Roemenië
Roemenië is een republiek in Oost-Europa, grenzend aan de Zwarte Zee, Bulgarije, Servië, Hongarije, Oekraïne en Moldavië. Op Hongarije en Moldavië na, wordt het Romaanse Roemenië ingesloten door Slavische landen.
Tussen 271 en 275 verlieten de Romeinse administratie en het Romeinse leger het voormalige Dacië, Toen kwam er een nomadenvolk, de Hunnen. In 1475 versloeg Stefan de Grote van Moldavië (Ştefan cel Mare) de Turken bij de Slag bij Vaslui; de Turken hadden een geweldig groot verlies.
Aan het eind van de 18e eeuw lukte Oostenrijk-Hongarije het om Transsylvanië te veroveren. Na eeuwen van Ottomaanse overheersing in Moldavië en Walachije, begonnen ook de Roemenen daar zich steeds meer onderdrukt te voelen. Zo begon er in 1848 in Walachije een revolutie onder leiding van Tudor Vladimirescu.
Er werd hevig gevochten maar het had geen resultaat. Walachije bleef onder Ottomaanse overheersing. Tijdens de Tweede Balkanoorlog in 1913 verwierf Roemenië de zuidelijke Dobroedzja van Bulgarije bij het Verdrag van Boekarest. Na twee jaar neutraal te blijven in de Eerste Wereldoorlog verklaarde Roemenië de oorlog aan de Centralen.
De Roemeense campagne eindigde in een ramp voor Roemenië; de Centralen bezetten een groot deel van het land en vernietigde een groot deel van het Roemeense leger in vier maanden. Vlak voor de Tweede Wereldoorlog, in 1939, werd Roemenië de grootste olieleverancier van Duitsland. In 1940 greep generaal Ion Antonescu met een staatsgreep de macht.
Antonescu gedroeg zich als een dictator en werkte samen met de IJzeren Garde, een fascistische groep.Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde het regime van Antonescu, dat met Nazi-Duitsland samenwerkte, een rol in de Holocaust; het regime onderdrukte en vermoordde vele Joden en in mindere mate ook Roma's.
Met gestationeerde Sovjetlegers in het land werden er in 1946 verkiezingen gehouden; de communisten kregen onterecht 80% van de stemmen, door wijze van stemmanipulatie bij concurrerende partijen.In 1965 overleed Gheorghiu-Dej en werd Nicolae Ceauşescu eerste secretaris van de partij.Onder zijn dictatorschap streefde Roemenië naar een onafhankelijker koers binnen het Sovjetblok.
Het binnenlandse bestuur van Ceauşescu kenmerkte zich intussen door een toenemende hardheid ten aanzien van alles wat als dissident gedrag werd aangemerkt. Gaandeweg verspeelde de dictator zijn aanvankelijke goodwill in binnen- en buitenland, onder meer door het machtsstreven van zijn echtgenote Elena, en door de bouw van een gigantisch paleis in de hoofdstad Boekarest, waarvoor hele woonwijken moesten verdwijnen.
Een korte periode bracht relatieve economische bloei tussen de late '60 en de vroege '70, die door sommigen het "gouden tijdperk" werd genoemd. Door de onderdrukking van Ceauşescu volgde er een volksopstand in december 1989. Na het eind van de Koude Oorlog in 1989 ontwikkelde Roemenië betere banden met het Westen van Europa.
Naast de verscheidenheid aan culturen en hun invloed, de taal en de religie, bezit Roemenië veel ongerepte natuur. De meeste toeristen komen af op de uitgestrekte en rustige zandstranden van de Zwarte Zeekust. Het karakter van het binnenland van Roemenië wordt volledig bepaald door de Karpaten, één van de laatste ongerepte bergstreken van Europa.
Het westen van de Karpaten bestaat uit een tafelland, het Transsylvanisch Plateau. Dit loopt in het westen uit in de Grote Hongaarse Laagvlakte. De zuidgrens van Roemenië wordt gevormd door de Donau, op de Wolga na de langste rivier van Europa.
De vorm van het land lijkt op die van een platvis, met de bek naar het westen gericht. De hoofdstad Boekarest werd vroeger Klein Parijs genoemd en is een grote toeristische attractie, en verder de hoofdstad en veruit grootste stad van Roemenië.Boekarest stak zichzelf rond de eeuwwisseling in een nieuw stedenbouwkundig jasje. Met Parijs als voorbeeld werden rivierbrede boulevards en oceaangrote pleinen aangelegd.
Op een ervan verrees zelfs een heuse triomfboog. Een Franse architect bouwde het befaamde Atheneum. Welgestelde Franse gasten namen in de jaren twintig hun intrek in het Athénée Palace-hotel. Het unieke, recent in oude luister herstelde fin-de-siècle interieur van dit hotel, vormt een perfect decor voor een stijlvol verblijf in de Roemeense hoofdstad.
Onder Ceauçescu zijn in het 'Parijs van de Balkan' veel prachtige zeventiende- en achttiende-eeuwse wijken gesloopt om plaats te maken voor onder andere het beruchte Volkspaleis. Het ligt aan een kolossaal plein en benadert in omvang het Amerikaanse Pentagon. Een deel van het nimmer afgebouwde complex is voor het publiek opengesteld. Het 'Rijksmuseum' van Roemenië is het Nationaal Historisch Museum.
Daar zijn in een ondergrondse zaal de wereldberoemde goudschatten van de Traciërs te bezichtigen. Leuk is ook een bezoek aan het Dorpsmuseum, het op een na oudste openluchtmuseum van Europa. Koningin Juliana bezocht het complex in 1976. Moldavië vormt niet alleen een geografische uithoek van Roemenië. Is de vooruitgang aan de steden niet helemaal voorbijgegaan, in de dorpen heeft het leven nog de primitieve eenvoud van de vorige eeuw.
De ongereptheid van Moldavië laat zich vooral ervaren in het Stînisoarei-gebergte. Onvergetelijk mooi zijn de hier gelegen orthodoxe kloosters die onder bescherming van de UNESCO staan. De 'Roemeense rivièra' biedt niet de mondaine sfeer van de Franse of Spaanse Middellandse Zeekust. De badplaatsen zijn vrijwel zonder uitzondering nieuw gesticht en ontberen een gezellig centrum.
aar staan brede, geleidelijk in zee aflopende zandstranden die veilig zijn voor kinderen en een laag prijsniveau hebben tegenover. Vanuit de badplaatsen aan de Zwarte Zee kunnen per boot of touringcar toeristische en ornithologische excursies naar de Donaudelta worden gemaakt. Als een beschermende arm liggen de Karpaten om het vroegere Zevenbergen heen, het tegenwoordige Transsylvanië.
Dit deel van Roemenië behoorde in de Habsburgse tijd tot Hongarije. Ruim een kwart van de bevolking van Transsylvanië is van Hongaarse afkomst. Cultureel en toeristisch centrum is Brasov met de indrukwekkende, onder restauratie zijnde 'Zwarte Kerk'. Het mooiste historische stadje van Roemenië is Sighisoara. Deze nederzetting heeft een nog vrijwel authentieke middeleeuwse bovenstad.
Voor een zomervakantie aan de Zwarte Zeekust zijn de maanden juni, juli en augustus het meest zonzeker. De temperaturen liggen in deze maanden overdag ruim boven de 25 graden. Dit is ook de beste tijd voor trektochten door de Karpaten waar het dan koeler is. Landinwaarts ligt het stroomgebied van de Donau. Hier kan het in de zomermaanden extreem warm worden. De beste reistijd voor deze streek zijn de maanden juni en september.