Saudi Arabië
Saoedi-Arabië is een land in het Midden-Oosten en Azië. Het is gelegen op het Arabische Schiereiland. Het grenst aan Jordanië, Irak, Koeweit, de Perzische Golf Qatar, de Verenigde Arabische Emiraten, Oman, Jemen, de Rode Zee en de Golf van Aqaba. Saoedi-Arabië is grotendeels woestijn en is bijzonder rijk aan aardolie. In Saoedi-Arabië liggen de twee belangrijkste heilige plaatsen van de islam: Mekka en Medina.
De Saoedische staat begon in Centraal-Arabië in ongeveer 1750. Een lokale heerser, Mohammed bin Saoed, ging een alliantie aan met een puriteinse hervormer van de islam om een nieuwe politieke eenheid te vormen. In de volgende 150 jaar groeide in stappen de macht en welvaart van de Saoedische familie en Wahhabieten, toen zij vochten met Egypte, het Ottomaanse Rijk en andere Arabische families zoals de Hasjemieten en de Rasjidi's om controle over het schiereiland.
De moderne Saoedische staat werd gesticht door Koning Abdoel Aziz al Saoed. In 1902 veroverde Abdoel Aziz al Saoed Riyad, de voormalige hoofdstad van de al Saoed dynastie, op de rivaliserende al-Rasjid stam. Hij veroverde ook Al-Hasa, de rest van de Nadjd en de Hidjaz. In 1932 werden deze voorheen losse gebieden door al Saoed verenigd in het Koninkrijk van Saoedi-Arabië, waarbij Abdoel Aziz al Saoed de eerste koning werd. De ontdekking van olie veranderde de economie van het land ingrijpend. De rijkdom van de olie kwam aan de koning en zijn familieleden toe.
Riyad is de hoofdstad van Saoedi-Arabië. De stad ligt centraal in het land op een groot plateau, bekend als de Nadjd. De laatste eeuw is in deze stad de regering gezeteld. Tot aan de jaren zeventig waren de ministeries en ambassades gevestigd in de stad Jeddah. Riad is opgedeeld in regio's. Al-Bathaa is het centrale en oudste deel van de stad. Olaya en Sulaymaniyah zijn de regio's waar de bedrijven gevestigd zijn. I
n het Umm Seleem district van de stad bevindt zich het museum. Beschrijvingen van de kunstvoorwerpen worden zowel in het Arabisch als Engels gegeven. In de grote hal wordt de geschiedenis van het koninkrijk en de archeologie ervan uitgebeeld. Tevens bevindt zich in het museum een etnografische hal en een tentoonstelling over de islamitische architectuur.
Het Masmak Fort is ter ere van Abdul Aziz en de eenwording van de verschillende regio's van Saudi-Arabië. Het Murabbapaleis werd in 1946 gebouwd door koning Abdul Aziz. Toeristen kunnen er enkele dagen per week een bezoek aan brengen. Het Koning Faisal centrum voor onderzoek en islamitische studies heeft een galerie met islamitische kunsten.
Tevens is er een tentoonstelling over de aspecten van de islamitische cultuur en kunst. Het Koning Saud museum heeft een tentoonstelling over de archeologische vondsten in Al-Faw en Rabdhah. Ongeveer 30 km van het centrum bevindt zich de grootste kamelenmarkt van het Midden-Oosten. Hier worden kamelen gekocht en verkocht, vooral in de late middaguren is het zeer druk.
Andere bijzondere plaatsen zijn bijvoorbeeld:
De stad Hail in de centrale regio, is het middelpunt van de landbouwsector. De stad kent enkele bezienswaardigheden zoals het Al-Qashalah Fort, gebouwd in 1930 en het Airif Fort. Dit laatste fort werd ongeveer 200 jaar geleden gebouwd als observatiepost.
De stad Jedda heeft zich ontwikkeld tot een van de meest commerciële steden van Arabië. De meeste bezienswaardigheden van deze stad bevinden zich langs de oude stadsmuur die in 1940 werd afgebroken. Zo vindt u er onder meer traditionele architectuur van Jedda. Enige bezienswaardigheden van Jedda zijn het Jedda museum, het Shorbatly huis, het Municipality museum, het Naseef huis en de Al-Shafee moskee.
