Seychellen
De Seychellen is een land en archipel in Afrika ten noorden van Madagaskar in de Indische Oceaan, ongeveer 1600 km ten oosten van het Afrikaanse continent. De Seychellen bestaan uit circa 115 eilanden. Minder dan een derde daarvan is bewoond. De hoofdstad Victoria ligt ook op dit eiland. De eerste bewoners van de Seychellen waren piraten en het verhaal gaat dat de beruchte piraat Olivier Levasseur - bijgenaamd "de buizerd" - een schat op Mahé achtergelaten heeft. De Seychellen werden in 1501 door Vasco da Gama ontdekt. Een tijdlang tussen 1756 en 1794 stonden de eilanden onder Frans bestuur. In 1794 kwam het in Britse handen en in 1814 werd het officieel een Britse kolonie. Na 1830 kwamen er veel vrijgelaten slaven op de Seychellen wonen. Al vanaf de 19e eeuw waren de eilanden populaire vakantiebestemmingen voor de Britse elite. In 1903 verkregen de Seychellen de status van Britse kroonkolonie.
Na de oorlog werd er door de Britten een Wetgevende Raad opgericht, waarin inwoners van de Seychellen konden worden gekozen. In 1948 werd de Vakbond voor belastingbetalers en producenten opgericht. Op 29 juni 1976 verkregen de Seychellen onafhankelijkheid binnen het Britse Gemenebest. Dankzij het beleid van de regering-Réne ging de levensstandaard van de Seychellois vooruit. De Seychellen archipel, van 115 eilandjes in de Indische Oceaan lijkt in alles op een tropisch paradijs. Malaria of andere tropische ziekten komen er niet voor, het ligt buiten het gebied van de tropische stormen en hoogbouw is er verboden. Lange witte stranden, een weelderige vegetatie en een fraaie onderwaterwereld doen zelfs de meest gestreste vakantieganger tot rust komen.
De Seychellen bestaan uit verschillende eilanden groepen: Centrale groep met Aride, Bird, Cousin, Cousine, Curieuse, Denis, Félicité, Frégate, Grande Soeur, Ile aux Récifs, La Digue, Mahé, Nord, Petite Soeur, Praslin, Mamelles, Marianne en Silhoutte. De Aldabra Groep met Aldabra Atol, Assumption, Astove en Cosmoledo. De Amiranten met African Banks, D'Arros, Desroches, Poivre, Remire en St. Joseph. De Zuidelijke Koralengroep met Coëtivy en Platte. De Alphonse-eilanden met Alphonse, Bijoutier en St. François. De Farquar Groep met Farquhar Atol en Providence (Seychellen) Atol. Niet alle tropische eilanden zijn hetzelfde en dat geldt ook voor de Seychellen. Het is dan ook de moeite waard om meer dan één eiland te bezoeken. Het eiland Silhouette op een kwartier vliegen met een helikopter van Mahé. Vanuit de lucht is Silhouette direct herkenbaar aan de Morne Dauban die 750 meter boven het eiland uitrijst. De silhouet wordt door deze piek bepaald. Vanaf Mahé kijk je uit op deze bergtop, vandaar de naam Silhouette. Hier vind je de mooiste tropische regenwouden.
Deze worden afgewisseld door plantages voor tabak, koffie en avocado's met vele traditionele Creoolse huizen. Silhouette is een waar wandelparadijs. Denis is een koraaleiland dat op 80 kilometer van Mahé ligt. De vlucht erheen duurt een half uur. De duik- en visfaciliteiten zijn fantastisch. Het eiland is dan ook speciaal uitgerust voor diepzeevissen. De grootste merlijnen worden hier gevangen. Direct langs de kusten kun je al snorkelend prachtige riffen ontdekken. In het zand van diverse stranden leggen schildpadden hun eieren. Bird Island is het meest noordelijke eiland, op een half uur vliegen van Mahé. Met slechts 1500 meter lengte en 650 meter breedte, heeft het wellicht de hoogste nestdichtheid. Voor vogelliefhebbers is het een bijzonder boeiend eiland, vooral in het broedseizoen (mei tot oktober). Het eiland doet zijn naam eer aan. Op Bird Island woont ook Esmeralda, de oudste (circa 150 jaar) en zwaarste schildpad ter wereld.
