude gedeelte van de stad. Hier zijn in het centrum goud- en zilvermarktjes en vele plekken waar sieraden verkocht worden. De al eerder genoemde Fakir al Din moskee uit de 13e eeuw staat hier ook. De Sjeik Abdul Aziz moskee staat aan de Lidostraat. Over deze moskee, waarvan niemand weet wanneer hij gebouwd is, gaat de legende dat het uit zichzelf uit de zee opgedoken is. Een andere belangrijke bezienswaardigheid is het Nationale Museum. Dit museum werd al door de Italianen in 1933 gebruikt. In dit museum kunnen veel spullen uit Egypte gevonden worden en voorwerpen uit de tijd van de Perzische en Portugese overheersing.
Het meest populaire strand van Mogadishu is het Gezirastrand. Hier moet men overigens wel uitkijken voor haaien tijdens het zwemmen, voornamelijk langs de rustige plekken van het strand. De stranden zijn de grootste attractie van Somalië. Er is in de vele nationale parken een grote verscheidenheid aan diersoorten en tropische plantsoorten te vinden. De gevarieerde omgeving van Somalië herbergt ook een grote verscheidenheid aan diersoorten. De meeste dieren leven in het zuiden langs de twee grote rivieren. Hier is het mogelijk elke soort van de 'grote negen'; olifant, leeuw, neushoorn, giraffe, zebra, cheetah, buffel en luipaard en nijlpaard te zien. Zeldzame dieren kwamen in Somalië erg veel voor, veel diersoorten zijn in de afgelopen jaren echter uitgestorven of zijn bedreigde diersoorten geworden.
Somalië is door oorlog en droogte voor de dieren een moeilijk land geworden om in te leven. Veel diersoorten zijn ook met uitsterven bedreigd door de grote vraag naar dierproducten uit het buitenland. Ondanks dat het grootste gedeelte van het Somalische land droog en woestijnachtig is, heeft het wel een rijke verzameling aan tropische planten. Het lot van de planten zal waarschijnlijk echter hetzelfde zijn als dat van de dieren, vele soorten zullen er op den duur niet meer zijn. Een reden voor dit verlies aan flora is voornamelijk bodemerosie. Somalië heeft twee grote nationale parken: Kismayo National Park en Hargeysa National Park. Naast deze twee parken zijn er nog vele kleine nationale parken, al zijn deze vaak slecht onderhouden. Bezienswaardig elders in Somalië; De belangrijkste stad na Mogadishu is Hargeisa, de vroegere hoofdstad van het Britse Somaliland.
Op het moment is Hargeisa de hoofdstad van de Republiek van Somaliland. Een van de belangrijkste bezienswaardigheden is de tombe van sjeik Maddar, de stichter van de stad. Tweehonderd kilometer ten noordwesten van Mogadishu ligt Baidoa . In dit stadje staat een moskee, is een drukke markt en staan veel goedkope hotels. Berbera is een stad met 65 000 inwoners en was ooit een havenstad. Het is nu echter helemaal verwoest en verwaarloosd. Nu zijn er alleen nog maar een paar mooie stranden en ruïnes van Egyptische moskees en forten. Een leuke plek om te verblijven is Chismaio, een kustplaats met ongeveer 70 000 inwoners. De stad is gebouwd in Arabisch-Portugese stijl en heeft een paar mooie stranden.
Ook een van de twee grote nationale parken ligt hier. Dichtbij liggen de Bajuni-eilanden met wat oude ruïnes. Somalië kent vier seizoenen, Jilal begint rond januari en is de warmste tijd, Gu is het eerste regenseizoen dat van maart tot juni duurt, Hagaa begint in augustus en is het droge seizoen en Dayr ten slotte duurt van september tot december en is het tweede regenseizoen. Het is voornamelijk heet en vochtig tijdens het regenseizoen en gedurende de rest van het jaar is het vrij aangenaam, maar wel altijd erg heet met temperaturen tot 42 ºC aan de noordelijke kuststreek. De berggebieden zijn altijd heet en droog.
Regen valt er in het hele land erg weinig. In het zuiden valt de meeste regen, 300 tot 500 millimeter per jaar. Droogte is dan ook een van de grootste problemen voor Somalië en de omringende landen. De koudere maanden, juni tot en met augustus, januari en februari, zijn het geschiktst om Somalië te bezoeken.