De stad Taif is tijdens de zomermaanden een stuk koeler dan overige steden in Saudi Arabië. Het weer, de sfeer en de omgeving zijn de drie grootste aantrekkingskrachten van deze stad.
De tombes van Madain Salah zijn de meeste bekende archeologische bezienswaardigheden van Saudi-Arabië. Qasr Farid is de grootste tombe van het gebied.
In het gebied Asir bevindt zich het hoogste punt van het land: de Jabel Sawdah. Het heeft een hoogte van 3133m. Jabal betekent in het Arabisch berg dus de naam van het hoogste punt is Sawda, dus Jabal Sawda staat voor de berg Sawda. Jabal Sawda ligt kort bij de stad Abha, de hoofdstad van de provincie Asir.
De stad Abha wordt voornamelijk bezocht vanwege het Shadapaleis. Dit paleis werd in 1927 gebouwd als verblijfplaats voor de regionale leiders van koning Abdul Aziz.
Het Asir nationale park heeft een oppervlakte van 450 000 vierkante kilometer. Er bevinden zich twee berggebieden genaamd Al-Soudah en Al-Sahab. Toeristen kunnen gemakkelijk toegang krijgen tot dit natuurgebeid.
Tabuk ten slotte, is de grootste stad van het noordwesten van Saudi Arabië. Het is een militaire stad en erg conservatief. Bezienswaardigheden zijn onder meer het Tabuk Fort en de moskee van de profeet Mohammed.
Mekka is de hoofdstad van de provincie Mekka in Saoedi-Arabië in de historische regio Hidjaz. Het ligt 73 kilometer van Djedda, in de zanderige Abrahamvallei.
De stad is de heiligste stad binnen de islam en de hadj, de pelgrimage naar Mekka, is verplicht voor iedere moslim die het zich financieel en qua gezondheid kan veroorloven. Voor een moslim is de al-Masjid al-Haram, de moskee met de Ka'aba de heiligste plaats ter aarde. Zowel de stad als de moskee zijn streng verboden voor niet-moslims.
Medina is een stad in het westen van Saoedi-Arabië, 320 kilometer ten noorden van Mekka. De profeet Mohammed is hier gestorven. In pre-islamitische tijden werd de stad Yathrib genoemd. Het is de tweede heilige stad van de islam. In Medina bevindt zich de Moskee van de profeet, waar volgens de overlevering Mohammed begraven ligt. Langs de moskee van de Profeet is Jannatul Baqi gelegen de bekendste Islamitische begraafplaats. Op deze begraafplaats liggen veel familieleden en metgezellen van de profeet Mohammed, maar ook de bekende Islamitische geleerde Malik ibn Anas en de Tsjetsjeense verzetheld Imam Sjamil.
In Medina is ook de Islamitische universiteit van Medina bevestigd. Deze universiteit wordt door studenten van verschillende afkomsten bezocht. 'Medina' betekent stad in het Arabisch. Veel Arabische steden kennen vandaag de dag een oud stadsdeel, vaak omringd door muren, dat de 'medina' genoemd wordt.
Langs de Rode Zeekust is het vochtig en heet, waardoor een drukkend klimaat ontstaat. In het grootste deel van Saudi-Arabië heerst echter een woestijnklimaat. Kenmerken hiervan zijn koele winters en hete zomers. In het zuidelijke bergland kunnen in de winter zelfs sneeuw en vorst voorkomen. December en januari zijn de koudste maanden van het jaar.
De temperatuur ligt dan langs de Rode Zeekust gemiddeld rond 23 °C. Het binnenland kent dan een gemiddelde temperatuur van 13 °C. De warmste maanden zijn juli en augustus. De gemiddelde temperatuur ligt tijdens deze maanden rond de 35 °C. Saudi-Arabië kent weinig regenval. Het kustgebied ten zuiden van Mekka vormt hierop een uitzondering. Vooral tijdens de zomermaanden valt daar veel neerslag