De Seychellen bezitten een unieke verscheidenheid aan flora en fauna. De regering doet veel aan natuurbehoud en staat bekend als één van de meest milieubewuste overheden ter wereld.
Elke vogel of elk dier wordt wel aangeduid met één of andere overtreffende trap: de 'kleinste' kikker, de 'grootste en zwaarste' schildpad of de 'zeldzaamste'. Ornithologen bezoeken de Seychellen om de duizenden zeevogels te observeren die jaarlijks op de eilanden nestelen. Of ze proberen een glimp op te vangen van lokale bijzonderheden als de vasapapegaai, de Seychelse grasmus en de toktok-vogel.
De natuur onder de golven is even spectaculair als de vele unieke soorten op het land. Zwemmen bij de Seychellen is als het betreden van een groot exotisch aquarium. De honderden kleurrijke vissoorten die hier rond de koraalriffen zwemmen, zijn gemakkelijk te herkennen. Heel algemeen in het rif zijn de blauwgestreepte snapper, de klipvis, de borsteltandige vlindervis en de chromis. Andere territoriale vissen zijn de bruine chocoladedip en zijn neefjes zebra humbug en dubbelonderstreepte humbug. Een spectaculaire vis om te zien, maar niet om te benaderen, is de koraalduivel ofwel de lion fish, wiens borstvinnen uitsteken als de manen van een leeuw. Als hij wordt uitgedaagd, kan deze vis gemeen steken. De schorpioenvis heeft ook een reeks giftige stekels langs zijn rugvin. Een andere engerd is de steenvis. Deze leeft tussen de rotsen en gaat zo zeer in zijn zandkleurige omgeving op, dat een onwetende op zijn uiterst giftige rugvin kan trappen.
Voorbij de riffen, dieper in zee, zwemmen grotere vissoorten rond, zoals de commercieel geëxploiteerde tonijn, de zeilvis en diverse haaiensoorten. De meest algemene soort is de ongevaarlijke, witgepunte haai, maar ook de agressievere tijger- en hamerhaai worden vaak rond de buitenste eilanden waargenomen. De grootste vis is de walvishaai. Mahé is het grootste en dichtstbevolkte eiland van de Seychellen. Het is 8 kilometer breed en 27 kilometer lang en de hoofdstad Victoria ligt er. De hoogste bergen van de archipel zijn er te vinden. Ze zijn bedekt met een donkergroen, tropisch oerwoud dat gedeeltelijk nog niet verkend is. Iedere bezoeker zou minstens een deel van zijn vakantie op Mahé moeten doorbrengen.
Het heeft niet alleen zestig stranden, maar ook de meeste bezienswaardigheden, de beste restaurants en de meeste winkels. Het kleine stadscentrum van Victoria laat zich gemakkelijk te voet verkennen. Oriëntatiepunt is de koloniale klokkentoren, gebouwd in 1903 toen de Seychellen een aparte kroonkolonie werden, onafhankelijk van Mauritius. Victoria heeft enkele historische bezienswaardigheden zoals het paleis van de bisschop, de Paulus-kathedraal en de Kathedraal van de Onbevlekte Ontvangenis, gebouwd in Franskoloniale stijl. De oude, koralen pilaren in de kerk werden onlangs om veiligheidsredenen vervangen door modernere uitvoeringen.
Verder zijn er een kleurrijke markt en twee musea. In het Natuurhistorisch Museum zie je schedels van inmiddels uitgestorven dieren en interessante verzamelingen van onder andere de grootste kevers ter wereld. Het Nationaal Museum laat tal van hoogtepunten uit de geschiedenis van de Seychellen zien. Vooral de foto's van Afrikaanse slaven die op de Seychellen werden vrijgelaten, maken indruk.
Rondom Victoria kun je leuke dagtochten maken, langs botanische tuinen, thee- en specerijenplantages, een ambachtendorp en de vele prachtige stranden. Voor de kust liggen enkele kleine eilanden waar de bevolking op zondagen gaat picknicken.
De Seychellen archipel ligt buiten de cyclonengordel en harde wind of zware stormen komen maar zelden voor. De temperatuur is het hele jaar door gemiddeld 29 graden. De regenmaanden januari en februari kunnen het beste vermeden worden. Ook in het droge seizoen, van juni tot september, kan het wel eens pijpenstelen regenen, maar de buien zijn meestal van korte duur.